Pereiti į pagrindinį turinį

S. Lavrovas kaltina D. Tuską įtampos dėl Ukrainos didinimu

2015-03-10 15:14 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį apkaltino Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską ir Briuselio biurokratus, kad šie didina tarp Maskvos ir Bendrijos tvyrančią įtampą dėl krizės Ukrainoje.

S.Lavrovas žurnalistams pareiškė, kad pirmadienį susitikęs su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) D.Tuskas „atsiprašė“, jog Europos Sąjunga ne taip greitai ėmėsi veiksmų dėl Maskvos kaip Jungtinės Valstijos.

Nei šaltiniai Europos Sąjungoje, nei Baltieji rūmai apie tai nepranešė.

D.Tuskas, kuris pats į S.Lavrovo pareiškimą dar nesureagavo, yra buvęs Lenkijos ministras pirmininkas. Jo šalis yra viena griežčiausių Rusijos vaidmens Ukrainoje kritikių ir sankcijų griežtinimo Maskvai dėl šio konflikto šalininkė.

„Siekdamos konsensuso ES narės pačios turi nustatyti Briuselyje sėdinčių ir pareiškimus už visas 28 šalis darančių pareigūnų elgesio ribas“, – sakė S.Lavrovas.

„Kol kas yra taip, kad Europos Sąjungos biurokratai Briuselyje tikslingai kursto Rusijos ir Europos Sąjungos konfrontaciją“, – pridūrė jis kalbėdamas spaudos konferencijoje Maskvoje, kurioje taip pat dalyvavo šalyje viešintis jo kolega Ispanijos ministras Jose Manuelis Garcia-Margallo (Chosė Manuelis Garsija Margaljas).

Vašingtonas, NATO ir Briuselis kaltina Maskvą separatistų sukilimą rytinėje Ukrainoje rėmimu, prorusiškų kovotojų ginklavimu ir jų pajėgų pastiprinimu savo kariais. Rusija ne kartą neigė tvirtinimus, kad ji tiesiogiai dalyvaujanti šiame konflikte.

Pasak S.Lavrovo, Briuselio pareigūnai mėgina komplikuoti „ryšių tarp ES šalių ir Rusijos, kurių siekia daugelis šalių, įskaitant Ispaniją, normalizavimą“.

Ispanijos užsienio reikalų ministras sakė nematąs poreikio toliau griežtinti Rusijai dėl Ukrainos įvestas ekonomines sankcijas, kadangi paliaubų rytinėje Ukrainoje iš esmės laikomasi.

Daugiau naujienų