Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos remiama Sirijos kariuomenė pradėjo stambaus masto operaciją

2015-10-07 13:21 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Sirijos kariuomenė ir režimą palaikančios pajėgos trečiadienį pradėjo stambaus masto antžeminę operaciją Chamos provincijoje, kur juos taip pat remia Rusijos karinės oro pajėgos, pranešė šaltinis kariuomenėje.

„Sirijos kariuomenė ir jų sąjungininkų pajėgos pradėjo antžemines operacijas šiaurinėje Chamos provincijos dalyje (centrinėje Sirijoje)..., iš oro jas pridengia Rusijos oro pajėgos“, – sakė šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau Sirijoje padėtį stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad virtinę Rusijos aviacijos smūgių Sirijos vakaruose trečiadienį lydėjo antžeminių pajėgų puolimas prieš ketverias sukilėlių pozicijas.

„Pirmąkart (aviacijos) smūgius lydėjo kautynės ant žemės tarp režimo pajėgų ir sukilėlių“, – sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Rusijos oro pajėgos parems

Rusijos oro pajėgos parems Sirijos vyriausybės pajėgų puolamąsias operacijas karo draskomoje šalyje, trečiadienį pranešė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Rusijos pastangos „bus suderintos su Sirijos kariuomenės veiksmais vietoje ir mūsų oro pajėgos efektyviai palaikys Sirijos kariuomenės puolimo operaciją“, – sakė V.Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat pavedė Gynybos ministerijos vadovui Sergejui Šoigu toliau derinti veiksmus Sirijoje su Jungtinėmis Valstijomis, Turkija, Saudo Arabija, Iranu ir Iraku.

„Reikia tęsti bendradarbiavimą su mūsų užsienio partneriais. Todėl, kad be jų, be Saudo Arabijos, Turkijos, Jungtinių Valstijų, Irano, Irako ir kaimyninių valstybių dalyvavimo, žinoma, šį darbą tinkamai vargu ar bus galima organizuoti“, – trečiadienį sakė V.Putinas susitikime su S.Šoigu.

„Dėl to turiu klausimą: kaip vyksta jūsų derinimai arba, bet kokiu atveju, abipusis informavimas kariuomenės specialistų lygmeniu su Amerikos ir Turkijos partneriais“, – paklausė V.Putinas.

Dar jis pareiškė, kad apskritai konfliktai, panašūs į kylančius Sirijoje, turi būti reguliuojami politiniu keliu.

„Panašaus pobūdžio konfliktai turi būti užbaigiami politinių klausimų sprendimu“, – pareiškė V.Putinas.

F. Hollande nesiūlė formuoti aljanso

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) nesiūlė formuoti aljanso tarp Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgų ir nuosaikiosios opozicijos Laisvosios Sirijos armijos, trečiadienį pareiškė jo patarėjas, prieštaraudamas ankstesniam Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimui.

„Prezidentas kalbėjo apie būtinybę Sirijos opozicijai būti prie būsimo derybų stalo. Visa kita nėra prancūzų idėja“, – sakė F.Hollande'o palydos pareigūnas žurnalistams Strasbūre.

Tuo tarpu V.Putinas anksčiau pareiškė, kad neseniai Paryžiuje vykusiame susitikime jo prancūzų kolega F.Hollande'as pasiūlė sujungti Sirijos vyriausybės kariuomenės ir opozicinės Laisvosios Sirijos armijos pajėgas kovai su „Islamo valstybės“ džihadistais.

„Pastarojo vizito Paryžiuje metu Prancūzijos prezidentas ponas Hollande'as pateikė įdomią idėją, kad, jo nuomone, būtų galima bent jau pabandyti sujungti vyriausybės pajėgų, prezidento Assado armijos, ir vadinamiosios Laisvosios Sirijos armijos pastangas“, – sakė V.Putinas trečiadienį susitikęs su gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

JAV nebendradarbiaus su Rusija

Jungtinės Valstijos nebendradarbiauja su Rusija dėl jos vykdomų aviacijos antskrydžių Sirijoje daugiau, nei tai yra būtina saugumo sumetimais, trečiadienį patikino JAV gynybos sekretorius Ashtonas Čarteris (Aštonas Karteris), pavadindamas Rusijos veiksmus karo draskomoje šalyje esančius iš esmės klaidingus.

„Jau anksčiau esu sakęs, kad, mūsų nuomone, Rusijos strategija yra neteisinga – jie tebemūgiuoja į taikinius, kurie nėra ISIL. Mes manome, kad tai yra esminė klaida“, – sakė A.Carteris spaudos konferencijoje Romoje, kalbėdamas apie „Islamo valstybės“ (IS) grupuotę.

„Nepaisant to, ką sako Rusija, mes nesutinkame bendradarbiauti su Rusija, kol jie toliau laikysis tos klaidingos strategijos ir atakuos šiuos taikinius“, – kalbėjo jis.

Nors kiek anksčiau Rusijos gynybos ministerija pranešė svarstanti JAV pasiūlymą bendrai koordinuoti operacijas prieš „Islamo valstybę“.

„Apskritai, tai šie pasiūlymai galėtų būti įgyvendinti“, – kalbėjo ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Pasak jo, Rusijos ir Pentagono pareigūnai trečiadienį aptarinėjo šio pasiūlymo technines detales.

Tačiau ir JAV ir Rusijos pareigūnai patvirtino, kad susitikime buvo kalbama tik apie tai, kaip išvengti galimų incidentų, abiejų šalių karo lėktuvams atakuojant taikinius Sirijoje tuo pačiu metu.

„Ką mes darysime – tęsime svarbiausias technines diskusijas apie profesinės saugos procedūras, kurių turi laikytis mūsų pilotai, skraidydami virš Sirijos“, – pridūrė A.Carteris.

„Tik tiek. Mes paliksime atvirą tą kanalą, nes tai yra mūsų pilotų saugumo reikalas“, – sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų