Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainoje žuvusiųjų skaičius per dvi savaites išaugo dvigubai

2014-08-13 15:00 diena.lt inf.
Scanpix nuotr.

Per dvi savaites aukų padvigubėjo

Kruvino konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje per dvi savaites žuvusių žmonių skaičius išaugo beveik dvigubai ir pasiekė 2 086, trečiadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių agentūra.

Kaip nurodė JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės biuras, iš šių aukų mažiausiai 20 yra vaikai.

Žmogaus teisių komisarės biuras pridūrė, kad žuvusiųjų skaičiaus kilimo nuo liepos 26 dienos, kai aukų buvo 1 129, iki rugpjūčio 10 dienos statistika turėtų būti vertinama kaip „labai konservatyvi.“

JT duomenimis, iki birželio 18 dienos per kovas rytinėje Ukrainoje buvo žuvę 356 žmonės.

Į šį skaičių įtraukti Ukrainos pajėgų kariai, civiliai gyventojai ir ginkluotų grupuočių nariai, sakoma organizacijos atstovės Cecile Pouilly (Sesil Puiji) elektroniniame laiške, kuriame nurodoma, kad „ypač civilių aukų skaičius“ faktiškai gali būti didesnis.

Pasak C.Pouilly, taip yra dėl nutrūkusių komunikacijos linijų ir didelio pavojaus saugumui, dėl kurio gyventojai negauna medicininės pagalbos ir negali būti įskaičiuoti.

„Pastaruoju metu akivaizdi (aukų skaičiaus) augimo tendencija“, – nurodė atstovė.

Pasak jos, nuo balandžio vidurio per dieną vidutiniškai žūdavo daugiau nei 60 žmonių, tačiau tarp liepos 30 dienos ir rugpjūčio 5 dienos vidutinis žuvusiųjų skaičius šoktelėjo bent iki 70.
Taip pat smarkiai - iki beveik 5 tūkst. išaugo sužeistųjų skaičius. Be to, mažiausiai 30 sužeistųjų buvo vaikai.

JT duomenimis, liepos 26 dieną buvo 3 500 sužeistųjų.

Sunkvežimių kolona dėl nesutarimų įstrigo

Šimtai rusų sunkvežimių, gabenančių pagalbą sukilėlių kontroliuojamai Rytų Ukrainai, trečiadienį liko stovėti Pietų Rusijos Voronežo mieste, didėjant abejonėms dėl galutinio kolonos maršruto.

Baltu brezentu dengti sunkvežimiai, diena anksčiau atvažiavę iš Maskvos, stovi karinėje bazėje Voroneže.

Ukraina ir Rusija preliminariai buvo sutarusi, kad pagalba bus pristatyta į Ukrainos vyriausybės kontroliuojamą sienos perėją Charkovo srityje, kurios nepalietė kelis mėnesius kaimyniniuose regionuose vykstančios kovos.

Vis dėlto trečiadienį dar buvo neaišku, ar kolona važiuos tuo maršrutu.

Ukrainai esmingai svarbu tai, kad visą atvežamą humanitarinę pagalbą patikrintų Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas (TRKK).

Pareigūnai Kijeve antradienį sakė, kad pagalbos kroviniai prie sienos galėtų būti iškrauti ir pakrauti į TRKK išsinuomotus sunkvežimius.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad nors iškrovimo idėja buvo aptarinėjama, ji buvo atmesta dėl kaštų.

2 tūkst. t krovinių yra skirta civiliams gyventojams Luhansko srityje, kur vyko vieni intensyviausių mūšių tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų.

Regiono sostinė Luhanskas jau 11 dienų neturi elektros, mieste galima gauti tik pačių būtiniausių prekių, pranešė vietos valdžia.

Doneckas intensyviai apšaudomas raketomis

Mažiausiai trys žmonės žuvo prorusiškų separatistų kontroliuojamame Ukrainos rytiniame Donecko mieste, vyriausybės pajėgoms suintensyvinus bombardavimą.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ žurnalistai trečiadienį pranešė matę du lavonus, gulinčius gatvėje Donecko pietvakariniame Petro rajone, praėjus 11 valandų po apšaudymo raketomis. Miesto tarybos pranešime nurodoma, kad žuvo iš viso trys žmonės.

Gyventojai pasakojo, kad artilerijos sviediniai ir raketos krito apie dvi valandas. Į vieną daugiaaukštį namą buvo pataikyta apie penkis kartus.

Miesto valdžios pareigūnai nurodė, kad bombardavimas apgadino 10 gyvenamųjų pastatų ir vieną ligoninę.

Vyriausybės pajėgos apsupo Donecką ir jo apylinkėse esančias separatistų tvirtoves, mėgindamos numalšinti prorusiškų jėgų sukilimą Rytų Ukrainoje, kurioje gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai. Jos vengia susirėmimų gatvėse, bombarduodamos sukilėlių pozicijas raketų salvėmis, kurios dažnai būna netaiklios.

Didelė Donecko dalis yra likusi be elektros ir dujų.

Jau 11 dienų - be elektros ir vandens

Prorusiškų separatistų kontroliuojamas Ukrainos rytinis Luhansko miestas jau 11 dienų gyvena be elektros, vandens ir telefono ryšio, taip pat kenčia nuo nesiliaujančių karinių smūgių, trečiadienį pranešė miesto taryba.

„Rugpjūčio 13-ąją padėtis Luhanske išlieka kritinė: miestas neturi elektros ir vandens, neveikia mobilusis ir antžeminis telefono ryšys. Dujų tiekimas regiono centre buvo nutrauktas, tačiau vėliau atnaujintas“, – sakoma tarybos spaudos tarnybos pranešime.

Luhansko rajonai tebėra apšaudomi.

Dauguma parduotuvių lieka uždarytos, o įsigyti galima tik būtiniausių maisto produktų. Nors padėtis mieste kritinė, Luhansko kepyklos tebeveikia.

Taryba nurodė, kad mieste taip pat jaučiamas vaistų ir kitų medicinos priemonių stygius, o tebedirba tik kelios vaistinės.

„Luhanskas lieka izoliuotas: nemokamos socialinės išmokos, pensijos ir atlyginimai; miestui netiekiami vaistai, maistas ir degalai“, – pažymima pranešime.

Smerkia Maskvos „ciniškumą“

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas trečiadienį pakartojo, kad jo šalis neįleis į savo teritoriją humanitarinės pagalbos siuntą vežančios sunkvežimių kolonos iš Rusijos, teigdamas, jog tai yra Maskvos ciniškumo pavyzdys.

A.Jaceniukas, kalbėdamas per vyriausybės posėdį, sakė: „Rusijos ciniškumas neturi ribų. Pirmiausiai jie pasiunčia tankus, raketas „Grad“ ir banditus, kurie šaudo į ukrainiečius, o po to siunčia vandenį ir druską.“

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Jokia (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino „humanitarinė kolona“ nebus praleista per Charkovo srities teritoriją. Ciniško agresoriaus provokacija mūsų teritorijoje neleistina.“

Pasaloje žuvo 12 nacionalistų judėjimo kovotojų

Ukrainos rytuose prorusiški separatistai, trečiadienį paryčiais surengę pasalą, nukovė 12 nacionalistų kovotojų ir dar kažkiek jų sučiupo, atakavę jų autobusą, pranešė nacionalistų judėjimo atstovas.

Separatistai pradėjo šaudyti į autobusą, kuriuo ultranacionalistinio judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) kovotojai važiavo netoli sukilėlių kontroliuojamo Donecko miesto esančioje Mandrykino gyvenvietėje, sakė vyriausybės pajėgoms padedančio judėjimo atstovas.

"Jie šiandien paryčiais dalyvavo karinėje operacijoje netoli Donecko ir pateko į pasalą. Žuvo 12 "Pravyj sektor" kovotojų", - naujienų agentūrai "Reuters" sakė atstovas Artiomas Skoropadskis.

Šis incidentas tapo didžiausia "Pravyj sektor" kovotojų netektimi nuo susirėmimų su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pradžios balandį, sakė jis.

Tą dalinį separatistai užklupo netikėtai, nes kelias pastarąsias dienas vyriausybinės pajėgos sėkmingai spaudė sukilėlius ir buvo išstūmusios juos iš įprastų pozicijų, aiškino A.Skoropadskis.

"Patyrėme siaubingų netekčių. Mes už tai atkeršysime", - "Pravyk sektor" lyderis Dmytro Jarošas pagrasino socialiniame tinkle "Facebook".

Filmuotoje medžiagoje iš to incidento vietos matomi kelių kovotojų, vilkinčių slepiamąsias uniformas, kūnai, gulintys šalia kulkų suvarpyto autobuso, kurio langai išdaužyti.

"Pravyj sektor" aktyvistai atliko svarbų vaidmenį per anksčiau šiais metais Kijeve vykusius gatvių protestus, per kuriuos vasarį buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Tie neramumai išprovokavo konfrontaciją su Maskva ir sukėlė didžiausią Rusijos ir Vakarų šalių santykių krizę nuo Šaltojo karo pabaigos.

Daugiau naujienų