Pereiti į pagrindinį turinį

Donecko oro uoste separatistai neleido evakuoti sužeistųjų

2015-01-19 14:48 diena.lt inf.

Ukrainos kariai buvo priversti atidengti ugnį Donecko oro uoste, nes iš separatistų pusės smarkiai sustiprėjo šaudymas; be to pastarieji neleido kariams evakuoti sužeistų ir nukautų oro uoste Ukrainos karių, pareiškė prezidentas Petro Porošenka.

„Pastarosiomis dienomis smarkiai padidėjo Donecko oro uosto atakų intensyvumas iš teroristų pusės, taip pat nebaudžiamas ugnies nutraukimo režimas. Užvakar aš nurodžiau duoti vienkartinį atsaką, nes mums tiesiog neleido išvesti mūsų sužeistųjų ir žuvusiųjų Donecko oro uoste“, – sakė jis per spaudos konferenciją pirmadienį Kijeve po susitikimo su Lenkijos premjere Ewa Kopacz (Eva Kopač).

Prezidentas priminė, kad praėjusių metų gruodžio 9 dieną buvo pasirašytas dokumentas dėl artilerijos tylos Donbase.

„Šitas dokumentas buvo veiksmingas, bet išsilaikė mažiau mėnesio, nes, pradedant nuo sausio 7 dienos, prasidėjo ryškus įtampos eskalavimas, kurį vykdė Rusija ir teroristinės grupuotės rytuose“, – pabrėžė P.Porošenka.

Jis dar pridūrė, kad per parą šaudymų iš separatistų pusės į Ukrainos karių pozicijas padaugėjo nuo 10 iki 90-100.

„Nuo šių apšaudymų kenčia daugiausia taikūs gyventojai“, – sakė prezidentas ir priminė, kad prie Volnovachos sausio 13 dieną per vieną tokį šaudymą žuvo 13 taikių gyventojų, tarp kurių buvo ir vaikų.

„Vakar, mano nurodymu, Ukrainos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriuo tvirtinama, kad mes esame pasirengę bet kuriuo metu, bet kurią minutę, nedelsdami pasirašyti susitarimą dėl ugnies nutraukimo su sąlyga, kad bus laikomasi Minsko susitarimų visa apimtimi“, – pabrėžė P.Porošenka.

Apie laimėtas kautynes skelbė abi pusės

Ukrainos vyriausybės pajėgos paskelbė išstūmusios prorusiškus sukilėlius iš beveik viso oro uosto prie pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko per savaitgalį vykusį didelį puolimą, o pirmadienį kautynės tame rytiniame regione buvo pastebimai aprimusios.

Praeitą naktį girdėjosi pavienių sprogimų, bet padėtis atrodė daug ramesnė negu ankstesnėmis dienomis, kai oro uostas ir jo apylinkės buvo smarkiai bombarduojami, o dalis sviedinių krito netoli miesto centro ir užmušė bent 10 civilių.

Kol kas neaišku, kiek išsilaikys pertrauka kautynėse. Šis pirmadienis yra svarbi diena Ukrainos religiniame kalendoriuje, kai ortodoksai švenčia Kristaus apsireiškimą (Trijų Karalių iškilmes).

Separatistai vienu metu teigė kontroliuojantys oro uostą, bet vyriausybės pajėgos šeštadienį surengė didelio masto kontrpuolimą, panaudodamos tankus ir sunkiąją artileriją, o įnirtingos kautynės tęsėsi ir sekmadienį.

Ukrainos kariškiai sekmadienio popietę paskelbė išstūmę sukilėlius iš didžiosios oro uosto dalies, bet jų pareiškimų negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, o žurnalistai negalėjo prisiartinti prie tos teritorijos.

Tuo tarpu prorusiški separatistai anksti pirmadienį pareiškė, kad Donecko oro uostą kontroliuoja separatistų pajėgos.

Sukilėlių lyderis Aleksandras Zacharčenka per pirmadienį paryčiais surengtą spaudos konferenciją sakė, kad separatistai visiškai užėmė oro uostą.

Daugiau naujienų