Pereiti į pagrindinį turinį

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl afgano atakos traukinyje

2016-07-19 07:12 diena.lt inf.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ antradienį pareiškė, kad 17-metis afganas pabėgėlis, švaistęsis kirviu ir peiliu per išpuolį viename Vokietijos traukinyje, buvo vienas iš jo „kovotojų“, pranešė su džihadistais susijusi naujienų agentūra.

„Užpuolikas...Vokietijoje buvo vienas „Islamo valstybės“ kovotojų“, – sakoma agentūros „Amaq“ pranešime.

Ranka išpiešta juoda džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vėliava buvo rasta tarp daiktų, priklausančių 17-mečiui afganui pabėgėliui, kuris surengė išpuolį traukinyje Vokietijoje, apsiginklavęs kirviu ir peiliu, antradienį pranešė pietinės Bavarijos žemės vidaus reikalų ministras.

Vėliava buvo rasta kambaryje, kuriame gyveno paauglys, sužeidęs penkis žmones, iš jų keturis – sunkiai, per ataką regioniniame traukinyje Viurcburgo mieste, ministras Joachimas Herrmannas (Joachimas Hermanas) sakė visuomeninei televizijai ZDF.

Po atakos paauglys buvo nukautas policijos, kai mėgino pasprukti.

Anksčiau J. Herrmannas sakė, kad užpuolikas atvyko į Vokietiją be jį lydinčių suaugusiųjų ir iš pradžių gyveno vienoje prieglaudoje, o pastaruoju metu – su viena jį priglaudusia šeima netoliese esančiame Ochsenfurto miestelyje.

Buvo tikėtasi

„Labai tikėtina, kad tai buvo islamistinė ataka“, – sakė vienas VRM atstovas, pridūręs, kad užpuolikas sušuko „Allahu akbar“ (Dievas (visų) didesnis).

Tačiau jis pabrėžė, kad tyrimas vis dar vyksta ir paauglys tikriausiai veikė vienas.

Ši ataka įvyko apie 21 val. 15 min. vietos (22 val. 15 min. Lietuvos) laiku traukinyje, važiuojančiame tarp Troichlingeno ir Viurcburgo Bavarijoje.

Kaip pranešama, keturi žmonės buvo sunkiai sužeisti, o vienas – lengvai. Dar 14 žmonių prireikė medikų pagalbos dėl patirto sukrėtimo.

Radikalizavosi savarankiškai

Raštelis, rastas viename Vokietijos traukinyje siautėjusio kirviu ir peiliu ginkluoto 17-mečio afgano namuose, rodo, kad tas jaunuolis veikiausiai radikalizavosi savarankiškai, antradienį nurodė aukšto rango saugumo pareigūnas.

Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas (Joachimas Hermanas) sakė žurnalistams, kad paauglys prieglobsčio ieškotojas, pirmadienio naktį užpuolęs traukinio keleivius Vokietijos pietuose, šaukdamas „Allahu akbar“ (Dievas (visų) didesnis), turėjo užrašų puštūnų kalba, kurie rodo, kad jis tikriausiai radikalizavosi be kitų asmenų pagalbos.