Quantcast

Armėnijoje per protestą prieš vyriausybę sužeista dešimtys žmonių

Trečiadienį per protestą Armėnijos sostinėje Jerevane buvo sužeista dešimtys demonstrantų, policija paleido į antivyriausybinį mitingą prie parlamento pastato svaiginamąsias granatas.

Naujienų agentūros AFP fotografas matė, kaip sužeisti protestuotojai, kai kurie į pilvą ir kojas, greitosios pagalbos automobiliais buvo vežami į ligonines.

Trečiadienį Armėnijos policija sulaikė dešimtis demonstrantų, susibūrusių prie parlamento ir reikalavusių ministro pirmininko Nikolo Pašiniano atsistatydinimo dėl kelių kaimų perdavimo didžiausiam šalies priešui Azerbaidžanui.

Teisėtvarkos pareigūnai pasirodė prie parlamento susitelkus keliems tūkstančiams žmonių, kai N. Pašinianas atsakinėjo į įstatymų leidėjų klausimus. Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad 60 protestuotojų buvo sulaikyti už nepaklusimą policijai. Kilus chaosui, kai kurie mėgino prasibrauti pro policijos užtvaras, todėl buvo panaudotos apsvaiginimo granatos. Naujienų svetainė „News.am“ pranešė, kad jos operatorius patyrė kojos traumą.

Protesto lyderis arkivyskupas Bagratas Galstanianas anksčiau sakė, jog tai bus „lemiama diena“ siekiant nuversti N. Pašinianą. Protestai Jerevane vyksta nuo balandžio mėnesio, kai valdžia sutiko grąžinti Baku teritoriją, Armėnijos kontroliuotą nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio. Praėjusį mėnesį Armėnija sugrąžino Azerbaidžanui keturis pasienio kaimus. N. Pašinianas gynė sprendimą, kaip galintį padėti pasiekti taikos susitarimą su Baku.

B. Galstanianas, kreipdamasis į minią, kaimų grąžinimą vadino „neteisėtu sienos perbraižymu“ ir kaltino N. Pašinianą „vienašalėmis ir žeminančiomis nuolaidomis“. Jis laikinai atsistatydino iš religinių pareigų, kad galėtų kandidatuoti į ministro pirmininko postą, nors negali eiti šių pareigų dėl dvigubos – Armėnijos ir Kanados – pilietybės.

Kol kas N. Pašiniano pozicijos nesusvyravo. Trečiadienį kreipdamasis į įstatymų leidėjus, Armėnijos lyderis pakartojo, kad Jerevanas yra pasirengęs „per mėnesį“ pasirašyti taikos susitarimą su Baku.

Pernai Azerbaidžanas atsikovojo Kalnų Karabacho regioną, tris dešimtmečius kontroliuotą armėnų separatistų. Visi anklavo gyventojai armėnai – daugiau nei 100 tūkst. žmonių –pabėgo į Armėniją. Konfliktas pablogino tradicinių sąjungininkių Rusijos ir Armėnijos santykius. Jerevanas kaltina Kremlių nesugebėjus apsaugoti jo nuo Azerbaidžano.

N. Pašinianas parlamente užsiminė, kad Armėnija pasitrauks iš Rusijos vadovaujamo aljanso – Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos, bet tikslios datos nepasakė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Vyti tą šlykščią žiurkę lauk, o dar geriau- įkišti į cypę, kaip Saakašvilį įkišo gruzinai. Galėtų abu ten "badauti". Grybauskaitė nulėktų paguosti....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių