Pereiti į pagrindinį turinį

Byloje dėl padegimo Londone – kaltinimai ir lietuviams: dirbo pagal „Wagner“ užsakymą

2024-10-04 17:23 diena.lt inf.

Teisme Londone penktadienį pasirodė šeši vyrai, kuriems pateikti kaltinimai dėl gaisro su Ukraina susijusioje įmonėje Londone.

Freepik.com nuotr.

Tarp kaltinamųjų padegimu – lietuvis, o dar vienas lietuvis kaltinamas neatskleidęs informacijos apie teroro aktus.

Prokurorų teigimu, gaisras buvo sukeltas Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ užsakymu.

19 metų Ugnius Ašmena, 22 metų Jakeemas Rose'as (Džakimas Rouzas), 20 metų Dylanas Earlas (Dilanas Erlas), 22 metų Jake'as Reevesas (Džeikas Rivsas), 22 metų Nii Mensah (Ny Mensa) ir 61 metų Paulas Englishas (Polas Inglišas) kaltinami padegę pramoninį pastatą Leitone, Rytų Londone.

Kovo 20-ąją kilusiam gaisrui užgesinti prireikė 60 ugniagesių.

Šeši asmenys buvo apkaltinti padegimu sunkinančiomis aplinkybėmis pagal Nacionalinio saugumo įstatymą.

Visi jie, išskyrus U. Ašmeną, atvyko į Londono Centrinio Baudžiamojo Teismo (The Old Bailey), aukščiausios instancijos Anglijos ir Velso baudžiamųjų bylų teismo, posėdį kartu su 22 metų lietuviu Dmitrijumi Paulausku, kuris kaltinamas neatskleidęs informacijos apie teroro aktus.

Teismo dokumentuose teigiama, kad samdinių grupės „Wagner“ vardu vyrai nusitaikė į ukrainiečiui priklausantį objektą.

Penktadienį vykusiame teismo posėdyje J. Rose'as pripažino savo kaltę dėl peilio laikymo viešoje vietoje, o D. Paulauskas neprisipažino esąs kaltas dėl informacijos apie teroro aktus neatskleidimo.

Likę kaltinimai bus šiame teisme nagrinėjami spalio 25 dieną.

Įtariama, kad D. Earlas palaikė ryšius su „Wagner“ tarpininku, organizavo išpuolį, užverbavo kitus asmenis ir jiems sumokėjo.

„Wagner“ Jungtinėje Karalystėje yra uždrausta teroristinė organizacija.

Tuo metu, kai D. Earlui buvo pareikšti kaltinimai, Londono metropoliteno policijos Kovos su terorizmu vadavietės vadovas Dominicas Murphy (Dominikas Merfis) teigė: „Tai mums labai svarbus momentas ir tyrimas.“

„Kaltinimai, kuriuos leido pateikti CPS (Karūnos prokuratūra), yra ne tik labai rimti, bet tai taip pat pirmas kartas, kai naudodamiesi Nacionalinio saugumo įstatymu suteiktais įgaliojimais ir teisės aktais ką nors suėmėme, o dabar ir apkaltinome.“

Gruodį įsigaliojęs 2023 metų Nacionalinio saugumo įstatymas skirtas reaguoti į „priešiškos valstybių veiklos, nukreiptos prieš JK demokratiją, ekonomiką ir vertybes, grėsmę“, tuo metu teigė vyriausybė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų