Pereiti į pagrindinį turinį

Ekspertas: Rusija tikrina Lenkijos oro gynybos sistemą

2024-08-27 11:26 diena.lt inf.

Pirmadienį per masinį Ukrainos apšaudymą raketomis Rusijos kovinio bepiločio orlaivio įvykdytas Lenkijos oro erdvės pažeidimas yra Lenkijos oro gynybos sistemos tikrinimas ir Vakarų bauginimas.

Scanpix nuotr.

Tokią nuomonę komentaruose „Ukrinform“ korespondentui išsakė buvęs Lenkijos ginkluotųjų pajėgų Sausumos kariuomenės Raketų kariuomenės ir artilerijos vadas Jarosławas Kraszewskis.

„Manau, kad tai buvo Rusijos provokacija“, – sakė ekspertas.

Pasak jo, mažai tikėtina, kad rusų dronas nukrypo nuo numatyto taikinio Ukrainos teritorijoje. Rusija bando Lenkijos oro gynybos sistemą ir tikrina NATO veiksmų tokios įvykių raidos atveju algoritmą.

J. Kraszewskio nuomone, šiuo žingsniu Rusija taip pat stengiasi įbauginti Lenkiją ir NATO, kad jos nebeteiktų aktyvios pagalbos Ukrainai.

Ekspertas įsitikinęs, jog jei toks taikinys atsiduria šalies oro erdvėje, jį „reikia nedelsiant numušti“. Priešingu atveju Rusija taip elgsis ir ateityje.

Anot jo, Lenkijos oro gynybos sistema tokius taikinius gali numušti tiek virš Lenkijos, tiek virš Ukrainos teritorijos.

„Jei toks objektas bus numuštas virš Ukrainos, tai jis nesmogs vaikų ligoninei, elektrinei, vandens valymo stočiai, vamzdynui. Ukrainiečiams to reikia“, – pažymėjo J. Kraszewskis.

Pasak eksperto, Lenkijos oro gynybos sistemos elementams numušus oro taikinį virš Ukrainos, kyla pavojus, kad krintančios antiraketos nuolaužos gali ką nors sužeisti ant žemės. Bet, jo nuomone, ši rizika yra kur kas mažesnė nei tiesioginis užprogramuotos Rusijos raketos ar drono kamikadzės pataikymas į taikinį Ukrainoje su galimais mirtinais padariniais.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, pirmadienį per masinę Rusijos ataką prieš Ukrainą vienas rusų dronas iš Lvivo srities Červonohrado pusės įskrido į Lenkijos teritoriją. Lenkijos oro gynybos sistemos radarų ekranuose jis buvo apie pusvalandį. Šiuo metu jo ieškoma Liublino vaivadijoje.

Po šios Rusijos raketų atakos Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino partnerius leisti Ukrainai smogti tolimojo nuotolio raketomis kariniams objektams Rusijos teritorijoje ir susitarti dėl partnerių oro gynybos sistemų naudojimo numušant priešo raketas ir dronus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų