Pereiti į pagrindinį turinį

FTB: šūviai netoli D. Trumpo atrodo kaip pasikėsinimas nužudyti

2024-09-16 07:35

Federalinis tyrimų biuras (FTB) sekmadienį, po netoli buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) nuaidėjusių šūvių, pareiškė, kad jo agentai tiria tai, „kas atrodo kaip pasikėsinimas nužudyti“ respublikoną.

Scanpix nuotr.

„FTB atvyko į Vest Palm Bičą Floridoje ir tiria tai, kas atrodo kaip pasikėsinimas nužudyti buvusį prezidentą Trumpą“, – sakoma agentūros pareiškime.

Respublikono kampanija ir pats D. Trumpas po netoli jo nuaidėjusių šūvių savo šalininkus patikino, kad yra saugus ir sveikas.

Elektroniniame laiške šalininkams D. Trumpas rašė: „Netoli manęs nuaidėjo šūvių, bet kol nepradėjo sklisti nevaldomi gandai, norėjau, kad pirmiausia išgirstumėte tai: aš esu saugus ir sveikas!“

„Niekas manęs nesustabdys. Niekada nepasiduosiu!“ – sakė buvęs prezidentas, vėl siekiantis grįžti į Baltuosius rūmus.

Teisėsaugos pareigūnų teigimu, incidentas įvyko sekmadienį, prieš pat 14 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku, kai respublikonų kandidatas į prezidentus žaidė savo golfo aikštyne Vest Palm Byče, Floridoje, netoli nuo savo rezidencijos „Mar-a-Lago“.

Sekmadienio spaudos konferencijoje kalbėję pareigūnai nepatvirtino, ar šaulys iš tikrųjų šaudė į buvusį prezidentą, tačiau Slaptosios tarnybos agentai atidengė ugnį.

„Šiuo metu nesame tikri, ar asmuo sugebėjo šauti į mūsų agentus“, – sakė Slaptosios tarnybos atstovas Rafaelis Barrosas (Rafaelis Barosas).

Šaulys slėpėsi krūmuose

Sekmadienį golfo aikštynas buvo iš dalies uždarytas, kol ten buvo D. Trumpas, o agentai vienu metu pastebėjo asmenį su šaunamuoju ginklu, sakė pareigūnai.

Palm Bičo apygardos šerifas Ricas Bradshaw (Rikas Bredšou) sakė, kad JAV Slaptosios tarnybos agentai šaudė į vyrą, kuris buvo nukreipęs AK tipo šautuvą su optiniu taikikliu, kai D. Trumpas buvo aikštelėje.

Šerifas sakė, kad šaulys taip pat turėjo dvi kuprines, pakabintas ant tvoros, ir „GoPro“ kamerą. Jis buvo maždaug už 365–450 metrų nuo D. Trumpo ir slėpėsi krūmuose, kol buvęs prezidentas žaidė golfą.

Tas žmogus galiausiai numetė ginklą ir pabėgo visureigiu, o vėliau buvo sulaikytas kaimyninėje apygardoje.

Įvykio vietoje netoli Trumpo golfo aikštyno buvo rastas AK tipo šaunamasis ginklas, sakė du iš pareigūnų.

Apie jokius sužeistuosius nepranešta.

„Nieko neklausinėjo“

Martino apygardos šerifas Williamas D. Snyderis (Viljamas D. Snaideris) sakė, kad įtariamasis buvo sulaikytas per kelias minutes po to, kai FTB, Slaptoji tarnyba ir Palm Bičo apygardos šerifo biuras išplatino labai skubų perspėjimą, kuriame buvo nurodytas konkretus ieškomas automobilis, valstybinis numeris ir asmens aprašymas.

„Vienas iš mano kelių patrulių padalinių pamatė transporto priemonę, kuri atitiko apibūdinimą ir mes ją sustabdėme, – pasakojo šerifas. – Mes sustabdėme automobilį ir sulaikėme vairuotoją.“

W. D. Snyderis sakė, kad po šaudymo sulaikytas įtariamasis neturėjo šaunamojo ginklo.

Jis sakė, kad įtariamasis elgėsi ramiai ir nerodė daug emocijų. Jis neklausė, kodėl buvo sustabdytas.

„Jis neklausė, kas čia vyksta. Akivaizdu: teisėsauga su ilgais šautuvais, mėlyni švyturėliai, daug kas vyksta. Jis apie tai nieko neklausinėjo“, – sakė šerifas.

Generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) buvo informuotas apie situaciją ir reguliariai gauna naujausias detales apie ją, sakė Teisingumo departamento atstovė spaudai.

„Smurtui nėra vietos Amerikoje“

Pasak vieno šaltinio, D. Trumpas sekmadienį sugrįžo į savo „Mar-a-Lago“ rezidenciją Palm Byče.

JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) ir viceprezidentei Kamalai Harris (Kamalai Haris), demokratų kandidatei į Jungtinių Valstijų vadovus, buvo pranešta apie įvykius Floridoje.

Baltieji rūmai nurodė, kad jiems palengvėjo sužinojus, kad D. Trumpui viskas gerai, o K. Harris atskiru pranešimu pasmerkė smurtą.

„Buvau informuota apie pranešimus apie šūvius netoli buvusio prezidento D. Trumpo ir jo nuosavybės Floridoje, ir džiaugiuosi, kad jis yra saugus“, – sakė demokratė, susigrumsianti su D. Trumpu lapkričio rinkimuose.

„Smurtui nėra vietos Amerikoje“, – pabrėžė ji.

Senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas), vienas svarbiausių D. Trumpo sąjungininkų Kongrese, socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pranešime teigė, kad po incidento kalbėjosi su respublikonu ir kad jis buvo geros nuotaikos.

Du mėnesiai po pasikėsinimo

Šis incidentas buvo dar vienas sukrečiantis momentas neramiais rinkimų metais. Prieš maždaug du mėnesius į D. Trumpą buvo pasikėsinta per mitingą Pensilvanijoje, o kulka kliudė jo ausį.

Į jį nuo vieno iš aplinkinių stogų šaudė 20 metų šaulys. Pastarąjį nušovė Slaptosios tarnybos snaiperis.

Per incidentą žuvo vienas mitingo dalyvis, dar du dalyviai buvo sužeisti.

D. Trumpo kruvinu veidu, išdidžiai keliančio kumštį į viršų, kai Slaptosios tarnybos agentai skubiai veda jį nuo scenos, nuotraukos tapo simboliu ir suteikė naują galingą postūmį jo šalininkams.

Po pasikėsinimo į D. Trumpą atsistatydino Slaptosios tarnybos vadovė Kimberly Cheatle (Kimberli Čitl). Savo atsistatydinimo laiške ji pripažino, kad agentūrai nepavyko įvykdyti savo misijos apsaugoti šalies lyderius.

JAV Slaptoji tarnyba yra atsakinga už prezidento, viceprezidento, buvusių prezidentų ir jų šeimų narių, taip pat svarbiausių rinkimų kandidatų ir atvykstančių užsienio valstybių vadovų saugumą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
pigus beausio piaras

Trampas imasi įvairiausių purvinų triukų kad tik patekti į baltuosius rūmus, bet greičiausiai pateks į betoninį pastatą už spygliuotos vielos
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų