Pereiti į pagrindinį turinį

„Google“ pralaimėjo teisinį ginčą dėl 2,4 mlrd. eurų baudos antikonkurencinėje byloje

2024-09-10 12:51 diena.lt inf.

„Google“ antradienį galutinai pralaimėjo teisinį ginčą dėl milijardinės Europos Sąjungos (ES) baudos, skirtos už tai, kad paieškos rezultatuose jos pačios pirkinių rekomendacijoms buvo suteiktas neteisėtas pranašumas prieš konkurentus.

Pixabay nuotr.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą ir atmetė bendrovės apeliaciją dėl Europos Komisijos (EK) skirtos 2,4 mlrd. eurų baudos.

„Šiandienos sprendimu Teisingumo Teismas atmeta apeliacinį skundą ir palieka galioti Bendrojo Teismo sprendimą“, – sakoma ESTT pranešime spaudai.

Pirminiame 2017 metais priimtame EK sprendime teigiama, kad „Google“ piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi, teikdama pirmenybę visuose paieškos sistemos rezultatuose savo paslaugai „Google Shopping“. Dėl to JAV technologijų milžinei „Alphabet“ priklausanti „Google“ buvo priversta pakeisti paieškos rezultatų rodymo būdą.

Tuo metu 2,4 mlrd. eurų bauda buvo rekordinė. Tačiau 2018 metais ją pranoko daugiau kaip 4 mlrd. eurų bauda, kurią Briuselis skyrė „Google“ už tai, kad ji, siekdama plėtoti savo interneto paieškos verslą, nustatė ribojimus „Android“ operacinės sistemos išmaniesiems telefonams.

„Esame nusivylę Teismo sprendimu, kuris susijęs su labai konkrečiais faktais“, – sakoma trumpame „Google“ pareiškime, išplatintame ESTT paskelbus verdiktą.

„Google“ patyrė pirmąjį pralaimėjimą „Google Shopping“ byloje, kai žemesnės instancijos ES Bendrasis Teismas 2021-aisiais priėmė jai nepalankų sprendimą ir paliko galioti Komisijos skirtą baudą. Kita vertus, šis teismas atmetė dalį reguliuotojos pretenzijų, teigdamas, kad ji neįrodė antikonkurencinio poveikio paieškos sistemų rinkoje.

Tada „Google“ pateikė apeliacinį skundą aukštesnės instancijos ES Teisingumo Teismui, siekdama panaikinti žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Šių metų pradžioje ESTT patarėja generalinė advokatė Juliane Kokott (Džujlian Kokot) savo išvadoje rekomendavo teisėjams „atmesti apeliacinį skundą ir taip patvirtinti „Google“ paskirtą baudą“.

„Google“ taip pat apskundė kitas dvi ES baudas, susijusias su „Android“ ir reklamos platforma „AdSense“. „Android“ byloje bendrovė patyrė nesėkmę, mat ES Bendrasis Teismas 2022 metų sprendimu paliko galioti Komisijos skirtą baudą.

Sprendimas dėl apeliacinio skundo dėl 1,49 mlrd. eurų baudos „AdSense“ byloje dar nepriimtas.

Pastaraisiais metais EK, siekdama reguliuoti interneto paslaugas ir geriau apsaugoti Europos vartotojus bei verslą, skyrė baudas kelioms JAV didžiosioms technologijų bendrovėms.

Pernai ES priėmė Skaitmeninių paslaugų aktą ir Skaitmeninių rinkų aktą, kuriais kovojama su neteisėtu interneto turiniu ir nustatomi nauji griežti apribojimai interneto milžinėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų