Pereiti į pagrindinį turinį

Irako saugumo pareigūnai praneša apie sprogimą JAV koalicijos bazėje

2024-09-11 09:46 diena.lt inf.

Irako saugumo pajėgos pranešė, kad vėlai antradienį JAV vadovaujamos koalicijos karinėje bazėje Bagdado tarptautiniame oro uoste nugriaudėjo sprogimas.

Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / Scanpix nuotr.

Tai įvyko Irano prezidento vizito išvakarėse.

„23 val. (ir Lietuvos laiku) Bagdado tarptautiniame oro uoste, tarptautinės koalicijos patarėjų užimame rajone, girdėtas sprogimas“, – sakoma Irako jungtinių operacijų vadovybės atstovo, generolo majoro Tahseeno al Khafaji pareiškime socialiniame tinkle „X“.

„Irako saugumo pajėgos negalėjo (...) nustatyti sprogimo kilmės, atsakomybės niekas neprisiėmė“, – sakoma pareiškime, kurį taip pat paskelbė valstybinė naujienų agentūra INA.

Skrydžiai nebuvo paveikti, priduriama pareiškime.

Vienas aukšto rango kariuomenės pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, naujienų agentūrai AFP sakė, kad sprogimą sukėlė dvi „Katiuša“ tipo raketos.

„Viena nukrito ant Irako antiteroristinių pajėgų komplekso sienos. Antroji – bazėje, kur įsikūrusi tarptautinė, Vašingtono vadovaujama kovos su džihadistais koalicija“, – sakė šis pareigūnas.

Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas trečiadienį atvyko į Iraką savo pirmo užsienio vizito po to, kai liepą pradėjo eiti šias pareigas.

Irano ir Irako, kurių abiejų gyventojų daugumą sudaro šiitai, santykiai pastaruosius du dešimtmečius gerėjo.

Teheranas yra tarp pagrindinių Irako prekybos partnerių ir daro reikšmingą politinę įtaką Bagdade, kur Irano sąjungininkai dominuoja parlamente ir vyriausybėje.

Irano remiamos Irako ginkluotos grupuotės „Ketaeb Hezbollah“ atstovas pasmerkė, jo žodžiais, ataką, kuria siekta „sužlugdyti iraniečių prezidento vizitą į Bagdadą“.

Socialiniame tinkle „X“ atstovas Jaafaras al Husseini paragino Irako saugumo tarnybas nustatyti kaltininkus.

Per pastaruosius metus JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos Irake ir Sirijoje dešimtis kartų buvo atakuotos dronais ir raketomis, smurtui, susijusiam su Izraelio ir „Hamas“ karu Gazos Ruože, įtraukus Irano remiamas ginkluotas grupes visuose Artimuosiuose Rytuose.

JAV pajėgos surengė daug atsakomųjų smūgių šioms grupėms abiejose minėtose šalyse.

Kad sumažintų įtampą ir apsaugotų Iraką nuo įtampos regione padarinių, Vašingtonas ir Bagdadas derasi dėl laipsniško JAV vadovaujamų kovos su džihadistais pajėgų išvedimo.

Jungtinės Valstijos Irake yra dislokavusios maždaug 2,5 tūkst. tarptautinės koalicijos prieš grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) karių, o Sirijoje – dar 900.

Irako saugumo pajėgos sako, kad yra pajėgios be pagalbos dorotis su IS likučiais, nes ši grupuotė nebekelia reikšmingos grėsmės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų