Pereiti į pagrindinį turinį

ISW paaiškino, kodėl Rusija atakuoja Ukrainos uostus

2024-10-15 12:27 diena.lt inf.

Rusai puola Ukrainos uostus, kad susilpnintų tarptautinę paramą Ukrainai ir priverstų ją derėtis, teigiama Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

Odesos uostas
Odesos uostas / Scanpix nuotr.

Pažymima, kad Rusijos pajėgos nuo spalio 5 dienos jau ketvirtą kartą smogė Ukrainos uostuose prisišvartavusiems civiliniams laivams.

„Tai dalis Rusijos smūgių kampanijos, akivaizdžiai nukreiptos į uostų rajonus, siekiant pakenkti Ukrainos grūdų koridoriui, susilpninti tarptautinę paramą Ukrainai ir pastūmėti Ukrainą į skubotas derybas“, – rašoma ataskaitoje.

Odesos srities pareigūnai pranešė, kad spalio 14 dieną Rusijos pajėgos balistine raketa smogė Odesos uostui ir pataikė į civilinius laivus „NS Moon“, plaukiojantį su Belizo vėliava, ir sausakrūvį laivą „Optima“, plaukiojantį su Palau vėliava, taip pat į uosto infrastruktūrą ir grūdų sandėlį, rašo analitikai.

Remdamiesi Ukrainos šaltiniais jie pridūrė, kad Rusijos pajėgos pastarąjį kartą smogė Odesos uoste prisišvartavusiems civiliniams laivams naktį į spalio 6-ąją ir spalio 7 bei 9 dienomis.

Rusijos karo tinklaraštininkai paragino Rusiją ir toliau smogti Ukrainos grūdų infrastruktūrai, civiliniams laivams Ukrainos uostuose ir kitiems taikiniams, kurie dar labiau žlugdytų Ukrainos ekonominį potencialą.

„ISW neseniai įvertino, kad Rusijos smūgiais civiliniams laivams ir kitai grūdų koridoriaus infrastruktūrai beveik neabejotinai siekiama pakirsti Vakarų pasitikėjimą Ukrainos gebėjimu užtikrinti ir apginti koridorių, paveikti vykstančias Vakarų diskusijas dėl ilgalaikės paramos Ukrainai ir apsunkinti Ukrainos gebėjimą išgyventi karą ekonominiu požiūriu“, – rašoma ataskaitoje.

Kaip pranešė „Ukrinform“, spalio 7-osios vakarą Rusijos kariai paleido balistinę raketą į Odesos uosto infrastruktūrą, žuvo Ukrainos pilietis ir buvo sužeisti penki užsieniečiai.

Daugiau naujienų