Pereiti į pagrindinį turinį

ISW: ukrainiečių pajėgos tęsia puolimą Kursko regione

2024-10-02 13:02 diena.lt inf.

Rusų pajėgos sugebėjo pasistūmėti dviejuose sektoriuose netoli Pokrovsko Donecko regione ir Vovčansko Charkivo regione, tuo tarpu ukrainiečiai tęsia puolimą Rusijos Kursko regione, rašoma naujausiame Karo tyrimų instituto (ISW) straipsnyje.

Ukrainos kariuomenės nuotr.

Ukrainos pajėgos rugsėjo 30 d. ir spalio 1 d. tęsė puolamuosius veiksmus į vakarus nuo ukrainiečių pleišto Kursko regiono Gluškovo rajone, tačiau į priekį nepasistūmėjo.

Rusų šaltiniai, įskaitant Gynybos ministeriją, teigė, kad Rusijos pajėgos atrėmė Ukrainos puolimą netoli Novij Put ir Vesioloje gyvenviečių (abi jos yra pietvakarius nuo Gluškovo) ir kad ukrainiečių smūgiai į pietryčius nuo Vesioloje esančiame Krasnooktiabrske leidžia manyti, jog šią gyvenvietę vis dar kontroliuoja rusų pajėgos. Rusai taip pat pranešė pasistūmėję į priekį ir net užėmę keletą neįvardintų gyvenviečių, tačiau ISW jokių įrodymų, leidžiančių taip teigti, neturi.

Patvirtintais duomenimis, rugsėjo 30 d. rusų pajėgos per Vovčianske vykusį puolimą, kuriame dalyvavo kuopos dydžio mechanizuotos pajėgos, šiek-tiek pasistūmėjo į šiaurės rytus nuo Charkivo miesto.

Geolokacijos priemonėmis nufilmuoti puolimo vaizdai rodo, kad rusų pajėgos nežymiai pasistūmėjo palei kelią Nr. T2108 (Sobornos gatvę) į vakarus nuo Vovčiansko aparatūros gamyklos, kol jas sustabdė Ukrainos kariai.

Rusų pajėgos spalio 1 d. toliau vykdė ribotos apimties puolamąsias operacijas į šiaurę nuo Charkivo miesto, tačiau jokios pažangos nepadarė.

Ukrainos Charkivo pajėgų grupuotė nurodė, kad rusų pajėgos Hlyboko–Lipcų linijoje iš esmės yra užėmusios gynybines pozicijas, kurias šiuo metu tvirtina ir įrenginėja.

Rusijos pajėgos pastaruoju metu pasistūmėjo pirmyn į rytus ir pietryčius nuo Pokrovsko, kur spalio 1 d. vyko puolimas.

Rugsėjo 30 d. pasirodžiusi geolokacijos priemonėmis nufilmuota medžiaga rodo, kad rusų pajėgos pastaruoju metu padarė pažangą Cukurynėje į pietryčius nuo Pokrovsko ir į pietus nuo Selydovo. Vieno rusų karo tinklaraštininko teigimu, rusų pajėgos mėgina apsupti Cukurynę iš šiaurės ir pietų.

Kitoje spalio 1 d. paskelbtoje geolokacijos priemonėmis nufilmuotoje medžiagoje matyti, kad Rusijos pajėgos pastaruoju metu pasistūmėjo pirmyn į šiaurę nuo Mykolajivkos (į rytus nuo Pokrovsko). Rusijos Gynybos ministerija paskelbė, kad rusų pajėgos į pietryčius nuo Pokrovsko užėmė Krutyj Jarą. ISW vertinimu, Rusijos kariai visą Krutyj Jarą užėmė rugsėjo 29 d.

Vieno Pokrovsko sektoriuje tarnaujančio Ukrainos karininko teigimu, rusų pajėgos pastarosiomis dažniau rengia pėstininkų puolimus, pasitelkdamos šarvuotąsias transporto priemones.

Daugiau naujienų