Pereiti į pagrindinį turinį

ISW: Ukrainos kariai pasistūmėjo iki 10 km į Rusiją

2024-08-08 13:06 diena.lt inf.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos per vieną rimčiausių nuo plataus masto karo pradžios įsiveržimų per sieną, pasistūmėjo iki 10 km gilyn į Rusiją, ketvirtadienį pranešė JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW).

Ukrainos kariuomenės nuotr.

Pasak rusų kariuomenės, antradienio paryčiais į Rusijos pietvakarinę Kursko sritį įsiveržė Kyjivą remiančios pajėgos, pasitelkusios apie 1 tūkst. karių ir daugiau kaip dvi dešimtis šarvuočių bei tankų.

Kyjivas oficialiai nepatvirtino šios operacijos Rusijos teritorijoje.

Vyriausiasis Rusijos generolas trečiadienį pažadėjo sutriuškinti įsiveržusias pajėgas ir nustumti Kyjivą remiančius kovotojus atgal.

„Ukrainos pajėgos, tęsdamos (...) puolamąsias operacijas Rusijos teritorijoje, įžengė iki 10 km į Rusijos Kursko sritį“, – teigiama naujausioje ISW ataskaitoje.

„Dabartinis patvirtintas ukrainiečių pasiekimų Kursko srityje mastas ir vieta rodo, kad Ukrainos pajėgos prasiskverbė bent į dvi Rusijos gynybos linijas ir tvirtovę“, – priduriama pranešime.

Ukrainos pajėgos mėgino prasiveržti į logistikos centrą Sudžą – maždaug 5 tūkst. gyventojų turintį miestą, esantį už 8 km nuo Ukrainos sienos.

Maskva pateikia nedaug informacijos apie situaciją regione.

Tačiau su kariuomene susiję Rusijos kariniai tinklaraštininkai taip pat pranešė, kad Kyjivas gerokai pasistūmėjo į priekį, ir apgailestavo dėl blogėjančių aplinkybių.

„Padėtis sudėtinga ir toliau blogėja“, – platformoje „Telegram“ rašė tinklaraštininkas Jurijus Podoliaka.

Jis nurodė, kad Sudža „pilna ukrainiečių karių“.

„Sudžą visiškai praradome“, – tvirtino jis.

„Priešas įsitvirtina, o tai rodo, kad kovos gali būti ilgalaikės“, – rašoma „Telegram“ kanale „Dva Mayora“.

Keletas karinių tinklaraštininkų pranešė, kad Ukrainos pajėgos pasistūmėjo link Korenevo, esančio už daugiau nei 25 km nuo Ukrainos sienos.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ ketvirtadienį pareiškė, kad toliau tieks dujas per Sudžą, kuri yra paskutinis rusiškų dujų, per Ukrainą gabenamų į Europą, tranzito punktas.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad rusų pajėgos sunaikino ukrainiečių įsiveržimo metu naudotą JAV pagamintą pėstininkų kovos mašiną „Bradley“ ir pridūrė, kad virš srities numušė Ukrainos dronų.

Trečiadienio vakarą Kursko srities gubernatorius paskelbė nepaprastąją padėtį, suteikiančią pareigūnams teisę apriboti judėjimą, kad suvaldytų padėtį.

Abiejose sienos pusėse evakuota keli tūkstančiai žmonių.

Daugiau naujienų