Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelis žada likviduoti naują „Hamas“ lyderį

2024-08-08 11:06

Karui Gazos Ruože įžengus į 11-ąjį mėnesį, Izraelis pažadėjo likviduoti naująjį islamistų grupuotės „Hamas“ politinį lyderį Yahyą Sinwarą (Jahją Sinvarą), įtariamą spalio 7-osios išpuolio sumanytoją.

Yahyos Sinwar
Yahyos Sinwar / wikipedia.org, Scanpix nuotr.

Tuo metu Izraelis ruošiasi galimiems Irano atsakomiesiems veiksmams dėl Y. Sinwaro pirmtako Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės) nužudymo praėjusią savaitę Teherane. Dėl jo nukovimo kaltinamas Izraelis, bet jis šių kaltinimų nekomentuoja.

Trečiadienį kalbėdamas vienoje karinėje bazėje premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sakė, kad Izraelis yra pasiryžęs gintis.

„Esame pasirengę tiek gynybai, tiek puolimui“, – sakė jis kariuomenės naujokams.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Herzi Halevi (Hercis Halevis) pažadėjo Y. Sinwarą surasti ir priversti „Hamas“ vėl ieškoti naujo lyderio.

Y. Sinwaro, kuris nuo 2017 metų buvo „Hamas“ lyderis Gazos Ruože, niekas nematė nuo spalio 7-osios išpuolio.

Esame pasirengę tiek gynybai, tiek puolimui.

Vienas aukšto rango „Hamas“ pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Y. Sinwaro pasirinkimas yra žinia, jog kovotojų grupuotė „tęsia savo pasipriešinimo kelią“.

Analitikai mano, kad Y. Sinwaras ir nenori sutikti su paliaubomis Gazos Ruože, ir yra artimesnis Teheranui nei Katare gyvenęs I. Haniyeh.

„Jei susitarimas dėl paliaubų atrodė mažai tikėtinas po Haniyeh mirties, tai jis dar mažiau tikėtinas prie Y. Sinwaro“, – sakė džihadistų veiklą stebinčios organizacijos „Site intelligence group“ vykdomoji direktorė Rita Katz (Rita Kac) ir pridūrė, kad „Hamas“ dabar „tik dar labiau sustiprins savo griežtą kovinę strategiją“.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) nesureikšmino galimos naujojo „Hamas“ politinio lyderio, vieno iš ieškomiausių izraelio asmenų, įtakos, sakydamas, kad Y. Sinwaras visada buvo „pagrindinis sprendėjas“.

„Tai tik pabrėžia faktą, kad tik nuo jo priklauso, ar bus paskelbtos paliaubos, kurios akivaizdžiai padėtų daugeliui palestiniečių“, – sakė A. Blinkenas.

„Hezbollah“ žada atsaką

Libane įsikūrusi „Hamas“ sąjungininkė grupuotė „Hezbollah“ taip pat pažadėjo atkeršyti už I. Haniyeh ir savo karinio vado Fuado Shukro (Fuado Šukro) žūtį per Izraelio smūgį Beirute.

Antradienį „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala), kalbėdamas per televiziją ir paminėdamas savaitę nuo F. Shukro žūties, sakė, kad jo grupuotė imsis atsakomųjų veiksmų viena arba vieningu visos „pasipriešinimo ašies“ atsaku.

Irano remiamą „pasipriešinimo ašį“ sudaro tokios grupuotės kaip „Hamas“, „Hezbollah“ ir Jemeno husiai.

Jungtinės Valstijos, nusiuntusios į regioną papildomų karo laivų ir lėktuvų, paragino Iraną ir Izraelį vengti eskalacijos.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šią savaitę kalbėjosi su regiono lyderiais, o A. Blinkenas žurnalistams sakė, kad tiek Izraeliui, tiek Iranui tiesiogiai taip pat buvo perduota žinia būti santūriems.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį pasakė B. Netanyahu „vengti atsakomųjų veiksmų ciklo“, prieš tai tą pačią žinią perdavęs savo kolegai iš Irano Masoudui Pezeshkianui (Masudui Pezeškianui), pranešė Eliziejaus rūmai.

Per atskirą pokalbį telefonu E. Macronui M. Pezeshkianas pasakė, kad Vakarų šalys „turėtų nedelsdamos liautis pardavinėti ginklus ir remti“ Izraelį, jei nori užkirsti kelią karui, pranešė jo biuras.

Izraelis nekomentavo I. Haniyeh nužudymo Irane, tačiau patvirtino, kad sudavė smūgį prieš F. Shukrą Beirute.

Atšaukti skrydžiai

Libano „Hezbollah“ nuo karo Gazos Ruože pradžios beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraeliu.

Trečiadienį Libano saugumo šaltinis pranešė, kad per Izraelio smūgį netoli sienos esančioje Džuajijoje žuvo „Hezbollah“ kovotojas ir civilis. Izraelio kariuomenė pranešė, kad šioje teritorijoje likvidavo vieną „Hamas“ vadą.

Vėliau Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos aviacija trečiadienio vakarą sunaikino paleidimo įrenginį, iš kur „Hezbollah“ anksčiau siuntė dronus į Golano aukštumas.

Daugybė oro bendrovių sustabdė skrydžius į Libaną arba, baimindamosi dėl saugumo, juos vykdo tik šviesiu paros metu. Tuo metu Egiptas pranešė, kad Iranas įspėjo civilines oro linijas neskristi į jo oro erdvę, nes naktį vyks karinės pratybos.

Jungtinės Tautos pareiškė, kad laikinai mažina JT darbuotojų šeimų narių skaičių Libane, tačiau savo darbuotojų neperkelia.

Izraelio ir „Hamas“ karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis palestiniečių grupuotės išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną.

Per tą išpuolį, remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai.

Palestiniečių kovotojai taip pat paėmė į nelaisvę 251 žmogų, iš kurių 111 vis dar laikomi nelaisvėje Gazos Ruože, įskaitant 39, kurie, kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinę kampaniją žuvo mažiausiai 39 677 žmonės.

Izraelio kariuomenė anksti ketvirtadienį pranešė, kad praėjusio mėnesio pabaigoje per smūgį Gazos Ruože žuvo „Hamas“ aukšto rango narys Naelis Sakhlas (Naelis Sachlas), kuris, anot kariuomenės, dalyvavo „vadovaujant teroristinei veiklai“ okupuotame Vakarų Krante.

Dėl karo Gazos Ruože kilo humanitarinė krizė, o beveik visi iš 2,4 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus ir kenčia nuo maisto stygiaus.

Izraelio kraštutinių dešiniųjų finansų ministras Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas) trečiadienį sulaukė aštraus kai kurių sąjungininkų pasmerkimo už tai, kad užsiminė, jog „gali būti pateisinama“ marinti badu apgultą teritoriją.

„Niekas pasaulyje neleis mums marinti badu dviejų milijonų žmonių, nors tai gali būti pateisinama ir moralu siekiant išlaisvinti įkaitus“, – sakė jis anksčiau šią savaitę vykusioje konferencijoje.

Europos Sąjunga teigė, kad B. Smotricho komentarai rodo „nepagarbą tarptautinei teisei ir pagrindiniams žmogiškumo principams“.

Prancūzija išreiškė, jos teigimu, didelį pasibaisėjimą dėl šių žodžių, o Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Davidas Lammy (Deividas Lamis) paragino „Izraelio vyriausybę juos atsiimti ir pasmerkti“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų