Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelis žada stengtis vengti žalos JT taikdariams Libane

2024-10-13 15:01
BNS inf.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas JAV kolegai Lloydui Austinui pareiškė, kad Izraelis ir toliau imsis priemonių, kad būtų išvengta žalos pietų Libane dislokuotoms Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgoms (UNIFIL), sekmadienį pranešė Gynybos ministerija.

Scanpix nuotr.

„Ministras Gallantas pabrėžė, kad (...) IDF (Izraelio kariuomenė) ir toliau imsis priemonių, kad būtų išvengta žalos UNIFIL kariams ir taikos palaikymo pozicijoms“ Libano pietuose, sakoma ministerijos pareiškime.

Pastarosiomis dienomis Izraelio pajėgoms kovojant su „Hezbollah“ grupuotės smogikais Pietų Libane buvo sužeisti mažiausiai penki taikos palaikymo pajėgų kariai.

UNIFIL apkaltino Izraelio kariuomenę tyčia apšaudant jų pozicijas ir teigė, kad pastarosiomis dienomis pajėgos ne kartą buvo apšaudytos Libano Nakuros mieste, kur yra jų būstinė, ir kitose pozicijose.

„Tokie veiksmai turi būti nedelsiant nutraukti ir tinkamai ištirti“, – šeštadienį bendrame pareiškime teigė 40 šalių, įskaitant Indoneziją, Italiją ir Indiją, kurios prisideda prie UNIFIL formavimo.

Popiežius Pranciškus sekmadienį paprašė gerbti UNIFIL karius.

„Esu artimas visiems susijusiems žmonėms, Palestinai, Izraeliui, Libanui, kur prašau gerbti JT taikos palaikymo pajėgas“, – sakė Pranciškus Vatikane.

Savo ruožtu Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį paragino JT vadovą Antonio Guterresą išvesti šias pajėgas.

„Pone generalini sekretoriau, išveskite UNIFIL pajėgas iš pavojaus zonos. Tai reikia padaryti dabar, nedelsiant“, – sakė B. Netanyahu savo biuro paskelbtame vaizdo pareiškime.

Pajėgų, kuriose tarnauja apie 9,5 tūkst. maždaug 50 tautybių karių, užduotis, be kita ko, yra prižiūrėti paliaubas, kuriomis baigėsi 2006-aisiais 33 dienas trukęs Izraelio ir „Hezbollah“ karas.

B. Netanyahu taip pat pareiškė, kad kariuomenė tęsia operacijas Gazos Ruožo šiaurėje esančioje Džabalijoje, kur kareiviai naikina palestiniečių teroristų grupuotės „Hamas“ tvirtoves.

„Mūsų drąsūs kariai dabar yra pačioje Džabalijos širdyje, kur jie naikina „Hamas“ tvirtoves“, – sakė B. Netanyahu savo biuro paskelbtame vaizdo pareiškime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų