Pereiti į pagrindinį turinį

J. Bidenas: paliaubos Gazos Ruože galėtų atgrasyti Iraną nuo Izraelio puolimo

2024-08-14 12:01 diena.lt inf.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad susitarimas dėl paliaubų Gazos Ruože galėtų atgrasyti Iraną nuo Izraelio puolimo keršijant už „Hamas“ lyderio nužudymą.

Joe Bidenas
Joe Bidenas / Scanpix nuotr.

Jo pastabos nuskambėjo po to, kai Iranas atmetė Vakarų raginimus nesiimti atsakomųjų veiksmų.

Teheranas ir jo sąjungininkai kaltina Izraelį dėl Ismailo Haniyeh nužudymo liepos 31 dieną, kai jis lankėsi Irano sostinėje per prezidento Masoudo Pezeshkiano prisaikdinimą.

Iranas pažadėjo atkeršyti už jo žūtį kelios valandos po to, kai per Izraelio smūgį Beirute žuvo „Hezbollah“ – galingos Irano remiamos kovotojų grupuotės Libane – aukšto rango vadas.

Paklaustas, ar Izraelio ir „Hamas“ paliaubos galėtų užkirsti kelią Irano puolimui, J. Bidenas atsakė: „Tai mano lūkestis.“

Žurnalistams Naujajame Orleane jis sakė, kad nors derybos darosi sunkios, jis nepasiduoda.

Vakarų diplomatai stengiasi išvengti konflikto išplitimo Artimuosiuose Rytuose, kur įtampa ir taip buvo didelė dėl Izraelio ir „Hamas“ karo Gazos Ruože.

„Praėjus dešimčiai mėnesių nuo karo pradžios, tolesnio eskalavimo regione grėsmė yra labiau nei bet kada juntama ir bauginanti“, – sakė Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotoja politiniams ir taikos stiprinimo reikalams Rosemary DiCarlo.

Ji paragino visas šalis „nutraukti bet kokią eskaluojančią retoriką ir veiksmus“.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje paragino Iraną sušvelninti padėtį.

Baltieji rūmai įspėjo, kad šią savaitę Iranas ir jo sąjungininkai gali surengti daug išpuolių, ir teigė, kad Izraelis laikosi tos pačios nuomonės.

Jungtinės Valstijos, siekdamos paremti Izraelį, į regioną pasiuntė lėktuvnešio smogiamąją grupę ir valdomosiomis raketomis apginkluotą povandeninį laivą.

Antradienį Vašingtonas patvirtino daugiau kaip 20 mlrd. dolerių (18,2 mlrd. eurų) vertės ginklų pardavimą Izraeliui. Sandoris apima naikintuvus F-15 ir beveik 33 tūkst. tankų sviedinių.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani kritikavo Vakarų raginimą laikytis santūrumo.

„Prancūzijos, Vokietijos ir Britanijos, neprieštaraujančių tarptautiniams sionistinio režimo nusikaltimams, deklaracijoje įžūliai prašoma, kad Iranas nesiimtų jokių atgrasomųjų veiksmų prieš režimą, kuris pažeidė jo suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakė jis pareiškime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų