Pereiti į pagrindinį turinį

JAV vėl ragina susitarti dėl paliaubų Gazoje

2024-09-04 09:35 diena.lt inf.

Jungtinės Valstijos antradienį paragino skubiai ir lanksčiai finalizuoti Izraelio ir „Hamas“ susitarimą dėl paliaubų Gazos Ruože po to, kai neseniai žuvo šeši įkaitai.

Scanpix nuotr.

„Gazoje tebėra dešimtys įkaitų, vis dar laukiančių susitarimo, kuris juos sugrąžintų namo. Atėjo laikas finalizuoti šį sandorį“, – žurnalistams sakė JAV Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

„Izraelio žmonės negali ilgiau laukti. Palestiniečiai, kurie taip pat kenčia nuo baisių šio karo padarinių, negali ilgiau laukti. Pasaulis negali sau leisti ilgiau laukti“, – teigė M. Milleris.

M. Milleris nurodė, kad Jungtinės Valstijos artimiausiomis dienomis dirbs su tarpininkais Egiptu ir Kataru „siekdamos galutinio susitarimo“.

Vienas iš neišspręstų klausimų – Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu reikalavimas, kad Izraelio kariai liktų Gazos Ruožo ir Egipto pasienyje.

„Mes nepritariame ilgalaikiam IDF karių buvimui Gazoje“, – pabrėžė M. Milleris, turėdamas omenyje Izraelio gynybos pajėgas.

„Norint užbaigti susitarimą, abi šalys turės būti lanksčios. Reikės, kad abi pusės ieškotų priežasčių, kaip pasiekti, kad atsakymas būtų „taip“, o ne priežasčių pasakyti „ne“, – aiškino jis.

Naujoji Jungtinės Karalystės (JK) leiboristų vyriausybė pareiškė sustabdysianti kai kurių ginklų eksportą į Izraelį dėl „aiškios rizikos“, kad jie gali būti panaudoti rimtai pažeidžiant tarptautinę humanitarinę teisę.

Prieš priimdama sprendimą Britanija informavo savo ir Izraelio artimas sąjungininkes Jungtines Valstijas, sakė M. Milleris.

„Nėra taip, kad mes nesutinkame su JK pozicija, tiesiog JK atlieka vertinimą, remdamasi savo teisine sistema“, – tęsė M. Milleris.

„Vertinimą atliekame remdamiesi savo teisine sistema“, – pakartojo jis ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos vis dar nagrinėja incidentus.

Gegužę Valstybės departamentas pareiškė, kad neturi pakankamai įrodymų, kad galėtų apriboti ginklų tiekimą, tačiau pagrįstai mano, kad Izraelis, Gazos Ruože naudodamas JAV suteiktus ginklus, pažeidė tarptautinę humanitarinę teisę.

Izraelis iš JAV kasmet gauna apie 3 mlrd. JAV dolerių (2,76 mlrd. eurų) karinę paramą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų