Pereiti į pagrindinį turinį

JT pareigūnė: taikymasis į Ukrainos ligonines yra karo nusikaltimas

2024-07-19 00:36 diena.lt inf.

Viena Jungtinių Tautų aukšto rango pareigūnė antradienį pareiškė, kad taikymasis į Ukrainos ligonines yra karo nusikaltimas.

Scanpix nuotr.

Taip ji kalbėjo skubos tvarka sušauktame JT Saugumo Tarybos posėdyje, inicijuotame po kruvinų Rusijos smūgių Ukrainoje.

„Tyčinis išpuolių nukreipimas prieš saugomą ligoninę yra karo nusikaltimas, o kaltininkai turi būti patraukti atsakomybėn“, – kalbėjo Joyce Msuya (Džois Msuja), laikinai einanti humanitarinių reikalų sekretoriaus pavaduotojos pareigas.

„Šie incidentai yra dalis didelį susirūpinimą keliančio sisteminių išpuolių, kuriais daroma žala sveikatos priežiūros ir kitai civilinei infrastruktūrai visoje Ukrainoje, modelio“, – sakė ji.

JT Saugumo Tarybos posėdis surengtas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymu.

V. Zelenskis sakė, kad pirmadienį Maskva paleido beveik 40 raketų į įvairius šalies miestus. Iš viso žuvo 42 žmonės, įskaitant keturis vaikus, ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Antradienį Kyjivo pareigūnai paskelbė gedulo dieną, o gelbėtojai baigė paskutinius atakos padarinių likvidavimo darbus didžiausios Ukrainos vaikų ligoninės „Ochmatdyt“ teritorijoje.

Anksčiau antradienį JT pareiškė, kad yra didelė tikimybė, jog į vaikų ligoninę tiesiogiai pataikė Rusijos raketa.

JT žmogaus teisių stebėsenos misijos Ukrainoje vadovė Danielle Bell (Daniel Bel) teigė, kad reikia išsamesnio tyrimo. Tačiau žurnalistams Ženevoje ji pareiškė, kad viename iš vaizdo įrašų matyti, kaip raketa pataiko į ligoninę.