Pereiti į pagrindinį turinį

Kraupios prognozės pildosi: masinių žudynių vietos – ne tik Bučoje

2022-04-11 15:52
DMN inf.

Netoli Bučos rasti dar 132 išžudytų civilių kūnai. Agresorė Rusija pati platina vaizdus, kaip laido raketas į Ukrainą ir iš jūrų, ir nuo žemės, neša mirtį civiliams. Štai Rytų Ukrainoje Charkive priešo smūgiai naikino namus, praneša LNK.

Solidarumą reiškia ES

„Toks rusų pasaulis, žūsta visi: ir vaikai, ir senoliai, ir moterys. Gaila, neturiu automato. Eičiau kovoti nepaisydama amžiaus“, – pasakojo Charkivo gyventoja Lidija Mežiritska.

Solidarumą su Ukraina rodo Europos Sąjunga (ES). Volodymyras Zelenskis priėmė į Kyjyvą atvykusius ES institucijų vadovus. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen įteikė prezidentui klausimyną, jis leis Ukrainai žengti ES kandidatės link.

„Nebus kaip įprasta, kai nuomonei susidaryti reikia ne vienų metų. Manau, tik savaičių klausimas, jei glaudžiai bendradarbiausime“, – sakė U. von der Leyen.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

U. von der Leyen penktadienį aplankė masinę kapavietę Bučoje. Kartu su bloko užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu buvo šokiruoti rusų pajėgų žvėriškumo.

„Matėme žiaurų V. Putino armijos veidą, kaip beatodairiškai ir šaltakraujiškai jie okupavo miestą. Čia, Bučoje, išvydome sudaužytą į šipulius žmogiškumą“, – šnekėjo U. von der Leyen.

Matėme žiaurų V. Putino armijos veidą, kaip beatodairiškai ir šaltakraujiškai jie okupavo miestą.

Irpinės bei Bučos skerdynių pasekmes išvydo ir į šiuos miestus penktadienį atvykę aštuoni Seimo nariai, tarp jų – ir Žygimantas Pavilinis.

„Tiesą pasakius, net nežinau, kaip tuos vaizdus aprašyti, kaip apie juos šnekėti. Tiesiog esi kaip kažkokiame siurrealistiniame filme. Humanitarinę pagalbą atidavėme kelioms senutėms Bučoje ir mane šiek tiek nustebino – jos baisiai ir sunkiai atrodo, neturi nei vandens, nei elektros, bet jos šypsosi. Jos sako: „O ką mums daryti? Mes matome normalius žmones, ukrainiečius, europiečius – kaip gera. Po to, ką mes matėme, nelabai ir išgyventume, jei nesišypsotume“, – komentavo Ž. Pavilionis.

Šaudė į bėgančius civilius

Su „United for Ukraine“ delegacija, kurią sudaro parlamentarai iš dvylikos šalių, vadovaujami Andriaus Kubiliaus, apžiūrėjo intensyviausių mūšių vietas. Vakarams atvertos jų klaidos, kad buvo naivūs dėl V. Putino.

„Netikėtai atsidūrėme tame pačiame traukinyje ir su U. von der Leyen, ir su J. Borrelliu. Tai yra gerai. Aš suprantu, kad kyla daug klausimų, ko čia tie politikai reklamuojasi prie užmuštų ukrainiečių, bet esmė yra tuos vaizdus rodyti vakariečiams tiesiai šviesiai – dėl jų klaidų Ukraina atsidūrė tokioje situacijoje. Ukrainiečiai dar paprašė specifinių prašymų, kad mes atsiųstume savo tyrėjus, kad mes dokumentais ir faktais įrodytume Vakarams, kad čia yra genocidas, kad čia vykdomi nusikaltimai žmogiškumui. Anksčiau ar vėliau visi tie, kurie pakėlė ranką prieš civilius žmones, bus teisiami. Visos moterys Bučoje buvo išprievartautos... Sunku ir kalbėti“, – šnekėjo Ž. Pavilionis.

Po to, ką mes matėme, nelabai ir išgyventume, jei nesišypsotume.

Ir kraupios prognozės, kad kruvinų bučų – ne viena, pildosi. Už pusšimčio kilometrų nuo sostinės Kyjivo, Makarove, rasti 132 sušaudyti civiliai. Okupantai apleido nuo pat invazijos pradžios laikytą miestelį sprukdami į Baltarusiją. Apie 40 proc. pastatų sugriauta.

Siaubingu žiaurumu JAV įvardino ir penktadienio Rusijos karių kraugerišką ataką prieš geležinkelio stotį. Tarp besievakuojančių – pusšimtis civilių, keli vaikai.

„Tai dar vienas siaubingas Rusijos įvykdytas žiaurumas – Kramatorske taikytis į bėgančius civilius. Remsime pastangas ištirti šią Rusijos ataką, atsakingi bus patraukti atsakomybėn. Ir toliau siųsime ginklų, kad padėtume Ukrainai apsiginti“, – komentavo Baltųjų Rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.

Slovakija, kurios premjeras Kyjyve susitiko su V. Zelenskiu, skelbiama, jau perdavė Ukrainai raketų kompleksą. į Kyjyvą šeštadienį atvyko ir britų premjeras B. Johnsonas. Karalystė siunčia Ukrainai daugiau priešlėktuvinių ir prieštankinių ginklų.

Daugiau naujienų