Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva: Ukraina atidarė „antrąjį frontą“ Afrikoje

2024-08-07 12:16 diena.lt inf.

Rusija trečiadienį pareiškė, esą Ukraina atidarė „antrąjį frontą“ Afrikoje, Maliui apkaltinus Kyjivą pagalba separatistams ir nutraukus diplomatinius santykius.

Ukraina „atidarė antrąjį frontą Afrikoje ir pataikauja teroristinėms grupuotėms Maskvai draugiškose žemyno šalyse“, valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Šio Rusijos pareiškimo Ukraina nekomentavo, bet pirmadienį sukritikavo Malio sprendimą nutraukti diplomatinius santykius.

Malis apkaltino Kyjivą pateikus žvalgybinę informaciją sukilėlių kariams, kurie ją esą panaudojo praėjusį mėnesį vykusiame mūšyje, per kurį nukovė dešimtis Rusijos sukarintos grupuotės „Wagner“ samdinių ir Malio karių.

Malis sekmadienį pareiškė, jog „nedelsdamas nutraukia diplomatinius santykius su Kyjivu“, ir paminėjo mįslingą Ukrainos karinės žvalgybos atstovo pareiškimą, kuriame, anot Malio, pripažįstamas Kyjivo vaidmuo liepos įvykiuose.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuriame kritikuojamas Rusijos karinis buvimas Afrikoje, teigė, kad šis Malio sprendimas yra „trumparegiškas ir skubotas“.

Ukraina taip pat sukritikavo Rusijos „Wagner“ grupę, kuri iš Rusijos kalėjimų užverbavo tūkstančius kalinių Maskvos invazijai paremti ir jau daugelį metų aktyviai veikia visoje Afrikoje.

Po 2020 metų įvykusio perversmo į valdžią Malyje atėjo karinė chunta, norinti atkovoti visą šalį iš separatistų ir džihadistų pajėgų, susijusių su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ (IS) grupuotėmis.

Vadovaujant pulkininkui Assimi Goitai, chunta nutraukė tradicinę sąjungą su buvusia kolonijine valdytoja Prancūzija ir atsigręžė į Rusiją.

Daugiau naujienų