Pereiti į pagrindinį turinį

Mirė Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs Suomijos prezidentas M. Ahtisaari

2023-10-16 08:27 diena.lt inf.

Mirė buvęs Suomijos prezidentas ir 2008 metų Nobelio taikos premijos laureatas Martti Ahtisaari (Martis Ahtisaris), pirmadienį pranešė prezidento kanceliarija.

M. Ahtisaari.
M. Ahtisaari. / Scanpix nuotr.

M. Ahtisaari, kuriam buvo 86 metai, pastaruosius metus kovojo su Alzheimerio liga.

„Su giliu liūdesiu gavome žinią apie prezidento Martti Ahtisaari mirtį“, – sakoma dabartinio prezidento Sauli Niinisto (Saulio Nynistės) pareiškime.

M. Ahtisaari buvo Suomijos prezidentas 1994–2000 metais. Jis kelis dešimtmečius padėjo spręsti konfliktus visame pasaulyje, pradedant Indonezija, Namibija ir baigiant Šiaurės Airija ir Balkanais. 2008 metais M. Ahtisaari buvo apdovanotas Nobelio taikos premija.

Buvęs Jungtinių Tautų diplomatas tarpininkavo 2005 metų Indonezijos vyriausybės ir Laisvojo Ačeho judėjimo (GAM) separatistų derybose ir padėjo užbaigti tris dešimtmečius trukusį konfliktą, per kurį žuvo apie 15 tūkst. žmonių.

Abi pusės apibūdino M. Ahtisaari kaip tvirtą, bet šiltą ir turintį humoro jausmą derybininką.

„Turiu labai daug kantrybės. Paprastai nepykstu, bet galiu būti griežtas“, – yra sakęs jis. M. Ahtisaari manymu, jo sėkmės paslaptis buvo gebėjimas suprasti žmones.

M. Ahtisaari taip pat padėjo Kosovui siekti nepriklausomybės, o vėliau tarpininkavo, kad Belgradas ir Priština susitartų dėl provincijos statuso – bet nesėkmingai. 2008 metais Kosovas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę.

Dėl Alzheimerio ligos 2021 metų rugsėjį M. Ahtisaari pasitraukė iš viešojo gyvenimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų