Pereiti į pagrindinį turinį

O. Scholzas: Ukraina dabar negali įstoti į NATO

2024-10-25 09:31
BNS inf.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ketvirtadienį atmetė Ukrainos prašymą nedelsiant leisti jai įstoti į NATO, kurį prezidentas Volodymyras Zelenskis pateikė Vakarų sąjungininkams pristatydamas savo „Pergalės planą“.

Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / Scanpix nuotr.

„Svarbu suvokti, kad kariaujanti šalis niekaip negali tapti NATO nare, – sakė O. Scholzas visuomeniniam transliuotojui ZDF. – Visi tai žino, šiuo klausimu nėra jokių nesutarimų.“

Vokietijos vadovas pridūrė, kad transatlantinio gynybos aljanso atveju „kvietimas paprastai gana greitai susiejamas su naryste“.

O. Scholzas sakė, kad per NATO aukščiausiojo lygio susitikimus pernai Vilniuje ir šią vasarą Vašingtone buvo apibūdinta ilgalaikė Ukrainos narystės perspektyva.

„Tačiau manau, kad (...) šiuo metu nereikia priimti jokio naujo sprendimo“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis spaudžia Vakarų lyderius, kad šie suteiktų daugiau paramos ir padėtų Ukrainai laimėti jau daugiau nei pustrečių metų besitęsiantį karą su invazinėmis Rusijos pajėgomis.

Šį mėnesį jis pristatė savo „Pergalės planą“, kurio pagrindinis pasiūlymas – nedelsiant pakviesti Ukrainą prisijungti prie JAV vadovaujamo karinio aljanso.

Ukrainos vadovas taip pat paragino panaikinti apribojimus Kyjivui naudoti tolimojo nuotolio ginklus, kuriuos sąjungininkės tiekė Ukrainai. Nė vienas iš šių reikalavimų kol kas nesulaukė vieningos sąjungininkių paramos.

Interviu O. Scholzas dar kartą patvirtino savo poziciją, kad konfliktas neturi peraugti į tiesioginį Rusijos ir NATO karą.

Jis taip pat pakartojo, kad nepritaria tolimojo nuotolio raketų „Taurus“, kurios galėtų pasiekti taikinius toli Rusijos teritorijoje ir kurių seniai prašo Ukraina, tiekimui.

Daugiau naujienų