Pereiti į pagrindinį turinį

Po raketos sprogimo – žinia iš Lenkijos: nesutinka, kad Ukraina dalyvautų tiriant atvejį

2022-11-22 11:16 diena.lt inf.

Ukrainos pirmoji pora Kyjive pagerbė žuvusius per Euromaidano protestus 2013-2014 metų sandūroje, praneša LNK.

Scanpix nuotr.

Tuomet lapkritį prasidėję neramumai išvertė prorusišką prezidentą Viktorą Janukovičių, nepanorusį pasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES). 

Ukrainai minint Orumo ir laisvės dieną šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis atidavė pagarbą savo tautai, parodžiusiai valią ir dabar priešintis agresijai – gintis plikomis rankomis net prieš tankus, kai kariai bei medikai nedvejodami gelbėja gyvybes, o laukai dirbami net krentant bomboms.

„Mes minime Orumo ir laisvės dieną. Ji rodo, kad mums orumas ir laisvė – šventa“, – 2021-aisiais kalbėjo V. Zelenskis. „Tuos žodžius sakiau lygiai prieš metus. Kas pasikeitė? Ar mažai kas šalyje, Europoje, pasaulyje? bet lieka nepakitęs atsakymas, kas yra ukrainiečiai, ir kas jiems svarbiausia, – orumas ir laisvė“, – šiemet sakė jis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ir NATO ragina sąjungininkus nepailsti ginkluoti Ukrainą. Parlamentinės asamblėjos posėdyje Madride Jensas Stoltenbergas pabrėžė, kad kai Ukraina stipri karo lauke, ji išpeš ir geriausią rezultatą derybose. „Žinoma, visi norime, kad karas baigtųsi. Bet, atminkite, tai – agresija. Rusija užpuolė kaimynę Ukrainą. Turime suvokti, kad šis karas greičiausiai baigsis prie derybų stalo. Bet tų derybų rezultatas priklausys nuo jėgos mūšio lauke“, – įsitikinęs jis.

Tuo metu Ukrainos snaiperiai ruošiasi ginti išlaisvintą Chersoną. Rusijos karinės pajėgos, pasitraukusios į kairįjį Dnipro krantą, vėl pirmadienį apšaudė miestą. Yra aukų. „Kasdien miestas vis dažniau apšaudomas. Ypač upės pakrantė ir priemiesčiai. Tuoj prasidės tikra kova. Priešas permes rezervą ir pradės naikinti miestą“, – teigė Ukrainos karys Kurt.

Bet bene smarkiausios kovos su okupantais tebevyksta Donbase, ypač Luhansko srityje. Ten Rusija vykdo ir civilių deportaciją. Tuo metu pietrytinėje Zaporižios srityje, kuri ribojasi su Donbasu, šiuolaikiniai kazokai laiko frontą ir sako, kad laikys iki pergalės.

„Žmona klausia: „Kada bus gerai?“. Sakau: viskas bus gerai. Kitaip reikš, kad mūsų nebėra tarp gyvųjų. Mes nebėgsime. Tai – mūsų žemė“, – pasakojo Ukrainos karys Did.

Lenkija savaitgalį palaidojo žuvusius du civilius, per raketos sprogimą pasienyje su Ukraina. Lenkų apklausa rodo, kad šis mirtinas incidentas Lenkijos ir Ukrainos santykiams įtakos neturės. Taip mano daugiau nei 70 proc. apklaustųjų. Kone procentas mano, kad santykiai net veikiau pagerės

O lenkų spaudoje pasirodė pranešimų, kad Lenkijos prokuratūra nesutinka, jog Ukraina dalyvautų tiriant raketos sprogimą. Esą nėra teisinės galimybės. O ir tiriamos visos versijos. Įskaitant tą, kad galėjo nukristi Ukrainos oro gynybos raketa. Tad Kyjivas būtų suinteresuotoji pusė.

Daugiau naujienų