Pereiti į pagrindinį turinį

S. Lavrovas įspėjo: trečiasis pasaulinis karas būtų branduolinis ir viską niokojantis

2022-03-02 15:50

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį įspėjo – jei prasidėtų trečiasis pasaulinis karas, jis būtų branduolinis ir viską naikinantis, skelbia „Reuters“

„Trečiasis pasaulinis karas būtų viską niokojantis branduolinis karas“, – interviu televizijos kanalui „Al Jazeera“ sakė ilgametis Rusijos diplomatas, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

S. Lavrovas akcentavo, kad trečiasis pasaulinis karas būtų alternatyva Vašingtono griežtoms sankcijoms Maskvai.

Rusijos užsienio reikalų ministras sakė, kad jo šalis buvo pasirengusi sankcijoms, tačiau nustebo, kad jos palietė sportininkus ir žurnalistus.

„Buvome pasirengę sankcijoms, bet nesitikėjome, kad jos palies sportininkus, intelektualus, aktorius ir žurnalistus“, – teigė jis.

S. Lavrovas tikino, kad specialioji operacija prieš Ukrainą buvo pradėta siekiant neleisti Kijevui gauti branduolinių ginklų. „Karine operacija Ukrainoje, įskaitant Kijevą, siekiama nuginkluoti Ukrainą. Rusija neleis Ukrainai gauti branduolinių ginklų", – rėžė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras sakė, kad Rusija yra pasirengusi antrajam derybų ratui, tačiau Ukraina esą vilkina procesą, kuriam vadovauja amerikiečiai.

Susirėmimų su NATO pavojus auga

Dėl NATO paramos Ukrainai Rusija įspėjo dėl konflikto su Aljansu. „Žinoma, kad kyla rizikos, – trečiadienį valstybinei stočiai „Rossija 24“ sakė užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško. – Žinoma, kad mums nerimą kelia ginklų tiekimo programa, tai šioje situacijoje labai pavojinga“. Esą nėra garantijų, kad nebus incidentų.

Virtinė NATO šalių po Rusijos invazijos į Ukrainą paskelbė apie ginklų siuntas Kijevui. Rusija pabrėžia, kad Ukrainoje vykdoma „specialioji karinė operacija“ Rusijos piliečiams apsaugoti ir Rusijos saugumo interesams įgyvendinti.

A. Gruško apkaltino NATO siekiant sukurti naują pasaulio tvarką. Vakarai laiko save Šaltojo karo nugalėtoju ir todėl nusprendė, kad tik jie gali nustatyti globalias taisykles“, – kalbėjo viceministras. Jis paragino ES atsiskirti nuo NATO. „ES neturės šansų būti nepriklausoma veikėja globalioje ir Europos scenoje“, – tęsė A. Gruško.

Jei ES nesupranta, kad JAV laiko Ukrainą forpostu kovoje su Rusija ir taip kursto įtampą, tai Europos projektas, anot jo, pasmerktas žlugti. „Tada ji liks JAV satelitu karine prasme ir nepasieks nepriklausomybės“, – sakė A. Gruško.

Sankcijos smarkiai smogė Rusijos ekonomikai

Vakarų sankcijos, Kremliaus duomenimis, smarkiai smogė Rusijos ekonomikai. Kartu Kremlius pabrėžė, kad šalis turi didelių rezervų, kad atlaikytų spaudimą. „Ji (ekonomika) atsilaikys“, – trečiadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“. Rusija esą turi pagalvę, kad amortizuotų sankcijų padarinius.

Kartu D. Peskovas pridūrė, kad jo šalis reaguos į Vakarų sankcijas – „blaivia galva“ ir „nešaudydama sau į kojas“.

ES, JAV ir kitos šalys paskelbė griežtas sankcijas dėl Rusijos karo Ukrainoje. Padariniai šiuo metu ypač juntami bankų sektoriuje. Daugelio sankcionuojamų bankų bankomatuose nebėra pinigų. Kai kur jau negalima atsiskaityti kortelėmis. Daugelis rusų baiminasi dėl savo santaupų. Ir prie bankų kasų pastaruoju metu driekėsi ilgos eilės, nes žmonės nori atsiimti savo pinigus. Rusijos centrinis bankas tikina, kad padėtis kontroliuojama.

Daugiau naujienų