Pereiti į pagrindinį turinį

Ukraina: sudužus naikintuvui F-16 žuvo pilotas

2024-08-29 20:56 diena.lt inf.

Ukraina ketvirtadienį pranešė, kad atremdamas Rusijos oro smūgį sudužo vienas iš neseniai pristatytų Jungtinių Valstijų naikintuvų F-16 ir žuvo jame buvęs pilotas.

Scanpix nuotr.

Tai pirmas pranešimas apie Ukrainoje sudužusį naikintuvą F-16, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai į Kyjivą buvo pradėti pristatyti šie viršgarsiniai lėktuvai.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naikintuvai F-16 kartu su priešlėktuvinių raketinių pajėgų daliniais buvo panaudoti atremiant Rusijos Federacijos raketinę ataką Ukrainos teritorijoje“, – pranešė Ukrainos kariuomenė.

„Artėjant prie kito taikinio nutrūko ryšys su vienu iš lėktuvų. Kaip paaiškėjo vėliau, lėktuvas sudužo, jo pilotas žuvo“, – teigė Ukrainos kariuomenė.

Ji nenurodė piloto tapatybės, tačiau Ukrainos karinių oro pajėgų padalinys pranešė, kad vienas iš jo pilotų, Oleksijus Mesas, pirmadienį žuvo per avariją atremdamas Rusijos oro ataką.

„Rugpjūčio 26 dieną Oleksijus, atremdamas Rusijos masinį jungtinį raketų ir oro smūgį, sunaikino tris sparnuotąsias raketas ir vieną atakos droną“, – pranešė  Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietė.

„Oleksijus išgelbėjo ukrainiečius nuo mirtinų Rusijos raketų. Deja, savo gyvybės kaina“, – sakoma pranešime.

Šie pranešimai – skaudus smūgis Ukrainai, kuri ilgą laiką naudojosi senstančiu sovietinių MIG-29 ir „Suchoj“ reaktyvinių lėktuvų parku ir prašė atsiųsti modernių naikintuvų F-16, kad galėtų apsisaugoti nuo intensyvaus Rusijos bombardavimo iš oro.

Maskva pirmadienį apšaudė Ukrainą dronais ir raketomis, o prezidentas Volodymyras Zelenskis tai pavadino viena didžiausių atakų per dvejus su puse metų trunkančią plataus masto Rusijos invaziją.

Daugiau naujienų