Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainoje esantis politologas: rusų kariai siaubia parduotuves, veržiasi net į butus

2022-03-05 20:44 diena.lt inf.

Rusų užimtame Berdianske likęs politologas Alvydas Medalinskas papasakojo, kaip įvyko miesto okupacija, kaip šiuo metu atrodo miesto dvivaldystė ir kaip gyvena vietiniai. Anot jo, kariai siaubia parduotuves, veržiasi net į butus. Prieš okupantus vyko taiki vietinių gyventojų protesto akcija, dėl kurios, A. Medalinsko teigimu, rusų karinė valdžia kiek pasimetė, o vienas karininkas, išėjęs pasikalbėti su ukrainiečiais, prisipažino, visiškai nesitikėjęs, kad juos taip blogai sutiks, praneša LNK.

Scanpix nuotr.

A. Medalinskas teigė, kad Berdianskas – antras pagal svarbą Azovo jūros uostas.

„Tai yra tas centras to mistinio Rusijos norimo koridoriaus tarp Donbaso ir Krymo. Miestas šiandien yra kontroliuojamas Rusijos kariuomenės“, – sakė politologas.

A. Medalinsko teigimu, šiuo metu mieste veikia maisto parduotuvės, vaistinės, turgus. Tačiau Rusijos kariuomenė kontroliuoja įvažiavimus į miestą.

„Parduotuvės veikia, aišku laikas yra daug trumpesnis. Vaistinės veikia. Veikia ir turgus. Bet tai vyksta civilinės miesto valdžios iniciatyva. Kariuomenė daugiau susitelkusi prie įvažiavimų į miestą, kontroliuoja tai. Įvažiuoti ir išvažiuoti – mirties kelias. Visi Berdianske žino situaciją, kai šeima, vyras su žmona, dviem vaikais, norėjo gelbėtis ir išvažiuoti. O jų automobilį negailestingai sušaudė, liko gyva tik žmona. Ir niekas negali pasiimti net kūno. Taigi, miestas yra tikrai kontroliuojamas“, – sakė politologas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

A. Medalinsko teigimu, bet koks įžengimas į lauką po komendanto valandos gali baigtis tragiškai.

„Tada pradeda veikti kariuomenė visame mieste. Ir ten gali netgi neklausti, net neprašyti dokumento. Jie turi teisę šauti į tuos, kuriems jie nepatinka. O dienos metu galima į miestą išeiti, nueiti ir iki jūros. Dar nebuvo tokio atvejo, kad prašytų dokumento dienos metu, bet tokią teisę jie turi“, – kalbėjo politologas.

A. Medalinskas teigė, kad pirmą vakarą, kai į miestą atėjo kariuomenė, pasitaikė atvejų, kai kariai braudavosi į gyventojų butus, plėšdavo parduotuves.

„Nėra taip, kad kariuomenė veržtųsi į butus kiekvieną dieną, bet tai buvo situacija, kai atėjo išbadėjusi kariuomenė. Jie neturėjo mobiliųjų telefonų, negalėjo paskambinti šeimos nariams. Tarp jų buvo ir čečėnų, kurie ypatingai bjauriai elgėsi. Iš tikrųjų buvo ta situacija, kai veržėsi į butus, plėšė parduotuves. Dabar šios situacijos nebėra“, – kalbėjo politologas.

Daugiau naujienų