Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos pareigūnas: įsiveržime į Kursko sritį dalyvauja tūkstančiai karių

2024-08-11 12:20 diena.lt inf.

Tūkstančiai Ukrainos karių dalyvauja įsiveržime į Rusijos Kursko sritį, naujienų agentūrai AFP sekmadienį pareiškė aukšto rango ukrainiečių saugumo pareigūnas.

Ukrainiečių tankai Kursko teritorijoje.
Ukrainiečių tankai Kursko teritorijoje. / Scanpix nuotr.

Pasak pareigūno, šiuo puolimu siekiama kuo labiau sukelti iššūkį Maskvos pajėgoms ir destabilizuoti padėtį šalyje.

„Esame puolime. Tikslas – išplėšti priešo pozicijas, padaryti kuo daugiau nuostolių ir destabilizuoti padėtį Rusijoje, nes jie nesugeba apsaugoti savo sienos“, – sakė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Anksčiau šią savaitę Rusijos kariuomenė nurodė, kad Ukraina per antradienį prasidėjusį įsiveržimą dislokavo apie 1 tūkst. karių, kurie, regis, užklupo Kremlių visiškai nepasiruošusį, Kyjivo pajėgoms sugebėjus prasiveržti pro Maskvos gynybines linijas.

Paklaustas, ar puolime dalyvauja maždaug 1 tūkst. Ukrainos karių, pareigūnas atsakė, kad šiuo metu Kurske kaunasi tūkstančiai ukrainiečių karių, tačiau tikslaus skaičiaus nenurodė.

Tačiau jis pripažino, kad Kyjivo įsiveržimas nesusilpnino Maskvos puolimo Rytų Ukrainoje, nors atakų intensyvumas šiek tiek sumažėjo.

„Padėtis iš esmės nepasikeitė. Jų spaudimas rytuose tęsiasi, jie neatitraukia karių iš šio regiono“, tačiau „Rusijos atakų intensyvumas šiek tiek sumažėjo“, – sakė aukšto rango pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Pasak nepriklausomų analitikų, per sieną į Kursko sritį įsiveržę ukrainiečių daliniai pasistūmėjo kelis kilometrus į priekį.

AFP saugumo pareigūnas pareiškė, Ukraina pasižada griežtai laikytis humanitarinės teisės per puolimą Kurske ir neplanuoja aneksuoti jokios Rusijos teritorijos.

„Labai svarbu, kad Ukraina nepažeistų jokios konvencijos. Mes griežtai laikomės humanitarinės teisės: nevykdome egzekucijų kaliniams, neprievartavome moterų, neplėšikavome“, – sakė jis.

Šeštadienio vakarą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą kartą po kelias dienas trukusios tylos pripažino, kad ukrainiečiai vykdo puolimą Kursko srityje.

Daugiau nei prieš dvejus metus pradėjusi plataus masto invaziją į Ukrainą, Rusija ėmėsi nepaliaujamo puolimo, okupavo teritorijas Rytų ir Pietų Ukrainoje ir kasdien apšaudo Ukrainos miestus raketomis ir dronais.

2022 metais atkovojusios dideles teritorijas, Ukrainos pajėgos iš esmės atsidūrė užnugaryje ir vis labiau susiduria su sunkumais dėl karių ir ginkluotės trūkumo.

Antradienio rytą Kyjivo kariai surengė netikėtą puolimą Rusijos vakarinėje Kursko srityje – tai rimčiausias įsiveržimas į Rusijos teritoriją per daugiau nei dvejus metus trunkantį karą.

Penktadienį Rusija pranešė pradėjusi „antiteroristines operacijas“ trijuose su Ukraina besiribojančiuose pasienio regionuose.

Daugiau naujienų