Pereiti į pagrindinį turinį

Uragano „Helene“ aukų skaičius JAV pasiekė šimtą

2024-09-30 17:46 diena.lt inf.

Uragano „Helene“, kuris atnešė potvynius į didelę JAV pietryčių dalį, aukų skaičius išaugo mažiausiai iki 100, remdamasi oficialiais pranešimais skelbia naujienų agentūra AFP.

Scanpix nuotr.

Tikimasi, kad šis skaičius dar padidės, nes gelbėtojai tęsia paieškos ir gelbėjimo darbus nuo stichijos smarkiai nukentėjusioje vakarinėje Šiaurės Karolinos dalyje, kur potvynio vandenys nušlavė ištisus rajonus ir nutraukė telefono ryšį.

Remiantis AFP surinktais vietos valdžios institucijų duomenimis, 39 žmonės žuvo Šiaurės Karolinoje, 25 – Pietų Karolinoje, 17 – Džordžijoje, 14 – Floridoje, keturi – Tenesyje ir vienas – Virdžinijoje.

Beveik du milijonai namų ūkių ir įmonių pirmadienį tebebuvo be elektros, rodo „Poweroutage.us“ duomenys.

Tuo metu reagavimo į stichiją pastangos jau tapo politinio žaidimo įrankiu regione, kuris gali nulemti prezidento rinkimų baigtį.

Gelbėjimo operacijų metu nuo „Helene“ nukentėjusiose Floridos, Džordžijos, Šiaurės Karolinos, Pietų Karolinos ir Tenesio teritorijose toliau ieškoma išgyvenusiųjų ir gabenamos atsargos.

Regione, kur gausu kalnuotų vietovių, gyventojai susiduria su elektros tiekimo pertrūkiais, nepravažiuojamais keliais ir nutrauktomis ryšių linijomis.

Respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas vėliau pirmadienį lankysis Valdostoje Džordžijoje – potvynių nuniokotoje svarbioje valstijoje, iki prezidento rinkimų liekant vos penkioms savaitėms.

Tuo metu D. Trumpo varžovė rinkimuose, demokratė viceprezidentė Kamala Harris atšaukė kampanijos renginius ir grįžo į Vašingtoną, kur dalyvaus pasitarimuose dėl federalinio atsako į potvynį, o JAV prezidentas Joe Bidenas planuoja kreipimąsi iš Baltųjų rūmų.

J. Bidenas, kuris patvirtino federalinę pagalbą kelioms valstijoms dėl šios nelaimės, vėliau šią savaitę planuoja vykti į smarkiai nukentėjusias teritorijas, „kai tik tai nebetrikdys nepaprastųjų situacijų likvidavimo operacijų“, sekmadienį pranešė Baltieji rūmai, pridūrę, kad tą patį padarys ir K. Harris.

Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy Cooperis pirmadienį sakė, kad šimtai kelių buvo sunaikinti, o daugelis gyvenviečių „nušluotos nuo žemėlapio“.

„Tai precedento neturinti audra, – sakė jis žurnalistams. – Dedame pastangas, kad būtų galima skubiai atgabenti atsargas. Emocinė ir fizinė žala čia neapsakoma.“

„Upės vis dar kyla, taigi pavojus dar nesibaigė“, – nurodė R. Cooperis.

Jis teigė, kad ilgalaikis atstatymo planas turės būti parengtas atsižvelgiant į dar ekstremalesnių orų tikrovę, „tačiau dabar daugiausia dėmesio skiriame žmonių gyvybėms gelbėti ir tiekti atsargas žmonėms, kuriems jų labai reikia“.

Mokslininkai teigia, kad klimato kaita greičiausiai turi įtakos sparčiam uraganų stiprėjimui, nes šiltesniuose vandenynuose yra daugiau energijos, kuria uraganai gali misti.

Ketvirtadienį vėlai vakare „Helene“, kaip didžiulis ketvirtos kategorijos uraganas, smogė Floridos įlankos šiaurinei pakrantei, jo vėjo greitis siekė 62,5 metro per sekundę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų