Pereiti į pagrindinį turinį

Uragano „Helene“ aukų skaičius pasiekė 130

2024-10-01 10:51 diena.lt inf.

Uragano „Helene“, kuris atnešė potvynius į didelę JAV pietryčių dalį, aukų skaičius pirmadienį išaugo iki mažiausiai 130.

Scanpix nuotr.

Ši nelaimė tapo dar viena ir taip įnirtingos rinkimų kampanijos tema, Baltiesiems rūmams atmetant kaltinimus, kad vangiai reaguoja.

JAV prezidentas Joe Bidenas pranešė, kad trečiadienį vyks į audros nuniokotą Šiaurės Karoliną stebėti gelbėjimo darbų. Keliose pietrytinėse valstijose šimtai žmonių vis dar laikomi dingusiais be žinios.

J. Bidenas taip pat apkaltino respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą meluojant, kai jis, neturėdamas įrodymų, apkaltino federalinę vyriausybę ignoruojant uragano „Helene“ pasekmes ir atsisakant suteikti pagalbą jo šalininkams.

„Jis meluoja“, – Ovaliajame kabinete žurnalistams sakė J. Bidenas ir pridūrė, kad kalbėjosi su Šiaurės Karolinos gubernatoriumi Roy'umi Cooperiu, kuris ir pasakė, kad D. Trumpas kalba netiesą.

„Nežinau, kodėl jis tai daro (...) Tai paprasčiausiai netiesa, ir tai neatsakinga“, – sakė J. Bidenas.

Vėliau R. Cooperis JAV televizijos CNN eteryje paklaustas apie D. Trumpo kaltinimus, kad ignoruojamos respublikonų aukos, atsakė: „Nėra jokio skirtumo, kas jūs esate. Jei jums reikia pagalbos, mes ją suteiksime.“

„Ir jei kada nors reikia susivienyti ir nustumti politiką į šalį, tai dabar“, – pareiškė jis.

Remiantis AFP surinktais vietos valdžios institucijų duomenimis, 57 žmonės žuvo Šiaurės Karolinoje, 29 – Pietų Karolinoje, 25 – Džordžijoje, 14 – Floridoje, keturi – Tenesyje ir vienas – Virdžinijoje.

Gelbėtojai toliau ieško šimtų dingusių be žinios žmonių nukentėjusiose valstijose, kur liūtys sukėlė didžiulį chaosą.

Jie taip pat stengiasi atkurti vandens ir elektros tiekimą nukentėjusiose vietovėse bei mobiliojo ryšio paslaugas, šalinti nuvirtusius medžius, gabenti atsargas ir registruoti žmones, norinčius gauti pagalbą.

J. Bideną kaltina „miegojus“

J. Bidenas ruošiantis vykti į Šiaurės Karoliną, D. Trumpas pirmadienį apsilankė Džordžijoje – kitoje potvynių nuniokotoje svarbioje valstijoje, iki prezidento rinkimų liekant vos penkioms savaitėms.

Valdostoje D. Trumpas pažadėjo „pristatyti daug reikalingos pagalbos, įskaitant degalus, įrangą, vandenį ir kitus dalykus“ tiems, kuriems jos reikia.

„Federalinė vyriausybė nereaguoja“, – sakė jis žurnalistams.

Viceprezidentė kažkur išvažiavo, veda kampaniją, ieško pinigų“, – teigė jis, turėdamas omenyje savo varžovę rinkimuose, demokratę viceprezidentę Kamala Harris.

„Dabar nekalbėsime apie politiką“, – vėliau stovėdamas ant baldų parduotuvės griuvėsių pareiškė D. Trumpas, dėvintis raudoną kepuraitę su užrašu „Make America Great Again“ („Padarykime Ameriką vėl didžią“).

Tuo metu K. Harris atšaukė kampanijos renginius ir pirmadienį grįžo į Vašingtoną, kur dalyvavo pasitarime dėl federalinio atsako į potvynį.

„Per pastarąsias kelias dienas mūsų tauta patyrė tokį didelį nuniokojimą, kokio jau seniai nematėme“, – teigė K. Harris.

„Reagavome pasitelkdami geriausius savo darbuotojus, kurie dirba vietoje ir čia, atlikdami tokį darbą, kurio esmė – reaguoti į krizinį momentą“, – pažymėjo ji.

J. Bidenas, atsakydamas į D. Trumpo kaltinimą esą jis miegojo, užuot rūpinęsis audros padarytos žalos šalinimu, gynė savo sprendimą savaitgalį praleisti savo namuose Delavere, pabrėždamas, kad „visą laiką dirbo“.

Stichinių nelaimių Jungtinėse Valstijose atveju federalinė vyriausybė reaguoja valstijų prašymu. Prezidentas paprastai prižiūri ir koordinuoja pagalbą, įskaitant finansavimą.

Mokslininkai teigia, kad klimato kaita greičiausiai turi įtakos sparčiam uraganų stiprėjimui, nes šiltesniuose vandenynuose yra daugiau energijos, kuria uraganai gali misti. Tą pirmadienį pabrėžė ir J. Bidenas.

„Visiškai, neabejotinai, vienareikšmiškai, taip, taip, taip, taip“, – žurnalistams Ovaliajame kabinete sakė J. Bidenas, paklaustas, ar pražūtinga audra susijusi su klimato kaita.

Nuskendo savo namuose

Floridos valstijos Painelaso apygardos šerifo biuras pranešė, kad buvo rasti devyni žuvę žmonės. Beveik visi jie buvo rasti savo namuose.

Beveik visi, kaip teigiama, nuskendo, o kiti buvo palaidoti po nuolaužomis.

Džordžijoje, kur gausu kalnuotų vietovių, gyventojai susiduria su elektros tiekimo pertrūkiais, nepravažiuojamais keliais ir nutrauktomis ryšių linijomis. Gubernatorius Brianas Kempas audrą apibūdino kaip „250 mylių (402 km) pločio tornadą“.

Pirmadienį elektros neturėjo beveik 1,6 mln. vartotojų, rodo tiekimo stebėjimo sistemos „PowerOutage“ duomenys.

Šiaurės Karolinos gubernatorius R. Cooperis pirmadienį sakė, kad šimtai kelių buvo sunaikinti, o daugelis gyvenviečių „nušluotos nuo žemėlapio“.

„Tai precedento neturinti audra, – sakė jis žurnalistams. – Dedame pastangas, kad būtų galima skubiai atgabenti atsargas. Emocinė ir fizinė žala čia neapsakoma.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų