Pereiti į pagrindinį turinį

Varšuva: Minskas planuoja naują masinį migrantų puolimą pasienyje

2024-10-15 17:57 diena.lt inf.

Lenkijos planai laikinai stabdyti teisę į prieglobstį grindžiami prielaida, kad kaimyninė Baltarusija siekia link bendros sienos nustumti daugybę migrantų, teigia vidaus reikalų viceministras Maciejus Duszczykas.

Scanpix nuotr.

„Mūsų turima informacija apie įvairius Baltarusijoje ir Rusijoje rengiamus scenarijus pateisina tokį saugiklį“, – transliuotojui TVN24 antradienį pareiškė M. Duszczykas. Anot jo, Baltarusija ruošia „įtemptą pasienio ir migracijos krizę“ ir planuoja link išorinės Europos Sąjungos (ES) sienos nustumti šimtus žmonių, taip siekdama destabilizuoti padėtį Lenkijoje.

Tokie viceministro komentarai nuskambėjo po to, kai Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas šeštadienį paskelbė apie planus laikinai stabdyti teisę į prieglobstį. Savo partijos „Piliečių koalicija“ (KO) suvažiavime D. Tuskas pabrėžė, kad valstybė turi 100 proc. atgauti kontrolę to, kas atvyksta ir įvažiuoja į Lenkiją. Jis apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką, jog šie naudojasi migrantais, kad darytų spaudimą jo šaliai. Tai esą „prieštarauja teisės į prieglobstį esmei“.

Lenkija ir ES kaltina V. Putiną ir A. Lukašenką stumiant migrantus iš krizių apimtų regionų link ES išorinės sienos ir tokiu būdu siekiant daryti spaudimą Vakarams. Nors Lenkijos pasienyje buvo pastatyta 5,5 metro aukščio tvora ir buvo įrengtos elektroninės stebėjimo sistemos, migrantai vis tiek kasdien bando neteisėtai kirsti sieną. Nuo metų pradžios Lenkijos pasieniečiai jau užregistravo beveik 28 000 tokių bandymų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų