Pereiti į pagrindinį turinį

Žiniasklaida: A. Navalnas kalėjime galėjo būti nunuodytas

2024-09-30 09:16 diena.lt inf.

Žurnalistai gavo prieigą prie „šimtų“ dokumentų, susijusių su Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtimi. Daugybėje jų rasta informacijos, rodančios galimą jo nunuodijimą. Taip teigia „The Insider“.

Scanpix nuotr.

„The Insider“ gavo prieigą prie šimtų oficialių dokumentų, susijusių su Aleksejaus Navalno mirtimi pataisos kolonijoje „Poliarinis vilkas“. Sprendžiant iš jų, valdžios institucijos iš visur sąmoningai pašalino nuorodas į simptomus, kurie nebuvo įtraukti į oficialią versiją. Kaip patvirtina medikai, šie simptomai vienareikšmiškai rodo, kad A. Navalnas buvo nunuodytas“, – rašoma pranešime.

Pasak „The Insider“, tarp dokumentų aptiktos dvi nutarimo dėl atsisakymo kelti baudžiamąją bylą versijos. Pažymėtina, kad iš galutinės versijos dingo dalys, kuriose minima, kad prieš mirtį A. Navalnas skundėsi skrandžio skausmais, pykinimu ir traukuliais.

Ta pati informacija pastebima ir kitame dokumente – „išimtų daiktų“ apraše, kuriame minimi „vėmimo mėginiai“.

Sprendžiant iš teksto, biomedžiaga buvo išsiųsta tyrimui, nors nei apie patį tyrimą, nei apie faktą, kad A. Navalnas vėmė, anksčiau nebuvo pranešta.

Dokumentus komentavo intensyviosios terapijos skyriaus medikas Aleksandras Polupanas, kuris gydė A. Navalną po apsinuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Omske 2020 metų rugpjūtį. Jis teigė, kad simptomai rodė apsinuodijimą organofosfatais.

Pasak žurnalistų, šie dokumentai patvirtina A. Navalno našlės Julijos Navalnajos žodžius, kuri anksčiau teigė, kad paskutinėmis minutėmis A. Navalnas skundėsi aštriu skausmu skrandyje.

Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas už grotų atsidūrė 2021 metais ir po serijos teismo posėdžių buvo nuteistas kalėti daugiau kaip 20 metų. Jis mirė kalėjime 2024 metų vasarį. Rusijos opozicija mano, kad tai buvo smurtinė mirtis.

Kaip anksčiau rašė „Ukrinform“, Rusijos tyrėjai teigia, kad A. Navalnas mirė medicinos palatoje po nesėkmingo gaivinimo, todėl joks tyrimas taip ir nebuvo pradėtas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų