Pereiti į pagrindinį turinį

Energetinio saugumo centrui NATO akreditaciją tikimasi gauti kitąmet

2011-11-14 14:31
Energetinio saugumo centrui NATO akreditaciją tikimasi gauti kitąmet
Energetinio saugumo centrui NATO akreditaciją tikimasi gauti kitąmet / Scanpix nuotr.

Vilniuje veikiančiam Energetinio saugumo centrui NATO akreditaciją tikimasi gauti kitąmet, teigiama Vyriausybės pirmadienį svarstomame veiksmų plane.

Pagal Ministrų kabinetui teikiamus dokumentus, tikimasi, kad centras kaip nepriklausoma tarptautinė karinė organizacija galėtų pradėti veikti nuo 2013 metų sausio 1-osios, jame dirbtų apie 30 žmonių iš Lietuvos ir kitų NATO šalių.

Ministrų kabinetas pirmadienį pasitarime svarsto parengtą koncepciją ir veiksmų planą, kuris numato esminius darbus atlikti iki 2012 metų gegužės mėnesį Čikagoje vyksiančio NATO aukščiausio lygio susitikimo. Oficialiai statuso patvirtintimo Šiaurės Atlanto taryboje tikimasi sulaukti 2012-ųjų rudenį.

Gavus Vyriausybės pritarimą, koncepcija iki metų pabaigos turėtų būti perduota NATO transformacijos vadavietei.

Šiuo metu Lietuvos karo akademijos teritorijoje įsikūręs Energetinio saugumo centras nuo sausio 1-osios veikia nacionaliniu pagrindu kaip įstaiga prie Lietuvos užsienio reikalų ministerijos. Lietuva nori, kad jam būtų suteiktas NATO centro statusas, tačiau tam dar reikia gauti visų Aljanso šalių pritarimą.

Koncepcijos projekte numatoma, kad Vilniuje veiksiantis centras teiktų ekspertizę dėl NATO pajėgumų energetinio saugumo srityje vystymo, analizuotų energijos tiekimo ir infrastruktūros apsaugos aspektus, teiktų pasiūlymus dėl energetinio efektyvumo didinimo. Centras taip pat užsiimtų pratybomis ir mokymais.

Lietuvos pareigūnai sako, kad gavus NATO akreditaciją, tai taptų šalies ekspertine niša ir indėliu į NATO "išmaniosios gynybos" koncepciją. Be to, anot pareigūnų, Lietuvai politiškai naudinga, kad NATO būtų kuo daugiau matoma šalyje.
Panašiu pagrindu Estijoje jau veikia Kibernetinio saugumo centras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų