Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje yra apie 1,3 tūkst. užterštų teritorijų

2012-02-06 19:01
Lietuvoje yra apie 1,3 tūkst. užterštų teritorijų
Lietuvoje yra apie 1,3 tūkst. užterštų teritorijų / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lietuvoje yra apie 1,3 tūkst. virš leistino lygio užterštų ir tvarkytinų teritorijų, dar apie 700 - virš leistinų parametrų užterštų teritorijų, tokių kaip sąvartynai, tvarkomos, rodo tyrimas.

Šiuo metu netvarkomų teritorijų išvalymas, kaip teikė pirmadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitete tyrimą pristatęs Geologijos įmonių asociacijos tarybos atstovas Antanas Marcinonis, atsieitų apie 2,9 mln. litų.

„Tvarkant dabartiniais tempais tai užtruks šimtus metų“, - sakė jis.

Atliekant tyrimą iš viso Lietuvoje nustatyta apie 11 tūkst. galbūt teršiamų vietų, kuriose gali būti teršiamas gruntas ir požeminis vanduo, dar 4,5 tūkst. vietų teršimo galimybė labai didelė. Tačiau šiose galbūt teršiamose vietose leistinos tašos dydžiai neviršyti.

Tyrimo duomenys teigia, kad bendras apytikslis teršiamos žemės plotas siekia apie 280 kvadratinių kilometrų arba 0,43 proc. šalies teritorijos.

Pasak A.Marcinonio, daugiausiai žemė užteršta naftos produktais (apie 40 proc. visų taršos atvejų), taip pat - fosforo junginiais (fermose, valymo įrenginių vietose), pesticidais, sunkiaisiais metalais.

Kaip galimos esamo užterštumo grėsmės nurodoma požeminio ir geriamojo vandens (Alytuje, Vilniuje) užteršimas, paviršinių vandens telkinių užteršimas (Vaidotuose, Klaipėdoje).

Komitete pirmadienį pristatytą tyrimą Aplinkos ministerijos užsakymu atliko A.Marcinonio vadovaujama geologinių tyrimų bendrovė „Grota“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų