Pereiti į pagrindinį turinį

Iš L.Karaliaus Seimo nario mandatas atimtas, iš A.Sacharuko - ne

2010-11-12 11:43

Seimui pakako balsų atimti mandatą iš Konstituciją pamynusio parlamentaro Lino Karaliaus. Bet kitas apkaltos taikiklyje buvęs parlamentaras Aleksandras Sacharukas lieka Seime.

Už tai, kad būtų atimtas mandatas iš L.Karaliaus slapto balsavimo metu buvo 89 Seimo nariai, prieš 16, susilaikė 13 parlamentarų. Balsadėžėje rasta 12 sugadintų biuletenių.

Už mandato atėmimą iš A.Sacharuko balsavo 80 Seimo narių, prieš buvo 24, susilaikė 13 parlamentarų. Dar 13 biuletenių negaliojančių.

Balsavime dalyvavo 130 Seimo narių iš 140. Norint atimti mandatus, reikėjo, kad už tai balsuotų ne mažiau kaip 85 parlamentarai.

Nei A.Sacharukas, nei L.Karalius nepasinaudojo galimybe iki pat balsavimo pradžios savanoriškai atsisakyti savo mandatų ir taip išvengti galimo išmetimo iš Seimo.

Konstitucinis Teismas A.Sacharuką pripažino šiurkščiai pažeidusiu Konstituciją dėl to, kad parlamento posėdžiuose naudojosi L.Karaliaus pažymėjimu ir balsavo už jį priimant įstatymus. L.Karalius nusižengė dėl to, kad išvyko į užsienį ir nedalyvavo Seimo posėdžiuose.

Valdantieji ir opoziciniai socialdemokratai tikino, kad balsuos už mandatų atėmimą iš A.Sacharuko ir L.Karaliaus, kitos opozicinės partijos deklaravo balsuosiančios laisvai.

L.Karalius nuo šiol iki gyvenimo pabaigos nebegalės užimti jokių pareigų, kurias pradedant eiti reikia duoti Konstitucijoje numatytą priesaiką.

Dėl to, kaip traktuoti A.Sacharuko politines perspektyvas, Seimas ketina atsiklausti Konstitucinio Teismo. Nes jis pripažino ir A.Sacharuką sulaužiusiu priesaiką ir pažeidusiu Konstituciją.

Todėl Konstitucinio Teismo žadama paklausti, ar šis faktas, nepaisant to, kad iš A.Sacharuko mandatas neatimtas, nereiškia, jog šis parlamentaras dabar faktiškai laikytinas kaip nedavęs priesaikos ir todėl ateityje negalės užimti jokių aukštų postų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų