Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas - už Lietuvos integraciją į Europos kosmoso agentūrą

2011-11-15 19:54
Seimas - už Lietuvos integraciją į Europos kosmoso agentūrą
Seimas - už Lietuvos integraciją į Europos kosmoso agentūrą / NASA nuotr.

Seimas pritarė Lietuvos integracijai į Europos kosmoso agentūrą - parlamentarai antradienį ratifikavo Lietuvos Vyriausybės ir agentūros susitarimą dėl bendradarbiavimo taikiais tikslais kosmoso srityje.

Proceso pradžioje Lietuvos integracija į agentūrą nekainuotų - jos lėšomis būtų įvertintas Lietuvos įmonių ir mokslininkų potencialas.

Ūkio ministras Rimantas Žylius yra sakęs, kad pirmąją finansinę naštą pajus ne anksčiau kaip 2014 metais.

Lietuva tapti tikrąja Europos kosmoso agentūros nare galėtų 2019-2020 metais - tada kasmet reikėtų sumokėti 3-4 mln. eurų mokestį. Iki to laiko už galimybę dalyvauti projektuose Lietuva kasmet gali tekti sumokėti 1 mln. eurų.

Europos kosmoso agentūra ir Lietuva susitarimą dėl bendradarbiavimo taikiais tikslais kosmoso srityje pasirašė 2010 metų spalį Vilniuje.

Seimui ratifikavus susitarimą, Lietuvos įmonės ir mokslo ir studijų institucijos galės bendradarbiauti su Europos kosmoso agentūra mokslo ir technologijų srityse bei paskatins Lietuvos ir šios agentūros tyrėjų bendradarbiavimą.

Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus anksčiau yra pareiškęs, kad Lietuva turi pakankamai potencialo tapti visaverte kosmoso technologijomis grįstų paslaugų teikėja. Pasak jo, jei iki šiol Lietuvos galimybės kosmoso tyrimų srityje apsiribodavo teoriniais darbais, tai dabar yra proga pradėti jų įgyvendinimą praktikoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų