Pereiti į pagrindinį turinį

Tauragės gatvių valytojai – nematomo fronto kariai

Tauragės gatvių valytojai – nematomo fronto kariai
Tauragės gatvių valytojai – nematomo fronto kariai / Gedimino Savickio (BFL) nuotr.

Jie keliasi anksti ryte, ima šluotą į rankas ir kimba į darbus. Mums dar sapnuojant spalvotus sapnus, gatvėse triūsia jie – kiemsargiai, šlavėjai ar tiesiog gatvių valytojai. Kol susiruošiame į darbus, mokyklas ar darželius, gatvės jau būna iššluotos ir paruoštos naujam dienos šiukšlinimui. Anksčiausiai už visus prabundančių miesto sanitarų darbe laukia ne tik šiukšlės, bet ir pavojai.

Pavojai darbe

„Būna, kai iš darbo tenka pabėgti“, – pasakoja už prie Muzikos mokyklos esančio daržovių turgelio tvarkymą atsakinga bendrovės „Dunokai“ darbuotoja Vida. Jos teigimu, vakarop aikštelėje prie turgelio dažnai su automobiliais būriuojasi jaunimas. Auštant, kai gatvėse nebevaikšto merginos, kurias būtų galima pavaikyti žvilgsiu bei apdovanoti komplimentu, nuobodžiaujantys paaugliai savo taikiniu renkasi turgelį šluojančią Vidą. Pradėdami replikomis vaikinai baigia užgauliojimais. Vida yra prašiusi policijos, kad rytais dažniau pravažiuotų pro jos darbo vietą, tačiau ir tai saugumo jausmo darbo vietoje, kurioje moteris praleidžia keturias valandas, ne ką teprideda. Tuomet Vida, neištvėrusi paauglių užkabinėjimų, tiesiog tyliai pasitraukia iš darbo vietos, ir, pavojui praėjus (jaunimui išsivažinėjus), grįžta.

Pasitaikydavo, moters pasakojimu, kad būdavo padegamos prie konteinerio dedamos dėžės. Dabar dėžės nuo šmaikštuolių padegėjų slepiamos metaliniame namelyje.

Didžiųjų miesto gatvių švarintojai

Rytą gatvių valytojai keliasi 2.30–3 valandą. Aplinkos tvarkymas įprastai užtrunka apie keturias valandas, būna, kad ir ilgiau. Į gatvių valytojo pareigas įeina šiukšlių rinkimas, šiukšlių ir lapų nuo šaligatvių ir kelkraščio (vienas metras gatvės pločio) šlavimas bei sniego valymas žiemą. Centrines miesto gatves bei aikštes švarina bendrovė „Dunokai“, gatvės ir automobilių stovėjimo aikštelės šluojamos specialia technika DAF.FA-45, kurios šlavimo plotis – 1,5 m. Tačiau stambesnių šiukšlių rinkimo misija priklauso šlavėjams. Iš viso centrines miesto gatves (Dariaus ir Girėno, Vytauto, J.Tumo-Vaižganto, Vasario 16-osios, Gedimino) prižiūri trylika etatinių darbuotojų, atsakingų už tam tikrą ploto valymą.

Kasdieniai rūpesčiai

Paklausus, kuris metų laikas jų darbe reikalauja daugiausia darbo, miesto centrinės aikštės valytojai baksnoja į žiemą. Kad miesto aikštė nevirstų čiuožykla, be sniego valymo, dar tenka gręsti aptirpusį ir vėl sušąlantį sniegą.

„Kai matai, kad vienas nesuspėsi, pasikvieti į pagalbą šeimyną“, – pasakoja vienas aikštės valytojų. Valyti sniegą, laimei, padeda ir mechanizuoti sniego valymo įrenginiai. Už žiemos triūsus darbininkams prie atlyginimo pridedamas 20–50 litų priedas.

Paklausus apie šlavėjų rūpinimąsi šunų išmatomis, jie nė kiek nesureikšmindami purvino darbo teigia, jog tiek lapas, tiek šūdas yra šiukšlė, kurią šluoji ar dedi į bendrą šiukšlių krūvą.

„Kartais rinkdamas popierines šiukšles apsirinki ir grybšteli už pabalusio...“, – juokauja centrinę miesto aikštę valantis bendrovės „Dunokai“ darbuotojas. Pasak gatvių valytojų, daug labiau juos erzina saulėgrąžų lukštai, kurių kartais iš miesto aikštės valytojas sušluoja net kibirą. Jam nesuprantama, kaip sėdinčiajam pusę metro nuo šiukšlinės jaunimui patinka apsispjaudyti iki „narelių“.

Pavasariui atėjus

Tarp artėjančių vasaros rūpesčių aikštės ir gatvių šlavėjai įvardija žolynų žėlimą tarp plytelių, jų teigimu, būtina nuskabyti kiekvieną lendančią ne vietoje žolelę. Tada, be šiukšlių, susikaupia ir nemaža krūvelė žemių. Tokias krūveles šlavėjai palieka gatvės pakraštyje, kurias surenka ir į sunkvežimį sukrauna robotuką su kibiru rankose primenantis mažas krautuvas „BobCat“.

Nuo pavasario turgelyje padaugėja šiukšlių nuo daržovių. Be to, turgelio valytojams, priešingai nei gatvės šlavėjams, priklauso rytinis bei popietinis švarinimasis, kurio metu reikia sutvarkyti po turgaus paliktą netvarką: būtina sušluoti šiukšles ir nuvalyti aptaškytus prekystalius.

„Kartais taip pavargsti, jog grįžus net valgyti nesinori“, – teigė daržovių turgelio valytoja ponia Vida.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų