Pereiti į pagrindinį turinį

Portugalo siekis – kitoks lietuviškas futbolas

2016-06-18 13:00

Kai 59-erių portugalas Mariano Barreto stojo prie Kauno "Stumbro" komandos vairo, nestigo abejojančiųjų jo galimybėmis. Vos per porą mėnesių treneris iš futbolo šalies įrodė savo gebėjimus, o kauniečių rezultatai išaugo lyg ant mielių.

Investuos patirtį

M.Barreto, buvęs Etiopijos ir Ganos nacionalinių rinktinių treneris, pripažino, kad praėjusį balandį džiugiai pasinaudojo netikėtai atsiradusia galimybe sugrįžti į Europą.

Iš pradžių į Lietuvą jis buvo atvykęs pasižvalgyti – ieškoti žaidėjų, kuriuos galėtų išsivežti į Austriją arba Portugaliją.

"Draugas paklausė, kodėl nelieku Lietuvoje ilgesniam laikui ir nebandau čia investuoti. Jis man pasiūlė perimti būtent "Stumbro" vairą, nes tai jauna, perspektyvi komanda. Viliuosi, kad mano žinios ir patirtis bus geriausia investicija", – sakė treneris.

Portugalui iškart patiko Lietuvos futbolo A lyga, tačiau jis mūsų šalies elitiniam divizionui turi ir priekaištų. Specialistas pripažino, kad didžiausia problema – po čempionato per ilgai trunkanti pertrauka. Tokios pauzės daro įtaką futbolo vystymuisi.

"Tuo metu pas jus nevyksta jokios rungtynės. Tai ypač kenkia jauniems žaidėjams", – svarstė M.Barreto.

Augins jaunimą

Strategas tvirtino, kad A lyga tarsi iš anksto pasidalijusi į dvi grupes pagal pajėgumą.

Vienoje stovykloje – Vilniaus "Žalgiris", "Trakai", Marijampolės "Sūduva" ir Klaipėdos "Atlantas". Likusioms ekipoms – žemesnės pozicijos. Pasak M.Barreto, jeigu dėl medalių kovotų daugiau klubų, Lietuvos futbolas sparčiau progresuotų. Vis dėlto tai ilgas ir ne vienus metus trunkantis procesas.

Treneris pripažino, kad Kauno klubui vienintelis būdas konkuruoti su lyderiais – suteikti šansą jauniems žaidėjams: "Reikia pasiekti, kad visi patikėtų, jog "Stumbras" – geriausia vieta jaunimui."

Portugalas džiaugėsi, kad jo vadovaujamai komandai nereikia pradėti nuo nulio, nes jau yra talentingų vaikinų.

"Pamatęs, kaip jie dirba per treniruotes, įsitikinau – viskas įmanoma. Kiekvienas jų ateityje gali tapti labai geru žaidėju", – apie savo auklėtinių ateitį atviravo strategas.

Kalbėdamas apie futbolo perspektyvas Lietuvoje, M.Barreto pabrėžė, kad būtina sudaryti palankiausias sąlygas perspektyviems sportininkams stažuotis geriausiose Europos jaunimo futbolo akademijose. Po to žaidėjai pirmiausia turėtų grįžti namo ir pasidalyti patirtimi, o ne ieškoti klubų kitose šalyse.

Ugdė žvaigždes

Portugalo nuomone, jo buvusių auklėtinių ir lietuvių, su kuriais dabar dirba, starto pozicijos nėra labai skirtingos.

"Ricardo Carvalho (Portugalijos rinktinės gynėjas – aut. past.), Michaelas Essienas (buvęs Londono "Chelsea" vienuolikės saugas) savo karjerą pradėjo treniruodamiesi pas mane. Jei lietuviai ir toliau stengsis, o mes padėsime ir būsime kantrūs, ateityje Europa išgirs apie naują labai gerų žaidėjų Lietuvoje kartą", – žadėjo pašnekovas.

Vos atvykęs į "Stumbrą" M.Barreto ėmėsi reformų – pakeitė treniruočių ir pasirengimo varžyboms procesą. Pasak jo, anksčiau būdavo normalu, kad žaidėjai po rungtynių 2–3 dienas ilsėdavosi. Dabar niekas neprašo tokių pertraukėlių.

"Pakeitėme mentalitetą. Visi mėgaujasi treniruotėmis. Nesvarbu, laimime ar pralaimime, kitą dieną ir toliau sunkiai dirbame", – sakė specialistas.

Patyręs strategas teigė, kad dabar žaidėjai žino, ko iš jų reikalaujama: "Jie turi atsiduoti darbui 100 proc. Jie visada žino, kad gali padaryti geriau. Dauguma tiki tuo, ką mes kalbame, ir laukia rezultatų. Kartais galima dirbti labai gerai, tačiau nesulaukus įvertinimo kyla tam tikrų abejonių. Džiugu, kad pas mus taip nėra."

Bėda – darbo sąlygos

Vienas didžiausių iššūkių portugalui mūsų šalyje – darbo sąlygos.

"Sunku, kai klubas be infrastruktūros. Aš netgi neturiu persirengimo kambario. Dirbau Rusijoje, Europoje, Afrikoje, tačiau per visą mano profesionalaus trenerio karjerą to dar nebuvo, – nesikuklino M.Barreto. – Be to, beveik niekada iš anksto nežinau tikslaus laiko, kada kitą dieną galėsime pradėti treniruotę. Tai didelė problema, kurią reikės išspręsti."

Pasak jo, klubas norėtų turėti savo futbolo mokyklą, kuri ugdytų žaidėjus pagal vienodą strategiją ir mentalitetą.

"Esu laimingas, kad šiuo metu vykstančiame Europos čempionato finalo turnyre matau Rusijos rinktinėje rungtyniaujantį gynėją Sergejų Ignaševičių – jis buvo mano auklėtinis Maskvos "Lokomotiv" klube. Viena mano svajonių – sėdėti prie televizoriaus ir džiaugtis lietuviais, vilkinčiais geriausių Europos klubų marškinėlius. Dirbsiu daug, kad taip būtų", – užsibrėžė portugalas.

Nustebino teisėjai

Kokie "Stumbro" šansai kovoti dėl A lygos čempionų titulo? M.Barreto teigė, kad komanda bandys padaryti viską, kiek leis jėgos, tačiau šiemet realus tikslas – ketvirta vieta.

Ši misija irgi nelengva – juk nuo ketvirtoje vietoje esančios "Sūduvos" kauniečius skiria kol kas net dvylika taškų.

Portugalas nepamiršo arbitrų sprendimo "Stumbro" rungtynes su "Sūduva" pratęsti net septyniomis minutėmis, jam nepatiko ir kai kurie kiti teisėjų veiksmai.

"Vienas mano žaidėjas buvo nubaustas geltona kortele sužaidęs vos 30 sekundžių. O varžovai, visas rungtynes įžeidinėję teisėją, jokių sankcijų nesulaukė, – stebėjosi M.Barreto. – Viena klaida gali lemti labai daug. Trečia ar penkta vieta – mums didelis skirtumas. Pripažįstu: arbitrai irgi turi teisę klysti, tačiau svarstyklės neturėtų krypti tik į kurią nors vieną pusę."

Dirbo su L.Figo

Treneris pripažino, kad pasigirti itin skambiais titulais negali, tačiau jo medaliai – darbas su geriausiais pasaulio futbolininkais.

"Luisas Figo (buvęs geriausias pasaulio ir Europos futbolininkas) – mano auklėtinis šešerius metus, o R.Carvalho, žaidžiantis Europos čempionate, dvejus metus buvo mano žaidėjas", – vardijo jis.

Portugalas atskleidė, kad iš futbolo gavo labai daug, todėl dabar nori grąžinti duoklę.

"Mano pareiga – padėti vystyti futbolą tiems, kurie tikrai to nori ir pasitiki manimi. Noriu, kad lietuviai mano pastangas prisimintų jausdami dėkingumą – tai būtų vienas paskutinių mano medalių", – sakė strategas.

Specialistas teigė palaikąs ryšius su Portugalijoje gyvenančiais buvusiais auklėtiniais ir kolegomis.

"Jie manęs klausia, kodėl negrįžtu į tėvynę. Atsakau, kad vis dar bandau pažinti pasaulio šalis, jų žmones", – kalbėjo treneris.

Palaiko saviškius

M.Barreto įdėmiai stebi "Euro 2016" kovas. Pasak jo, tai, kad pirmą kartą finalo turnyre varžosi 24 rinktinės, skatina konkurenciją, daugiau šansų turi mažesnės šalys.

Deja, portugalo nuomone, matyti, kad geriausi Europos futbolininkai pavargę po ilgo klubų sezono. Tai būdinga ir Portugalijos ekipai.

"Be jokių abejonių – palaikau saviškius. Tikiu jais. Maniškiai pajėgūs patekti į finalą, o tai padarius būtų puikių galimybių tapti Europos čempionais", – sakė "Stumbro" strategas.

Anot jo, Portugalijos vienuolikės sėkmę itin lems tai, kaip žais Cristiano Ronaldo.

"Argentinos komandos sėkmė priklauso nuo Lionelio Messi, Portugalijos – nuo C.Ronaldo, nors ir be jo ekipoje yra daugiau gerų žaidėjų. Vis dėlto Cristiano – ryškiausias lyderis. Tikiuosi, kad jo sprendimai Prancūzijos arenose bus teisingi – kaip ir visą sezoną Madrido "Real" gretose. Juo labiau kad jam šis čempionatas – vienas paskutinių šansų laimėti kažką svarbaus su savo rinktine", – kalbėjo M.Barreto.

"Stumbro" treneris prognozuoja, kad pagrindiniai portugalų varžovai siekiant Europos čempionų titulo bus Ispanijos, Vokietijos ir Kroatijos futbolininkai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų