Pereiti į pagrindinį turinį

Antroji bomba – su eritropoetino užtaisu

2012-07-20 09:23
Antroji bomba – su eritropoetino užtaisu
Antroji bomba – su eritropoetino užtaisu / Scanpix nuotr.

Galimas dopingo vartojimas – tokį argumentą pateikusi Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) suspendavo Lietuvos olimpietės Rasos Leleivytės veiklą.

Kontrolieriai aptiko EPO

R.Leleivytę, atstovaujančią Italijos komandai „Vaiano Tepso“, tarptautinės dopingo kontrolės specialistai patikrino birželio 12-ąją.

Mėginį ištyrus Kelno (Vokietija) laboratorijoje, kilo įtarimų, kad lietuvė galėjo vartoti eritropoetiną (EPO) – hormoninį preparatą, kuris aktyvina eritrocitų gamybą.

Triskart mūsų šalies čempionė R.Leleivytė suspenduota iki atskiro Lietuvos dviračių federacijos (LDF) sprendimo. Londono olimpinėse žaidynėse ši sportininkė turėjo dalyvauti plento grupinėse ir atskiro starto lenktynėse.

Praėjusią savaitę iš Lietuvos olimpinės rinktinės buvo eliminuotas sunkiaatletis Aurimas Didžbalis – jam taip pat pareikšti įtarimai vartojus draudžiamus preparatus.

Prognozės nepasitvirtino

Dar nenurimus aistroms dėl A.Didžbalio, šalies biudžeto išlaikomos ir, be kita ko, prevenciją deklaruojančios Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) viešosios įstaigos „Antidopingo agentūra“ direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė žiniasklaidai prognozavo, esą „Lietuvos olimpinėje rinktinėje daugiau dopingo skandalų bombų neturėtų sprogti“.

Anot direktorės, trūko tik kelių krepšininkų testų, bet ji tiki, kad „krepšininkai yra atsakingi žmonės ir nevartoja jokių draudžiamų medikamentų. Visi kiti olimpinės rinktinės testai buvo neigiami“, – tvirtino I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

„UCI pranešimą apie rastą galimą draudžiamą preparatą paskelbė tik liepos 18-ąją. Aiškiai pasakyta, kad sportininkė turi atvykti dėl antrojo mėginio. Tik po to bus patvirtinta, ar Rasa vartojo dopingą. Žinau, kad visi laukia skandalo, bet kol kas jo nėra. Palaukime. Mes labai greitai sutvarkytume visus formalumus, tačiau bet kokiu atveju iki olimpinių žaidynių nebespėtume“, – teigė Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) prezidentas Romualdas Bakutis.

Rado pamainą

„Pirmiausia, negalime sakyti, kad mūsų rinktinė byra, nes Lietuva olimpiados dviračių plento varžybose turi ne vardinę vietą, bet atitinkamą kvotą“, – pabrėžė LDF vadovas.

R.Leleivytę tikėtina pakeis Inga Čilvinaitė.

„Taip buvo nuspręsta mūsų federacijos vykdomajame komitete. Turėjome keturias kandidatūras, antroji buvo būtent Inga. Į žinią apie Rasą sureagavau neigiamai, tačiau turėkime galvoje, kad daug mūsų dviratininkų atstovauja užsienio klubams, kur, matyt, galioja savos taisyklės. Gyvenimas yra gyvenimas. Kita vertus, negalime smerkti Rasos, kol nepaaiškėjo visos aplinkybės, juk atlikta tik pusė procedūros“, – kalbėjo R.Bakutis.

2012 metų Lietuvos dviračių plento čempionato grupinių lenktynių nugalėtoja I.Čilvinaitė atstovauja kitai Italijos komandai – „Diadora-Pasta Zara“, kurioje sporto direktore dirba legendinė Lietuvos dviratininkė Diana Žiliūtė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų