Pereiti į pagrindinį turinį

Dziudo meistrai olimpiadoje nestokos motyvacijos

2012-05-04 09:49
Dziudo meistrai olimpiadoje nestokos motyvacijos
Dziudo meistrai olimpiadoje nestokos motyvacijos / AFP nuotr.

Tarptautinė dziudo federacija (IJF) kitą savaitę paskelbs Londono vasaros olimpinių žaidynių dalyvių sąrašus, tačiau jau dabar treneris Petras Vinciūnas žino, kad tarp olimpiečių bus jo auklėtiniai Karolis Bauža ir Marius Paškevičius.

Tai bus pirmasis kartas per visą Lietuvos dziudo istoriją, kai olimpiadoje dalyvaus du mūsų atletai.

„Jau pernai neabejojau, kad Karolis ir Marius pasieks tikslą“, – sakė iš Čeliabinske (Rusija) įvykusio Europos čempionato sugrįžęs P.Vinciūnas.

Šio čempionato rezultatai Kauno sporto mokyklos „Gaja“ ir klubo „Danas“ atstovų K.Baužos ir M.Paškevičiaus olimpinės atrankos reitingams įtakos neturėjo, bet Marius svorio kategorijos per 100 kg turnyre iškovojo bronzos medalį.

B grupės varžybų pirmoje kovoje lietuvis taškais įveikė ispaną Angelą Parrą, antroje vos per 12 sek. susitvarkė su prancūzu Matthieu Bataille'u ir trečioje per 2 min. ir 5 sek. nugalėjo gruziną Adamą Okurašvilį. Pusfinalyje M.Paškevičius nusileido vengrui Barnai Borui, o kovoje dėl trečiosios vietos po pratęsimo palaužė slovėno Matjažo Černajaus pasipriešinimą.

Finale B.Boras per 37 sek. pralaimėjo tituluotajam rusui Aleksandrui Michalinui, kuris Europos čempionu tapo trečią kartą iš eilės. Varžybose nedalyvavo pagrindinis favoritas – 205 cm ūgio ir 140 kg svorio penkiskart pasaulio ir dukart Europos čempionas prancūzas Teddy Riner.

2009-ųjų Europos pirmenybių bronzos medalininkas K.Bauža pirmojoje svorio kategorijos iki 90 kg kovoje nugalėjo Aleksandrą Marmeliuką iš Estijos, po to įveikė Mirko Kaiserį iš Lichtenšteino, bet pralaimėjo azerbaidžaniečiui Timūrui Alichanovui ir į aštuntuką nepateko.

Čeliabinske nepasisekė vilniečiui Artūrui Maiborodai (iki 73 kg), kuris jau pirmąją kovą pralaimėjo Rusijos atletui Mansurui Isajevui.

– Europos čempionatas svarbus kiekvienam sportininkui. Iki šiol Mariui nepavykdavo prasibrauti į prizininkų gretas, bet šį kartą jis prie 2009-ųjų pasaulio pirmenybių bronzos medalio pridėjo ir tokios pat spalvos Senojo kontinento apdovanojimą. Nedidelė klaidelė sutrukdė Karoliui, nes jo dvikova su azerbaidžaniečiu buvo apylygė ir paprasčiausiai pritrūko laiko pričiupti varžovą. Viliuosi, kad olimpiadoje ir K.Bauža, ir M.Paškevičius pademonstruos savo geriausią meistriškumą, – kalbėjo P.Vinciūnas.

– Treneri, ar kas nors dar galėtų jūsų auklėtiniams užkirsti kelią į Londono žaidynes?

– Dziudo meistrų atranka į žaidynes dėl labai didelės konkurencijos – viena sunkiausių. Kvalifikacinį reitingą sudaro dešimt geriausių rezultatų, pasiektų pasaulio ir Europos čempionatuose, taip pat planetos taurės, „Didžiojo kirčio“ ir „Didžiojo prizo“ turnyruose per paskutinius dvejus metus. Šiuo metu Karolis ir Marius savo svorio kategorijose tarp 22 sportininkų užima tvirtas pozicijas, tad kelialapiai į olimpines žaidynes – jau beveik jų rankose. Tereikia sulaukti oficialaus IJF patvirtinimo.

– Kaip ir kur rengsitės olimpinėms kovoms?

– Planuojame treniruočių stovyklas ne vien Lietuvoje, bet ir Turkijoje, Baltarusijoje, Ispanijoje ir Estijoje. Galbūt rasime savaitėlę trumpoms atostogoms. Dalyvausime ir oficialiose varžybose, kad Karolis su Mariumi neprarastų sportinio azarto, bet tai nebus žūtbūtinės kovos. Pagrindinis išbandymas – olimpiada.

– Koks jūsų auklėtinių rezultatas žaidynėse tenkintų jus?

– Per atrankos ciklą Karolis ir Marius sukaupė daug patirties. Manau, kad olimpiadoje pagrindiniai varžovai bus europiečiai, nes kituose kontinentuose dziudo konkurencija mažesnė. O beveik visus priešininkus iš Europos mes neblogai pažįstame. Neabejoju, kad K.Bauža ir M.Paškevičius pajėgūs mesti iššūkį bet kuriam varžovui. Burtai gali lemti jau pirmojoje kovoje susitikti su olimpiniu ar pasaulio čempionu, tad reikia būti pasirengus ekstremaliausiems išbandymams ir tikėti savo jėgomis. Karolis ir Marius motyvacijos nestokoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų