Pereiti į pagrindinį turinį

Į tikrovę sugrąžino Serbija

2008-10-13 09:00
Į tikrovę sugrąžino Serbija
Į tikrovę sugrąžino Serbija

Futbolo Pelenės pasaka baigėsi – pergalingai riedėjusi Lietuvos futbolo rinktinės karieta šeštadienį virto moliūgu. Iš padebesų lietuvius nuleido Serbijos futbolininkai, mūsiškius sutriuškinę 3:0 (2:0).

Šaltas dušas pradžioje

"Suprantu sirgalių lūkesčius – vis tik laimėjome pirmąsias dvejas rungtynes prieš Rumuniją ir Austriją. Žmonės prieš šį mačą laukė kitokio rezultato, kitko tikėjausi ir aš. Pralaimėti rungtynes visada yra blogai", – po pirmosios nesėkmės prie Lietuvos rinktinės vairo kalbėjo treneris Jose Couceiro.

Jo auklėtiniams 2010 m. pasaulio futbolo čempionato atrankos rungtynės Belgrado "Crvena Zvezda" stadione nesisekė nuo pirmų minučių. Lietuviai praleido įvartį jau mačo pradžioje. 6 min. Nenadas Milijašas pakėlė kampinį, o gynėjas Branislavas Ivanovičius prie kamuolio baudos aikštelėje suskubo greičiau nei vartininkas Žydrūnas Karčemarskas ir tiksliu smūgiu pelnė pirmą įvartį.

Išsiveržę į priekį serbai nesustojo ir rezgė vieną pavojingą ataką po kitos. 23 min. gynyboje suklydo Ignas Dedura, o Marko Panteličius tik per atsitiktinumą dar sykį nenuginklavo Ž.Karčemarsko. Kėlinio viduryje Lietuvos rinktinei pavyko sukurti vieną pavojingą ataką – po Audriaus Kšanavičiaus baudos smūgio Marius Stankevičius baudos aikštelėje galva mušė pro šalį.

34 min. serbai dar sykį įrodė savo meistriškumą standartinėse situacijose. Aikštės šeimininkai dusyk iš eilės kėlė kampinį, o antrasis bandymas baigėsi dar vienu įvarčiu į lietuvių vartus: kamuolys atšoko laisvam Milošui Krasičiui, po kurio artimo smūgio serbai persvarą padvigubino.

"Labai blogai, kad praleidome įvartį po pirmo kampinio jau per pirmąsias minutes. Tai, kad po dviejų standartinių situacijų praleidome du įvarčius yra ne tik sėkmės klausimas, tai rodo ir koncentracijos stygių. Tokia rungtynių pradžia nulėmė tolesnę eigą. Antrajame kėlinyje pakeitėme žaidimo sistemą ir bandėme pakreipti mačo eigą", – sakė J.Couceiro.

Gynėjas tapo vartininku

Per pertrauką portugalo atlikti taktiniai manevrai turėjo pagyvinti bedantį Lietuvos rinktinės puolimą. Saugų linijos kraštuose žaidusius Tadą Papečkį ir Saulių Mikoliūną pakeitė Edgaras Jankauskas bei Mindaugas Kalonas. Pirmasis užėmė puolėjo poziciją, o antrasis stojo į aikštės kraštą.

Tačiau atlikti keitimai apčiuopiamos naudos nedavė. M.Kalonas ir E.Jankauskas smūgiavo po kartą, tačiau pro šalį. Šiek tiek nurimę serbai taip pat nieko pavojingo nesukūrė iki 74 min. Tuomet aikštės šeimininkai surezgė grėsmingą ataką, nuo kurios lietuviams pavyko apsiginti tik Ž.Karčemarskui palikus vartus. Tačiau serbai išsaugojo kamuolį ir smūgiavo dar kartą, o vartininko pozicijoje atsidūręs Arūnas Klimavičius kamuolį atmušė ranka.

"Suveikė refleksas apginti savus vartus", – jau po rungtynių tarstelėjo A.Klimavičius, kurį teisėjas nedvejodamas pašalino iš aikštės. Pasiaukojantis gynėjo žaidimas nebuvo beprasmis – prie 11 m žymos stojęs Nikola Žigičius neišnaudojo savo šanso.
Tačiau šis aukštaūgis puolėjas atsigriebė jau po 8 minučių. Dešimtiese likę lietuviai neapsigynė nuo aukštaūgio futbolininko smūgio galva ir Ž.Karčemarskui trečią kartą teko traukti kamuolį iš tinklo.

"Rezultatas ne toks, kokio tikėjomės. Manęs serbai niekuo nenustebino, jie tik kelias progas sukūrė, kamuolio kontrolės laikas buvo panašus. Jiems pavyko išnaudoti standartines situacijas, tačiau rezultatas neatspindi žaidimo", – rungtynes komentavo raudoną kortelę užsidirbęs A.Klimavičius.

Užleido pirmą vietą

Po pralaimėjimo mūsiškiai užleido Serbijai pirmą vietą grupėje. "Ši pergalė mums svarbi ne tik dėl iškovotų trijų taškų. Šiose rungtynėse aš pastebėjau, kad komanda tobulėja. Mums vis dar reikia trupučio stabilumo. Dabar žaisime su Austrija ir turime laimėti Vienoje bei iškovoti dar tris taškus. Pagaliau jaučiu, jog mus vienija bendras tikslas", – po laimėto mačo auklėtinius gyrė serbų treneris Radomiras Antičius.

"Yra ne tas pats – pralaimėti 0:1 ar 0:3, tačiau per pertrauką bandėme kažką keisti ir įmušti įvartį. Jei tai būtų pavykę, rezultatas 1:2 būtų pakeitęs rungtynes. Bet Serbija žaidė gerai, o po raudonos kortelės tapo labai sunku kovoti dėl teigiamo rezultato. Pralaimi visa komanda, ne tik žaidėjas X ar žaidėjas Y. Visiems reikės atidžiai pažiūrėti rungtynių įrašą ir ištaisyti klaidas. Bet dabar svarbiausia galvoti apie kitas rungtynes, reikia atsigauti ir rengtis mačui su Farerų salomis. Po šios dienos pralaimėjimo žūtbūt privalome laimėti kitą mačą", – sakė J.Couceiro.

Paskutines šiais metais atrankos rungtynes trečiadienį Kaune žaisiantys lietuviai susitiks su Farerų salų rinktine. Tačiau grupės autsaideriai šeštadienį įrodė, kad mūsiškių nelaukia tik lengvas pasivaikščiojimas. Namų aikštėje Farerų salų futbolininkai su Austrija sužaidė lygiosiomis 1:1.

Kitose grupės rungtynėse dar kartą kluptelėjo pastaruoju metu itin kritikuojama Prancūzijos rinktinė. Ši komanda tik per plauką išsigelbėjo Rumunijoje, kur jau 20 min., atsilikdami 0:2, įstengė išplėšti lygiąsias 2:2.

Įvarčių lietus Anglijoje

Dėl teisės rungtyniauti 2010 m. pasaulio futbolo čempionate Pietų Afrikos Respublikoje besivaržančios Europos komandos šeštadienį sužaidė 24 rungtynes.

Kaimynams latviams ir estams tai nebuvo sėkminga diena. Pirmieji 1:2 pralaimėjo Šveicarijai, o antruosius 3:0 sutriuškino Europos čempionė Ispanija. Tuo tarpu lenkai nepaliko vilčių Čekijos rinktinei, kurią įveikė 2:1.

Daug intrigos žadėjo mačas tarp Vokietijos ir Rusijos ekipų. Namuose žaidę vokiečiai po Lukaso Podolskio ir Michaelio Ballacko įvarčių pirmajame kėlinyje pirmavo jau 2:0, o antroje mačo pusėje Andrejui Aršavinui pavyko rezultatą tik sušvelninti ir mačas baigėsi 2:1 Vokietijos naudai.

Anglijos rinktinės gerbėjai, stebėję numylėtinių mačą su Kazachstanu, nervus gadino visą pirmą kėlinį, kuris baigėsi taikiai 0:0. Tačiau per likusias 45 min. anglai pademonstravo tikrą įvarčių fejerverką ir sutriuškino varžovus 5:1.


Rungtynių statistika

Serbija – Lietuva
2008 10 11, Belgrado "Crvena Zvezda" stadionas, 28 tūkst. žiūrovų
3:0 (2:0)

Teisėjas: M.Gonzalezas (Ispanija).

Įvarčiai: B.Ivanovičius (6 min.), M.Krasičius (34), N.Žigičius (82).

Įspėjimai: D.Stankovičius (43), N.Vidičius (74)/A.Klimavičius (75, raudona kortelė).

Komandų sudėtys:

Serbija – V.Stojkovičius, I.Dragutinovičius (nuo 24 min. – M.Krstajičius), B.Ivanovičius, N.Vidičius, I.Obradovičius, N.Milijasas, D.Stankovičius, M.Krasičius (nuo 72 – B.Jankovičius), M.Jovanovičius, N.Žigičius, M.Panteličius (nuo 56 – Z.Kuzmanovičius).
Lietuva – Ž.Karčemarskas, A.Klimavičius, I.Dedura, I.Zelmikas, M.Stankevičius, T.Papečkys (nuo 46 – E.Jankauskas), D.Šemberas, L.Pilibaitis (nuo 79 – A.Skerla), A.Kšanavičius, S.Mikoliūnas (nuo 46 – M.Kalonas), T.Danilevičius.

7 grupės turnyro lentelė

1.Serbija  3  2  0  1  6:2  6
2.Lietuva  3  2  0  1  5:3  6
3.Austrija  3  1  1  1  4:4  4
4.Prancūzija  3  1  1  1  5:6  4
5.Rumunija  3  1  1  1  3:5  4
6.Farerų salos  3  0  1  2  1:4  1

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų