Pereiti į pagrindinį turinį

Kas pasaulio krepšinio čempionate pakeis Gasolį, Nowitzkį ar Jasikevičių?

2010-08-24 15:11
Kas pasaulio krepšinio čempionate pakeis Gasolį, Nowitzkį ar Jasikevičių?
Kas pasaulio krepšinio čempionate pakeis Gasolį, Nowitzkį ar Jasikevičių?

Kol ryškiausios planetos krepšinio pažibos vartosi paplūdimiuose arba gydosi traumas, pasaulio čempionato Turkijoje scena laukia naujų krepšinio herojų.

Žvaigždės gerbėjų nešildys

Gigantiški krepšinio dievai stovi apžergę Stambulo puošmenas ir rūsčiai žvelgia į pasaulio čempionato pradžios laukiančią Turkiją. Tokiais plakatais pirmenybių organizatoriai vilioja krepšinio mėgėjus užsukti į arenas, kuriose 24 komandos rugpjūčio 28 d. pradės kautynes dėl planetos čempionų titulo.

Tačiau Turkijoje milžinai nesusivienys, kaip skelbia oficialus Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) čempionato šūkis.

Ispanas Pau Gasolis, vokietis Dirkas Nowitzkis, kinas Yao Mingas, amerikietis Kobe Bryantas – tai tik kelios iš visame pasaulyje milijonus gerbėjų turinčių žvaigždžių, kurios tarė "ne" savo šalių rinktinėms.

Tad nuostolius skaičiuojančioms ekipoms Turkijoje teks atsigręžti į pergalių vis dar išalkusį rezervą.

Kuklusis vedlys

2008 m. olimpiniais aukso medaliais pasidabinusios JAV rinktinės komandos nuotraukos jau gali keliauti į muziejų – permainų vėtra amerikietiškoje krepšinio tvirtovėje nepaliko akmens ant akmens.

Treneris Mike'as Krzyzewskis liko vieninteliu komandos, tėvynėje vadintos išgelbėtoja, mohikanu. Į Turkiją važiuosianti ekipa jau pakrikštyta žalia arba tiesiog B komanda, mat treneriams tenka formuoti visiškai naują žaidėjų dvyliktuką.

21-erių atakuojantis gynėjas Kevinas Durantas yra tas žmogus, kuris dublerius gali paversti čempionais. Mažai kas abejoja, kad nuo 1994 m. pasaulio pirmenybių nelaimėjusioje JAV rinktinėje būtent jis imsis lyderio vaidmens.

Kaip pabrėžia apžvalgininkai, komandos drabužinėje Oklahomos "Thunder" atstovas išsiskiria didžiausiu talentu ir mažiausiu ego. Tylų jaunuolį retai pamatysi televizijos pokalbių laidose, tačiau į rinktinės treniruotę jis visada ateina pirmasis.

Pats K.Durantas gal ir nenorėtų būti pagrindine JAV nacionalinės komandos žvaigžde, bet didžiausias atsakomybės svoris klius ant antrą vietą praėjusio sezono naudingiausio NBA krepšininko rinkimuose užėmusio žaidėjo pečių.

Potencialas – tarp gynėjų

Ispanijos rinktinės sudėtis pasitraukus geriausiam 2009 m. Europos čempionato žaidėjui P.Gasoliui yra tokia tolygi, kad nė vieno čempionų titulą ginsiančios komandos krepšininko negalima iškelti aukščiau kitų.

Vis dėlto devyniolikmetis įžaidėjas Ricky Rubio yra išskirtinis: tarp savo bendraamžių jis neturi lygių visoje Europoje. Mažasis Pistoletas, kaip tėvynėje kartais vadinamas R.Rubio, šiemet atstovaudamas Eurolygos čempionų klubui "Barcelona", įrodė, kad jau dabar gali valdyti komandą ir paties aukščiausio lygio varžybose.

Ypatingu aikštės matymu, sugebėjimais varyti kamuolį ir šaltakraujiškumu pasižymintis vunderkindas jau trečius metus rungtyniauja nacionalinėje komandoje. Turkijoje jam teks pagrindinio įžaidėjo vaidmuo, nes kitą atakų dirigentą Jose Manuelį Calderoną sustabdė trauma.

Savojo šanso turėtų sulaukti kito Ispanijos grando – Madrido "Real" – atstovas Sergio Lullas. 22-ejų krepšininku treneriai iki šiol pasitikėdavo avansu, tačiau pastarąjį sezoną veržlusis gynėjas pademonstravo savo potencialą.

Eilinis serbų perliukas

Neskaitant NBA žvaigždės Nenado Krstičiaus, visas Serbijos rinktinės trenerio Dušano Ivkovičiaus "vaikų darželis" sudarytas iš Europoje graibstomų jaunuolių. Pernai perspektyvumo skraistę nusimetė ir visu grožiu atsiskleidė serbus į Europos pirmenybių finalą vedęs gynėjas Milošas Teodosičius, šiemet tą patį padaryti gali 22-ejų Nemanja Bjelica.

Įžaidėju sunkiojo krašto puolėjo kūne vadinamas 209 cm ūgio talentas pasižymi puikia koordinacija ir ne ką prasčiau "skaito" žaidimą. Praėjusiame Europos čempionate jis atliko gana epizodinį vaidmenį, tačiau per metus N.Bjelicos akcijos stulbinamai pakilo: vasarą serbo pašto dėžutėje netilpo klubų pasiūlymai. Vitorijos "Caja Laboral" ekipą pasirinkęs N.Bjelica vien dėl savo universalumo – jis gali rungtyniauti keturiose pozicijose – turėtų gauti užtektinai progų pasireikšti planetos pirmenybėse.

Nauji aukštaūgiai

Atjaunėjusioje Kroatijos rinktinės priekinėje linijoje su gerokai labiau patyrusiu Krešimiru Lončaru konkuruos 23-ejų Ante Tomičius. 218 cm ūgio milžinas praėjusio sezono viduryje kiek netikėtai papildė "Real" gretas ir karališkajame klube nesutriko, todėl greičiausiai sulauks nemažai trenerių dėmesio ir Turkijoje. Tiesa, A.Tomičiaus žaidimą planetos čempionate didele dalimi lems jo komandos draugų pasirodymas.

Kitą perspektyvų aukštaūgį į Turkiją atsiveš Rusijos komanda. 22-ejų sunkusis krašto puolėjas Andrejus Voroncevičius, praėjusį sezoną gindamas Maskvos CSKA klubo garbę, įrodė, kad gali būti derama pamaina nacionalinės ekipos lyderiui Viktorui Chriapai. Žiemą A.Voroncevičiaus gynyba virto neįmenama mįsle ir namuose rungtyniavusiems Kauno "Žalgirio" aukštaūgiams.

Lietuviška viltis

Permainų gerokai supurtyta Lietuvos rinktinė taip pat turi savo naują talentą – jauniausią komandos žaidėją Martyną Gecevičių. Pirmą kartą gyvenime į rinktinės stovyklą pakviestas 22-ejų gynėjas ne tik iš karto pateko į galutinį ekipos dvyliktuką, bet ir turėtų atlikti pastebimą vaidmenį pasaulio čempionate.

Malagos "Unicaja" viliotinio šią vasarą sulaukęs Vilniaus "Lietuvos ryto" atstovas rinktinės strategui Kęstučiui Kemzūrai pravers ne tik dėl savo snaiperio savybių. Protingas, panikos priepuolių ir skubotų sprendimų paprastai išvengiantis gynėjas gali būti naudingas komandai įžaidžiant kamuolį.

Jei M.Gecevičius Turkijos arenose užsitarnaus užtektinai minučių aikštėje, jo vertė krepšinio rinkoje po planetos pirmenybių gali pastebimai šoktelėti į viršų.


Didžiausi rinktinių nuostoliai

Lietuva: Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas, Rimantas Kaukėnas, Darjušas Lavrinovičius, Kšyštofas Lavrinovičius, Marijonas Petravičius.

JAV: Kobe Bryantas, LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony, Dwyane'as Wade'as, Dwightas Howardas.

Slovėnija: Matjažas Smodišas, Erazemas Lorbekas, Beno Udrihas.

Vokietija: Dirkas Nowitzkis, Chrisas Kamanas.

Prancūzija: Tony Parkeris, Joakimas Noah.

Rusija: Andrejus Kirilenka, Jonas Robertas Holdenas.

Ispanija: Pau Gasolis, Jose Manuelis Calderonas.

Australija: Andrew Bogutas.

Argentina: Emanuelis Ginobilis.

Graikija: Theodoras Papaloukas.

Turkija: Mehmetas Okuras.

Kinija: Yao Mingas.

Puerto Rikas: Larry Ayuso.

Serbija: Urošas Tripkovičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų