Pereiti į pagrindinį turinį

Klaidų neišvengė ir treneris

2009-06-08 23:59
Meistriškumas: Lietuvos futbolininkai kovojo iš visų jėgų, tačiau rumunai buvo stipresni.
Meistriškumas: Lietuvos futbolininkai kovojo iš visų jėgų, tačiau rumunai buvo stipresni. / Tomo Raginos nuotr.

Visą savaitę Lietuvos futbolo sostinę Marijampolę merkęs lietus šeštadienio popietę aprimo, o pro debesis išlindo baikšti saulė. Tačiau ji skaisčiau švietė Lietuvos rinktinių varžovams.

Žlugusios vyrų svajonės

Lietuvos futbolo rinktinė sugrįžo ten, kur ir turėtų būti. Visą pasaulį 2010 m. pasaulio čempionato atrankos starte nustebinę išsišokėliai nuo Baltijos jūros krantų vėl priversti nusilenkti Europos futbolo hierarchijai.

Šeštadienio vakarą Lietuvos rinktinė 0:1 (0:1) neatsilaikė prieš Rumuniją ir beveik atsisveikino su viltimis kitą vasarą važiuoti į Pietų Afrikos Respubliką. Teoriškai lietuviai dar galėtų įšokti į traukinį, bet tam reikėtų tiesiog antgamtiškų įvykių Europos zonos atrankos grupėje.

"Noriu padėkoti visiems, kurie atėjo į rungtynes ir mus palaikė. Mes visi esame kartu, esame viena komanda. Pralaimime taip pat kartu. Ne tik žaidėjai, bet ir sirgaliai, visa Lietuva. Svajojome iškovoti pergalę, bet toks yra futbolas. Iš šių nesėkmių reikia pasimokyti", – filosofiškai svarstė Lietuvos rinktinės treneris Jose Couceiro.

Portugalas bent kelis kartus pakartojo, kad Lietuva pralaimėjo itin galingiems varžovams – du kartus 0:1 Prancūzijai, o dabar tokiu pat rezultatu Rumunijai.

"Skaudu, labai skaudu taip pralaimėti. Rumunai turi pajėgią komandą, bet jie – ne prancūzai. Patys nesužaidėme taip, kaip galėtume. Palaidojome pirmą kėlinį", – pripažino rinktinės kapitonas Tomas Danilevičius.

Pamoka karštoms galvoms

J.Couceiro po rungtynių labai daug kartų kartojo žodį "mokytis". Daugiausia namų darbų uždavė pirmasis kėlinys, kai šeimininkai degančiomis akimis lėkė į priekį, bet po vieno ar kelių perdavimų atsisveikindavo su kamuoliu.

"Nežinau, ar tai buvo dėl baimės, nuovargio, ar įtampos. Vis dėlto šiais metais dar nepavyko laimėti oficialių rungtynių, todėl norėjome laimėti, reabilituotis prieš sirgalius. Be to, visi puikiai supratome šių rungtynių kainą", – analizavo T.Danilevičius.

"Tai buvo dvi skirtingos rungtynės. Patys matėte, kad per pertrauką neatlikau nė vieno keitimo. Į aikštę ėjo tie patys 11 žaidėjų, bet žaidimas buvo kitoks. Tai daug pasako apie mūsų komandą. Turime analizuoti šias rungtynes ir padaryti išvadas", – neabejojo J.Couceiro.

Po pertraukos rinktinė žaidė ramiau ir užtikrinčiau, bet komandinis futbolas taip ir nevirto geromis progomis prie varžovų vartų. Ir tai – chroniška lietuvių problema per pastaruosius penkis oficialius mačus, kai pavyko įmušti tik Farerų salų rinktinei.

Šeštadienį pavojingiausias progas prie rumunų vartų kūrė geriausio Lietuvos rinktinės žaidėjo prizą gavęs Marius Stankevičius. Po jo išmetimų iš užribio pirmame kėlinyje kilo keli gaisrai prie rumunų vartų, o geriausią galimybę praleido Mindaugas Kalonas.

"Vėl pritrūko tikslumo atakų pabaigoms. Kartais trūko perdavimo, kartais – smūgio", – pripažino T.Danilevičius.

"Eilinis mūsų įvartis"

Pasitikintis savimi rumunų strategas Razvanas Lucescu po rungtynių pareiškė, kad jo komanda buvo silpnesnė tik standartinėse padėtyse. "Visais kitais aspektais buvome stipresnė komanda, todėl nusipelnėme pergalės", – pabrėžė pergale už rinktinės vairo debiutavęs R.Lucescu.

Po savaitę trukusių liūčių kiek pažliugusioje Marijampolės stadiono aikštėje rumunai demonstravo sau įprastą futbolą – trumpi žemi perdavimai, gražios kombinacijos ir reidai aikštės kraštais.

Progų įmušti svečiai turėjo nemažai, bet pasinaudojo tradicine lietuvių klaida aikštės viduryje. Deividas Šemberas tiesiog padovanojo varžovams kamuolį, šis netrukus atsidūrė pas Ciprianą Maricą, ir "VfB Stuttgart" puolėjas smūgiu iš maždaug 20 metrų nepaliko vilčių šeimininkų vartininkui Žydrūnui Karčemarskui.

Daugelį sirgalių turbūt aplankė deja vu jausmas, nes po panašių klaidų mūsiškius prieš du mėnesius dukart nubaudė Franckas Ribery.

"Galima tai pvadinti eiliniu mūsų įvarčiu. Treneris kartoja, kad negalime prarasti kamuolio aikštės viduryje, nes tos mažos klaidos daugiausia kainuoja. Trumpam prarandame koncentraciją ir būname nubaudžiami", – teisintis nemėgino M.Stankevičius.

O J.Couceiro, prisiminęs praleistą įvartį, kelioliktą kartą tą vakarą pakartojo žodį "mokytis".

Jaunimas praleido šansą

Beveik identiškas rungtynes, tik senajame Marijampolės stadione, šeštadienį sužaidė Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinė.

Valdo Ivanausko auklėtiniai Europos čempionato atranką pradėjo pralaimėjimu 0:1 grėsmingai Graikijos rinktinei, kuri prieš kelerius metus tapo Europos jaunimo (iki 19 metų) vicečempione.

Vienintelį įvartį 78 min. po sumaišties lietuvių baudos aikštelėje įmušė Souratis Papastathopoulos.

Skirtingai nei vyresni kolegos, jaunieji lietuviai patys sukūrė idealią progą pasižymėti, tačiau po gražios kombinacijos Jevgenijus Morozas iš kelių metrų šovė virš vartų.

"Neįmuši tu, įmuša tau, – apgailestavo vienas lietuvių lyderių Arvydas Novikovas. – Keista. Nors ir pralaimėjome, treneris drabužinėje mus pagyrė."

V.Ivanauskas patvirtino, kad auklėtiniams neturi jokių priekaištų. "Disciplinos ir taktikos požiūriu sužaidėme idealias rungtynes, nors šioje rinktinėje daugelis žaidėjų yra jaunesni, gimę 1989 ar 1990 m. Nenorėčiau minėti pavardžių, bet keli šios rinktinės žaidėjai artimiausiu metu turėtų papildyti nacionalinę komandą", – spėjo legendinis puolėjas.


L.Varanavičius: "Treneris lieka dirbti"

– Prezidente, kaip vertinate rinktinės žaidimą su Rumunijos rinktine? – dienraštis paklausė LFF vadovo Liutauro Varanavičiaus.

– Jau ne pirmas kartas, kai birželį rinktinė žaidžia prastai. Turbūt tai labiausiai susiję su tuo, kad didžioji dalis futbolininkų baigia sezonus, gyvena atostogų nuotaikomis. Todėl šeštadienį ir matėme tokį liūdną pirmąjį kėlinį. Tačiau turėtume situaciją vertinti ir objektyviai. Mes dar nesame tokie futbolo gigantai, kurie galėtų du kartus iš eilės parklupdyti rumunus.

– Po puikios atrankos ciklo pradžios rinktinė stabtelėjo. Kodėl?

– Visi, kurie supranta futbolą, tikriausiai negalėtų turėti priekaištų rinktinei. Pažiūrėkime, su kokiais varžovais teko žaisti. Žaidėjai stengiasi ir kovoja iš visų jėgų, tad jiems priekaištų negali būti. Tiesiog toks dabar mūsų lygis.

– Kokie tikslai bus keliami rinktinei per likusias pasaulio čempionato atrankos kovas?

– Tikslas paprastas – laimėti visas trejas rungtynes. Gali būti, kad serbams ciklo pabaigoje nebereikės tų trijų taškų, todėl galime tikėtis kovoti dėl pergalės ir tose rungtynėse. Be to, būtina pamažu į rinktinę įtraukti naujus žaidėjus. Tai nėra lengva, nes dėl buvusios federacijos valdžios kaltės yra susidaręs "tarpas". Neturime pajėgių 21–24 metų amžiaus žaidėjų, o jaunimo rinktinėje (iki 21 metų) taip pat žaidžia gerokai jaunesni vaikinai. Turėsime pergyventi šį pereinamąjį periodą.

– Ar federacija patenkinta vyriausiojo trenerio Jose Couceiro darbu?

– Šeštadienį buvo padaryta klaidų ir renkantis pagrindinę vienuolikę, ir keičiant žaidėjus. Tačiau su treneriu bendraujame toliau, ir jis dirbs iki šio ciklo pabaigos. Jei po to bus pasiūlyta kitokių variantų, LFF vykdomasis komitetas juos būtinai svarstys.


7 atrankos grupės lentelė

Komanda Rungtynės Pergalės Lygiosios Pralaimėjimai Įvarčių santykis Taškai
1. Serbija 6 5 0 1 13:5 15
2. Prancūzija 5 3 1 1 7:6 10
3. Lietuva 7 3 0 4 6:6 9
4. Austrija 6 2 1 3 7:9 7
5. Rumunija 6 2 1 3 7:10 7
6. Farerų salos 4 0 1 3 1:5 1

Statistika

Lietuva – Rumunija

2009 06 06, Marijampolės stadionas, 5800 žiūrovų

0:1 (0:1).

Įvartis: C.Marica (39 min.).

Teisėjas: J.Erikssonas (Švedija).

Įspėjimai: E.Česnauskis, A.Klimavičius, L.Pilibaitis (visi Lietuva); I.Dančiulescu ir I.Apostolas (abu Rumunija).

Lietuva: Ž.Karčemarskas, A.Klimavičius (nuo 84 min. P.Lukšys), M.Žaliūkas, A.Skerla, M.Stankevičius, E.Česnauskis, L.Pilibaitis (nuo 81 min. I.Dedura), D.Šemberas, M.Kalonas (nuo 64 min. S.Mikoliūnas), D.Šernas, T.Danilevičius.

Rumunija: D.Comanas, R.Ratas, C.Chivu, M.Radoi, C.Sapunaru, C.Tanase, I.Apostolas, T.Ghioane (nuo 90 min. C.Lazaras), B.Mara (nuo 73 min. M.Romanas), O.Dančiulescu, C.Marica (nuo 85 min. M.Niculae).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų