Pereiti į pagrindinį turinį

Komandą "Astana" gali perimti L.Armstrongas

2009-05-20 09:00
Komandą "Astana" gali perimti L.Armstrongas
Komandą "Astana" gali perimti L.Armstrongas

"Pastaruoju metu geriu tik arbatą su džiūvėsėliais", – Lietuvos dviratininkas Tomas Vaitkus juokaudamas iliustravo šiandieninę kazachų komandos "Astana" narių finansinę padėtį.

Tris mėnesius – be algų

"Atlyginimai vėluoja tris mėnesius", – nesiruošė slėpti vakar "Volta a Catalunya" daugiadienes lenktynes pradėjęs klaipėdietis, ką tik išsigydęs rankos traumą.

Apie finansines komandos "Astana" bėdas pradėta kalbėti kovą, kai dviratininkai prasitarė apie vėluojančius atlyginimus. Tuomet atrodė, kad tai – laikini sunkumai. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad situacija daug rimtesnė – kazachai atsidūrė ties bankroto riba.

Europos žiniasklaida trimituoja, kad komanda dviratininkams skolinga daugiau nei 2 mln. eurų. Ši suma susidarė nuo 2009 m. pradžios. Pasirodo, net neliečiamasis "Astana" iždas – tuščias. Žinia, kiekvienas profesionalų klubas privalo banke turėti atitinkamą sumą pinigų, kurie, jei ekipa bankrutuotų, padengtų skolas dviratininkams.

Kazachai, nusižengę Tarptautinės dviračių sporto federacijos (UCI) ir organizacijos "Pro Tour" (visų profesionalių komandų lenktynių rengėjai) nuostatoms, ištuštino iždą anksčiau, nei šios organizacijos apsižiūrėjo.

Spėjama, kad klubas šiuos pinigus išleido dalyvaudamas įvairiose varžybose įvairiose pasaulio vietose.

Jei artimiausiu laiku minėtasis iždas nesulauks investicijų, iš komandos "Astana" gali būti atimta licencija.

Dviratininkų maištas

Kazachai smūgius patiria ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Į 7-ojo "Giro d'Italia" etapo startą "Astanos" dviratininkai su legendiniu Lance'u Armstrongu priešakyje stojo be pagrindinių rėmėjų emblemų. Prie protesto neprisidėjo vienintelis kazachas Andrejus Zeitsas.

T.Vaitkus, būdamas tolėliau nuo pagrindinės komandos, kuri varžosi Italijoje, nesiima drastiškų veiksmų – tiesiog laukia kitų įvykių.

"Esu įsitikinęs, kad bus išspręsta problema, – sakė dviratininkas, prisipažinęs, kad irgi nežino visų smulkmenų. – Jei kazachai neras lėšų, L.Armstrongas komandos "Astana" pagrindu suburs kitą ekipą, kurioje, manau, atsiras vietos ir man."

Kad taip atsitiks – didesnė tikimybė nei toji, kad "Astana" bus išgelbėta. Kazachijos dviračių sporto federacijos prezidentas, šios šalies gynybos ministras Danialas Achmetovas, ieškantis pinigų aukščiausiu lygiu, pareiškė praradęs viltį, kad pavyks išsigelbėti.

"Jei ir baigsime varžybas Italijoje, tai vėliau vis vien "Astana" bus išformuota", – sakė jis kazachų žiniasklaidininkams.

T.Vaitkus vis dar važiuoja

Šiais metais T.Vaitkų persekioja nesėkmės. Susižeidęs ranką per varžybas Belgijoje, jis po mėnesio dar kartą ją susižeidė. Todėl negalėjo pasirengti "Giro d'Italia" lenktynėms. Šiandien, kai lietuviui vėl pavyko atgauti formą ir jis minimas kaip vienas kandidatų dalyvauti "Tour de France" lenktynėse, šios komandos narius žudo žinios apie bankrotą.

Tačiau šią savaitę T.Vaitkus lenktyniauja. "Volta a Catalunya" lenktynės baigsis sekmadienį.

"Šios lenktynės mūsų komandai – treniruočių pobūdžio, – apie ekipos "Astana" tikslus 89-osiose lenktynėse kalbėjo lietuvis. – Visi pajėgiausi rungtyniauja Italijoje, o Ispanijoje varžysis mažiau važiuojantys dviratininkai."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų