Pereiti į pagrindinį turinį

Laureatų pagerbtuvėse – blankesnės šypsenos

2008-12-17 09:00
Laureatų pagerbtuvėse – blankesnės šypsenos
Laureatų pagerbtuvėse – blankesnės šypsenos / Ingos Juodytės nuotr. Mylimas: V.Alekna savo kolekcijoje turi daugiausia "Šaulio" statulėlių – keturias.

Į gyvenimą jau įsiskverbusi ekonomikos krizė palietė ir geriausių Lietuvos sportininkų apdovanojimus. Laureatas Edvinas Krungolcas atsisakė dienpinigių ir tai pasiūlė padaryti kitiems.

Tenkinsis mažesne suma

"Sunku nešti, sunkus tas apdovanojimas", – šyptelėjo Edvinas Krungolcas, paklaustas, ar geriausio 2008 m. šalies sportininko prizas – Stanislovo Kuzmos statulėlė "Šaulys" – nebus papildoma našta.

Klausimas buvo susijęs su psichologine našta, tačiau sportininkas iškart prakalbo apie fizinę. Pirmadienio vakarą, kai ceremonijoje Vilniaus operos ir baleto teatre nedalyvavęs premjeras Andrius Kubilius vėl nepraleido progos savo atsiųstame sveikinimo rašte padūsauti apie krizę, toks atsakymas pataikė į dešimtuką.

Į dešimtuką pataikė ir dar viena 35-erių E.Krungolco iniciatyva. Pekino olimpinis vicečempionas nusprendė atsisakyti Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) skiriamų dienpinigių. Už parą Lietuvoje penkiakovininkas gauna 65 litus, o stovyklaudamas Vakarų Europoje – apie 200 litų.

Prie šios iniciatyvos ketina prisijungti ir kiti geriausi šalies sportininkai – penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis, disko metikas Virgilijus Alekna, irkluotojai Egidijus Balčiūnas ir Alvydas Duonėla, šaulė Daina Gudzinevičiūtė. Turtais didžiuotis negalintys, bet patriotiškai nusiteikę sportininkai tenkinsis LOSC ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) skiriamomis stipendijomis. Geriausi atletai jų gauna apie 4500 litų.

A.Valinskas vėl juokino

Kad virš Lietuvos ne visai giedras dangus, įrodė ir visa apdovanojimų ceremonija. Į ją taip ir nesugebėjo atvykti du iš trijų svarbiausių šalies vyrų (Prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras A.Kubilius), salėje matėsi nemažai tuščių vietų (kitaip nei kelerius praėjusius metus), o renginio dalyviai šiek tiek blaškėsi scenoje, lyg apie scenarijų būtų girdėję tik prabėgomis.

Maža to, po ceremonijos ant stalo liko lygiai pusė prizų. Geriausių sportininkų dešimtuko antrą pusę užėmę sportininkai dėl įvairių priežasčių taip ir nepasirodė Operos ir baleto teatre.

Liūdnoką atmosferą, kurią dar labiau stiprino lyriškos "Fuego" dainos, bandė praskaidrinti vienintelis Arūnas Valinskas. Seimo pirmininkas prisiminė, kad per Pekino olimpiadą pralaimėjo lažybas Marijonui Mikutavičiui. Tuomet A.Valinskas spėjo, kad aukštesnę vietą žaidynėse užims A.Zadneprovskis. Patyręs nesėkmę, būsimasis Seimo vadovas turėjo apsirengti JAV vėliavos spalvų šokėjos apranga ir pražingsniuoti su šiais apdarais viešai.

"Edvinai, jei po ketverių metų Londono žaidynėse iškovosi aukso medalį, tuomet tai padarysiu dar sykį, nepaisydamas to, kokias pareigas užimčiau", – dar vienu pažadu salę išjudino A.Valinskas.

"Londonas dar toli, bet Seimo pirmininko pažadą visi girdėjo. Žiūrėsime, kaip ten bus, ar reikės jį pildyti", – nusišypsojo E.Krungolcas.

Pekino didvyrių šou

LTOK surengtų rinkimų geriausiųjų penketuką užėmė visi Pekino olimpiados medalininkai. Pirmą kartą per 14 metų rinkimų istorijų atsitiko taip, kad net dvi vietas ant garbingos pakylos užimtų tos pačios sporto šakos atstovai. Ant antro laiptelio šįsyk stovėjo A.Zadneprovskis, ant trečio – buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė.

"Tai aiški užuomina, kad penkiakovė pradėjo dominuoti. Mane šis apdovanojimas dar labiau mobilizuoja, – tikino E.Krungolcas. – Tačiau gyvenimas toks jau yra: vieną dieną lipi į kalną, kitą – ritiesi žemyn. Labiausiai gerbiami tie sportininkai, kurie ilgiausiai sugeba išsilaikyti viršūnėje. Tai ir bandysiu daryti."

Beje, pagal aplodismentų gausą nuo nugalėtojo E.Krungolco mažai atsiliko garbės pakylos papėdėje likęs disko metikas Virgilijus Alekna. "Man labai smagu, kad žmonės dar vertina ir prisimena, tačiau pakartosiu, kad dėl to niekas nesikeičia – bronzos medalis Pekine man buvo pralaimėjimas", – sakė Pekino žaidynių prizininkas.

Keturias "Šaulio" statulėles savo kolekcijoje turintis V.Alekna sutiko pasidalyti autoritetinga nuomone apie šiemetinius rinkimus: "Aš būčiau rinkęs panašiai, gal tik vietas kiek kitaip pastūmęs. Manau, kad šiemet labiausiai išsiskyrė Gintarė ir Edvinas. Aišku, labai džiaugiuosi už Andrejų. Jam buvo nepaprastai sunku, bet jis įdėjo daug pastangų ir laimėjo medalį. Manau, kad tą valią žmonės ir įvertino."

Be simbolinių dovanų LTOK, Kūno kultūros ir sporto departamento ir "Baltic Amadeus" dovanų, trims rinkimų laureatams atiteko vardiniai šveicariški laikrodžiai "Geneva". Dvigubai simboliška dovana – skaičiuoti laiką ir iki krizės pabaigos, ir iki 2012 m. Londono olimpiados pradžios.

Ingos Juodytės nuotr. Geriausieji: E.Krungolcas (viduryje), A.Zadneprovskis ir G.Volungevičiūtė šiais metais daugiausia nusipelnė Lietuvos sportui.


Geriausių 2008 m. Lietuvos sportininkų dešimtukas

1. Edvinas Krungolcas (šiuolaikinė penkiakovė)

2. Andrejus Zadneprovskis (šiuolaikinė penkiakovė)

3. Gintarė Volungevičiūtė (buriavimas)

4. Virgilijus Alekna (diskas)

5. Mindaugas Mizgaitis (imtynės)

6. Ramūnas Šiškauskas (krepšinis)

7. Žydrūnas Savickas (galiūnų sportas)

8. Rūta Paškauskienė (stalo tenisas)

9. Vilija Sereikaitė (dviračių sportas)

10. Tomas Gadeikis ir Raimundas Labuckas (kanojų irklavimas)

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų