Pereiti į pagrindinį turinį

LeBronas – išrinktasis iš Ohajo

Geriausias krepšininkas Žemės rutulyje. NBA visatos centras. Gamtos išdaiga. Pasaulinė ikona. Kai kuriuos titulus jam sugalvoja aplinkiniai, kitus jis pasiskiria pats. Jis yra karalius. Karalius LeBronas Jamesas.

Kas pažįsta LeBroną?

L.Jamesas turbūt niekada neskaitė Hanso Christiano Anderseno pasakos "Nauji karaliaus drabužiai". Bet NBA superžvaigždė gali būti tikras, kad niekada neišgirs šūksnio: "Karalius nuogas!"

Ne dėl to, kad išsigandusių pataikūnų būryje neatsiras naivaus ir nuoširdaus berniuko. LeBronas plačiajai visuomenei žinomas nuo 14-os, bet vis dar lieka paslaptis.

Kiekvieną dieną šimtai žurnalistų prirašo tūkstančius žodžių apie Klivlando "Cavaliers" lyderį, bet nieko naujo nepaaiškėja. Prieš kiekvienas rungtynes LeBronas surengia asmeninę spaudos konferenciją (retas reiškinys šiuolaikiniame NBA pasaulyje), bet visada kalba tik apie reikalus.

Sirgalių ir gerbėjų armija apie jį sužino tiek, kiek pats LeBronas nori pasakyti. Arba parodyti. Kaip, pavyzdžiui, prieš pusantrų metų, kai į beisbolo rungtynes tarp Klivlando "Indians" ir Niujorko "Yankees" jis atėjo užsidėjęs svečių kepuraitę. Į Ohajo valstijos gyventojų priekaištus LeBronas atkirto karališkai – karalius pats renkasi, ką nori palaikyti.

"Mes apie jį girdime nuo vidurinės mokyklos laikų, bet negaliu prisiminti nė vieno įsimenančio straipsnio apie šį vaikiną. Mes skaitome apie jo puikius santykius su komandos draugais ir žaižaruojančią asmenybę, bet negaliu prisiminti nė vieno linksmo sakinio, kurį jis iš tiesų pasakė. Jis nori būti pasauline ikona, sporto Jay-Z (repo žvaigždė – red. past.), ir tai visiškai logiška, nes apie Jay-Z mes taip pat nežinome nieko.

Nors jam vos 24-eri, LeBronas tarp savęs ir mūsų pastatė permatomą sieną. Jis yra pasiekiamas ir išskirtinis tuo pat metu. LeBrono asmenybę gaubia paslaptis ir tą paslaptį kuria pats LeBronas", – originaliai ir taikliai "Karalių Jameso" elgesį apibūdino ESPN apžvalgininkas Billas Simmonsas.

Nuo paauglystės, kai papuošė didžiausių JAV sporto leidinių "ESPN Magazine" ir "Sports Illustrated" viršelius, žiniasklaidos sekiojamas "Karalius Jamesas" įprato, kad kalbėti yra geriau, nei tylėti. Ir kažkuriuo momentu padalijo savo asmenybę į dvi dalis – Viešąjį LeBroną ir Tikrąjį LeBroną.

"LeBronas geriausiai jaučiasi tiesiog būdamas LeBronu", – tokį kalambūrą apie save dar mokykloje sukūrė NBA superžvaigždė.

Jis vienintelis pažįsta tikrąjį LeBroną, o kitiems tenka tik trupiniai nuo "Karaliaus Jameso" stalo.

Kai nelaiko nervai

Tačiau ir iš trupinių galima susidaryti tam tikrą vaizdą. Karaliams taip pat nesvetimos emocijos, kurios iš tikrųjų padeda pažinti žmogų.

LeBronas viešumoje atrodo ramus, bet pasitikintis savimi, kuklus, bet keliantis pagarbią baimę. Tačiau krepšinio aikštė nėra ta vieta, kur galima sukontroliuoti visą kūno kalbą ir emocijas. Ir LeBronas kartais pratrūksta.

Taip buvo gegužės 30-ąją, kai "Cavaliers" Orlande pralaimėjo Rytų konferencijos seriją 2:4. Nusivylęs LeBronas lyg viesulas nuskriejo į drabužinę, net nepaspaudęs rankos "Magic". Vėliau jis neatėjo ir į oficialią spaudos konferenciją.

JAV spauda tiesiog mirgėjo nuo skirtingų nuomonių. Vieni apžvalgininkai gynė "Karalių Jamesą", kiti negailėjo karčių žodžių. Pastarųjų buvo daugiau, todėl įsikišęs NBA komisaras Davidas Sternas naudingiausią šio sezono lygos žaidėją "apdovanojo" 25 tūkst. dolerių bauda.

Juokingi pinigai turtingiausiam planetos žmogui, kuriam dar nesukako 25-erių. Kurio metinės pajamos viršija 100 mln. dolerių (pagal sutartį su "Cavaliers" gauna 20 mln. – red. past.).

Pats LeBronas dėl baudos nesiskundė, bet laikėsi savo nuomonės. "Aš laimėtojas. Man sunku pasveikinti ką nors, kas ką tik mane nugalėjo. Nemanau, kad tai nesportiška. Esu kovotojas. Nematau prasmės eiti ir spausti kam nors ranką", – praėjus dienai po Rytų konferencijos finalo aiškino kiek nurimęs L.Jamesas.

Šįkart "Karalius Jamesas" nesiteisino. Bet jam teko tai daryti praėjusį sezoną po konflikto su motina. Gloria James nuolat palaiko sūnų tribūnose pasipuošusi marškinėliais su užrašu "Jameso mama". Palaikė ir per rungtynes su Bostono "Celtics", bet pernelyg audringai sureagavo į pražangą prieš sūnų.

Smalsios kameros užfiksavo, kaip priėjęs prie gimdytojos LeBronas išrėžė: "Staigiai dėk savo subinę ant kėdės." Visa šalis buvo pakraupusi. "Neturėjau sakyti tokių žodžių. Ačiū Dievui, vakar nebuvo Motinos diena", – bandė pajuokauti L.Jamesas.

Kai kurie apžvalgininkai lengviau atsiduso. Vis dėlto "Karalius Jamesas" nėra antžmogis ar ateivis iš kitos planetos, kaip dažnai atrodo stebint 203 cm ūgio 120 kg raumenų kalną krepšinio aikštėje ar klausantis "teisingų" ir "korektiškų" atsakymų į klausimus.

Tikro tėvo nematė

Su motina LeBroną sieja sudėtingi santykiai. Kai 16-metė Gloria James pasijuto nėščia, būsimos žvaigždės biologinis tėvas, buvęs kalinys, nėrė į krūmus.

Vaikystėje LeBronui teko kraustytis iš buto į butą 200 tūkst. gyventojų turinčiame Ohajo valstijos Akrono mieste ir kartkartėmis susipažinti su naujais "tėčiais".

G.James stengėsi visais būdas apsaugoti sūnų nuo gatvės gyvenimo ir narkotikų, tačiau vienu metu gyvenimas pradėjo sprūsti iš po kojų. Tuomet LeBroną išgelbėjo ne krepšinis, o amerikietiškasis futbolas. "St. Vincento-St. Mary" mokyklos komandos treneris Frankie Walkeris priėmė LeBroną gyventi pas save ir per pusantrų metų viskas stojo į savo vietas.

Nemažai žmonių įsitikinę, kad LeBronas galėtų dabar ramiai žaisti futbolą, bet krepšinis nugalėjo. Nugalėjo galbūt dėl to, kad G.James vos metukų sulaukusiam sūnui nupirko miniatiūrinį krepšį ir įbruko į rankas plastikinį oranžinį kamuolį.

Genai padarė savo. Dar paauglystėje L.Jamesui pradėta lipdyti "gamtos išdaigos" etiketė. Jau 14-os "Karalius Jamesas" buvo tikras raumenų kalnas, kuris šluodavo iš kelio visus varžovus.

Ant jo nugaros atsirado tatuiruotė "Išrinktasis" – būtent taip pavadintas "Sports Illustrated" straipnis apie būsimą superžvaigždę.

Dabar jo varžovai yra geriausi pasaulio atletai, bet ir pats "Karalius Jamesas" – gerokai stipresnis. Per kiekvienas rungtynes "Cavaliers" lyderis įmeta mažiausiai kelis metimus, nors ant jo rankų kabo keli varžovai. "Bandyti gintis prieš jį, tai lyg stabdyti mūrinę sieną", – vaizdingai pastebėjo "Golden State Warriors" puolėjas Stephenas Jacksonas.

Šeštąjį savo sezoną LeBronas pagaliau iškovojo naudingiausio NBA sezono žaidėjo (MVP) titulą ir pirmą kartą pateko į geriausiai besiginančių lygos krepšininkų penketą, taip tarsi patvirtindamas savo ambicijas tapti Michaelo Jordano įpėdiniu.

Simboliška, kad MVP trofėjų L.Jamesas atsiėmė savojoje alma mater – "St. Vincento ir St.Mary" vidurinėje mokykloje. "Negalėjau įsivaizduoti geresnės vietos. Čia mano šaknys. Čia pradėjau svajoti ir patikėjau, kad svajonės gali virsti tikrove", – kalbėjo naujasis NBA karalius.

Pasaulinė ikona

L.Jamesas myli Akroną ir Ohajo valstiją. Tai yra geros naujienos Klivlando "Cavaliers", kuriame žaidžia ir Žydrūnas Ilgauskas, sirgaliams.

Blogos yra tokios, kad dar prieš dvejus metus "Karalius Jamesas" nurodė svarbiausią savo tikslą – tapti pasauline krepšinio ikona. Kažkuo panašiu, kas futbolui buvo Pele, o boksui – Muhammadas Ali.

LeBronas nustatė ir aiškią datą – 2008 m. rugpjūčio 8 d., Pekino olimpinių žaidynių pradžią. Bet Kinijoje turėjo smarkiai nusivilti, kai pamatė, kad didžiausioje pasaulio rinkoje gerokai daugiau gerbėjų turi Los Andželo "Lakers" lyderis Kobe Bryantas.

"Yankees", "Lakers" ar Bostono "Celtics" pasaulyje yra populiarūs dėl pergalių. Visiems įdomios tik pergalės, visa kita tėra antraeiliai dalykai", – pažymėjo garsus agentas Billy Duffy.

L.Jamesui vis dar trūksta NBA čempiono žiedo. M.Jordanas pirmąjį iškovojo būdamas 28-erių, tad naujasis NBA karalius turi net ketverius metus.

Tačiau jis – nekantrus. Ir dėl to verčia drebėti "Cavaliers" sirgalius. Visa NBA užgniaužusi kvapą laukia, kur LeBrono kelias pasuks 2010 m. vasarą, kai baigsis dabartinė sutartis su Klivlando klubu.

Norėdami išsaugoti savo brangakmenį, "Cavaliers" šią vasarą net žada ryžtis įsileisti investuotojų iš Kinijos, tačiau ir to gali būti maža. "Karalius Jamesas" ir pats neslepia – jam reikia didesnės scenos ir ryškesnės šviesos. Pavyzdžiui, Niujorko.

"2010 m. liepos 1-oji bus labai labai svarbi diena", – pastarąjį kartą viešėdamas legendinėje "Madison Square Garden" arenoje pareiškė L.Jamesas.

Buvusi NBA žvaigždė Charlesas Barkley LeBronui pasiūlė nekurstyti aistrų ir patylėti. Bet seras Charlesas turbūt pamiršo, kad tai kalbėjo "Viešasis LeBronas". Apie "Tikrojo LeBrono" ketinimus težino tik jis vienas. Ir juos pasakys tada, kai pats panorės. Tai – karaliaus privilegija.


L.Jameso dosjė

Gimė 1984 m. gruodžio 30 d. Akrone.

Ūgis: 203 cm.

Svoris: 120 kg.

Šeima: su žmona Savanah Brinson augina du sūnus – ketverių metų LeBroną Jamesą jaunesnįjį ir dvejų metų Bryce'ą Maximusą.

Pozicija: nuo įžaidėjo iki sunkiojo krašto puolėjo.

Naujokų birža: 2003 m. pirmuoju šaukimu pasirinko Klivlando "Cavaliers".

Laimėjimai: naudingiausias NBA sezono žaidėjas (2009 m.), geriausio NBA sezono penketo narys (2006, 2008 ir 2009 m.), naudingiausias "Visų žvaigždžių" rungtynių žaidėjas (2006 ir 2008 m.), rezultatyviausias sezono žaidėjas (2008 m.), metų naujokas (2004 m.), Pekino olimpinis čempionas (2008 m.), Atėnų olimpinių žaidynių (2004 m.) ir pasaulio čempionato (2006 m.) prizininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų