Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos futbolas grįžta į 2003-iuosius

2009-03-24 09:00

Maištingas Lietuvos futbolo pavasaris tęsiasi. A lygos čempionate šiemet dalyvaus keli klubai, neturintys A lygos licencijos. Be jos komanda kitą sezoną negalės dalyvauti UEFA rengiamose varžybose.

Smūgis licencijavimui

"Blogiausia, kad grįžtame į 2003 m., kai buvo pradėtas licencijavimas. Gaila dėl to įdirbio, kuris daugelyje miestų padėjo sutvarkyti infrastruktūrą, priartinti futbolą prie žiūrovų. Tačiau tikiuosi, kad tai tėra laikini sunkumui", – vakar dienraščiui sakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius.

Praėjusią savaitę LFF sulaukė iškart kelių komandų demaršo – daugkartinis Lietuvos čempionas FBK "Kaunas" ir Klaipėdos "Atlantas" paskelbė rungtyniausiantys I lygos varžybose, o Vilniaus "Vėtra" taip pat svarsto tokią galimybę.

A lygos čempionatą organizuojanti LFF iškart griebėsi veiksmų – pasiūlė A lygoje žaisti I lygos komandoms. Pasak L.Varanavičiaus, žodinį sutikimą davė 6 klubai, bet galutiniai balandžio 5 d. prasidedančio sezono kontūrai paaiškės ketvirtadienį. LFF vadovai mano, kad gali persigalvoti ir maištaujantys klubai.

Dvi komandos dvejoja

FBK "Kaunas" galimybių šiemet žaisti A lygoje nesvarsto. Praėjusį penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje klubo prezidentas Gintaras Ugianskis tvirtino, kad komanda iš aukščiausios lygos traukiasi dėl machinacijų.

"Manome, kad kai kurie įvykiai praėjusio sezono metu neatitiko sportinių principų. Mes norime LFF parodyti, kad nesutinkame su jų pozicija. Tai brendo ne vienerius metus, bet mes turėjome patikinimus, kad viskas vyks garbingai. Tačiau po vienerių rungtynių, kurių rezultatą mes užprotestavome, mūsų kantrybė baigėsi", – tuomet kalbėjo G.Ugianskis, mintyje turėdamas skandalingą mačą su būsimu čempionu Panevėžio "Ekranu" (0:3).

Nors LFF vadovai suteikė galimybę "Kaunui" ir "Atlantui" persigalvoti, G.Ugianskis vakar pakartojo, kad tokių variantų klubas nesvarsto. "Priėmėme galutinį sprendimą, kurio nekeisime. Kitą sezoną "Kaunas" žais I lygoje", – tikino Kauno klubo vadovas.

"Atlanto" ir "Vėtros" atstovai nebuvo tokie kategoriški. "Su kuo tarsiuosi? Su savim. Dabar naktimis nemiegu ir galvoju, kaip pasielgti, – kalbėjo "Atlanto" prezidentas Vacys Lekevičius. – Skaudžiausia, kad federacijai visiškai nerūpi mūsų problemos ir norai. Jaučiamės nereikalingi, nes federacija aiškiai pasakė – paims vietoj mūsų I lygos komandas, ir viskas. Absurdas, iki ko nusivažiavome."

"Vėtros" direktorius Martynas Jakimauskas pasakojo, kad svarstomi abu variantai: "Laukiame dokumentų iš federacijos, tada ir nuspręsime, kur žaisti – A lygoje ar I lygoje."

Federacija atmeta priekaištus

LFF prezidentas L.Varanavičius nesutiko su "Kauno" ir "Atlanto" vadovų pretenzijomis dėl pažeistų sportinių principų ir pakilusių mokesčių. Jis priminė, kad federacija siūlė jau šį sezoną perimti A lygos čempionato organizavimą Nacionalinei futbolo klubų asociacijai (NFKA).

"Federacija atsižvelgė į visus klubų pageidavimus ir siūlė jiems rengti čempionatą. Tačiau patys klubai pareiškė, kad pirmenybes galės organizuoti tik nuo kito sezono", – pabrėžė L.Varanavičius.

LFF prezidentas neatskleidė, kurie šeši I lygos klubai nori dalyvauti A lygos čempionate. Juolab kad iki šiol neaišku, kurios komandos savo noru pereis į antrąją lygą.

A lygos čempionato paraiškoje garantuotai yra Panevėžio "Ekrano", Marijampolės "Sūduvos", "Šiaulių" ir Tauragės "Tauro" klubai.

L.Varanavičius taip pat nemano, kad dėl galimo I lygos klubų antplūdžio A lyga gerokai susilpnėtų. "Dėl pirmų vietų kovos ne tik šios keturios komandos, nes I lygos ekipos turės galimybę pasistiprinti. Be to, jos turės galimybę jau sezono metu gauti A lygos licencijas ir pretenduoti į kito sezono UEFA varžybas", – optimistiškas buvo LFF prezidentas.

Šansas Vilniaus "Žalgiriui"

LFF tikslas – turėti A lygoje aštuonias komandas. Tai reiškia, kad šiuo metu yra mažiausiai dvi laisvos vietos.

Labai tikėtina, kad viena iš jų atiteks legendiniam Vilniaus "Žalgiriui". Tačiau ne naujai sukurtai viešajai įstaigai, o Vadimo Kastujevo vis dar kontroliuojamam klubui, kuris yra gavęs I lygos licenciją.

Redakcijos žiniomis, V.Kastujevo patikėtiniai tęsia derybas su vienu Lietuvos bankų dėl klubo akcijų pardavimo. Esą bankininkai sutinka duoti garantinį raštą dėl klubo skolų, kurios siekia virš 3,5 mln. litų.

Tačiau FK "Žalgiris" šiuo metu neturi žaidėjų, nes visi pasirašė sutartis su naujai sukurta Vilniaus miesto futbolo draugija "Žalgiris". Šios viešosios įstaigos direktorius Mindaugas Kasperūnas informavo, kad dėl futbolininkų į juos kol kas niekas nesikreipė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų