Pereiti į pagrindinį turinį

Iš Lietuvos – pagrūmojimai Ukrainai

2009-07-03 23:59
Iš Lietuvos – pagrūmojimai Ukrainai
Iš Lietuvos – pagrūmojimai Ukrainai / AFP

"Žinau, kad Lietuva yra puiki krepšinio šalis, ir tikiuosi, kad artimiausiu metu tapsite ir puikia futbolo šalimi", – linkėjo mūsų šalį dar kartą aplankęs legendinis prancūzų futbolininkas ir dabartinis UEFA prezidentas Michelis Platini.

"Euro 2012" vyks kitur?

Vilnius šiomis dienomis buvo tapęs Europos futbolo sostine. Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) Lietuvos sostinėje pirmą kartą surengė vykdomojo komiteto posėdį, kuriam ir pirmininkavo M.Platini.

Vienas įdomiausių UEFA elito, tarp kurio yra ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius, aptartų klausimų – Lenkijos ir Ukrainos pasirengimas priimti 2012 m. Europos čempionatą.

M.Platini pripažino, kad UEFA vadovybę glumina lėti Ukrainos pasirengimo tempai, todėl net gali būti svarstoma galimybė "Euro 2012" rengti kitose valstybėse.

"Ir dabar manau, kad suteikti progą priimti geriausias rinktines buvusioms Rytų bloko šalims buvo gera idėja. Žinoma, ir lenkai, ir ukrainiečiai susidūrė su problemomis, o pastariesiems jas spręsti sekasi gerokai sunkiau. Duodame Ukrainai tris mėnesius, o per vykdomojo komiteto posėdį gruodžio mėnesį Madeiroje (Portugalija) priimsime galutinį sprendimą", – spaudos konferencijoje vakar sakė M.Platini.

Tiesa, paklaustas, ar UEFA jau yra numačiusi pretendentus, kurie galėtų perimti čempionato organizavimą iš Lietuvos kaimynių, UEFA vadovas atsakė neigiamai. "Nesvarstėme jokių variantų. Neturime nei B, nei C, nei D plano. Mes vis dar norime tikėti, kad Ukraina sugebės susitvarkyti ir priimti Europos rinktines", – į mūsų dienraščio klausimą atsakė Prancūzijos futbolo legenda.

Aikštėje – 5 teisėjai

UEFA Vilniuje apsisprendė pradėti ir dar vieną svarbų eksperimentą. Per Europos lygos varžybas nuo grupių etapo aikštėje dirbs nebe trys, o penki teisėjai.

Prie pagrindinio ir linijos arbitrų prisidės du teisėjai, kurie prižiūrės abejus vartus. Tai turėtų padėti išvengti neteisingo epizodų baudos aikštelėje traktavimo. Du papildomi arbitrai akylai stebės, ar kamuolys kirto vartų liniją, ar verta skirti 11 metrų baudinį, ir panašiai.

Ši naujovė kol kas galios tik per 205 Europos lygos mačus, tačiau M.Platini neatmetė galimybės, kad tai už kelerių metų gali tapti tarptautine praktika. "Labai įdėmiai stebėsime ir analizuosime šį eksperimentą. Kol kas tai tėra bandymas, bet jei jis pasiteisins, gali būti, kad penkis teisėjus turėsime ir Europos, ir pasaulio čempionatuose", – pažymėjo UEFA prezidentas.

Kovos su rasizmu

UEFA vykdomasis komitetas taip pat nusprendė tarti griežtą "ne" rasizmui. Simboliška, kad skelbti kovą rasinei neapykantai UEFA užsimojo šalyje, kurios stadionuose ir arenose rasistiniai išpuoliai yra gana dažnas reiškinys.

Vieno tokio išpuolio taikiniu tapo ir M.Platini tautiečiai Prancūzijos rinktinės futbolininkai. Juos 2007 m. Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione lietuviai sirgaliai pasitiko su plakatu, kuriame Afrikos žemyno kontūrai buvo nuspalvinti Prancūzijos vėliavos spalvomis, o užrašas skelbė: "Sveiki atvykę į Europą."

"Tai – mūsų moralinis įsipareigojimas. Vykdome nulinės tolerancijos politiką kyšininkavimo ir dopingo atžvilgiu. Dabar prie šių blogybių yra pridėtas ir rasizmas. Reiškinys, kurį norime išgyvendinti iš stadionų", – tvirtino M.Platini.

UEFA nusprendė, kad rungtynių arbitras, sužinojęs apie rasistinius išpuolius aikštėje arba stadiono tribūnose, nuo šiol galės sustabdyti, o po to – ir visiškai nutraukti rungtynes. "Iki šiol UEFA drausmės komitetas nusižengusiuosius baudė jau po to, kai įvykdavo nusižengimas. Dabar norime sustabdyti patį nusižengimą", – pabrėžė Europos futbolo vairininkas.

Lietuva nori čempionatų

LFF prezidentas L.Varanavičius po UEFA posėdžių užsiminė, kad Lietuva norėtų surengti Europos jaunimo (iki 17 ir iki 19 metų) čempionatus, tačiau tikslių datų nekonkretizavo. Vis dėlto jis pažymėjo, kad Lietuvoje vykstantys aukščiausio rango UEFA renginiai padeda įtvirtinti šalies vardą Europos futbolo bendruomenėje.

L.Varanavičius taip pat vylėsi, kad po UEFA VK posėdžio pavyks su kai kurių šalių federacijų prezidentais susitarti dėl draugiškų rinktinių rungtynių. Artimiausiuose planuose esą būtų mačas su Portugalija.

Beje, M.Platini nebuvo vienintelė futbolo legenda, šiomis dienomis apsilankęs Vilniuje. FIFA į Lietuvą delegavo garsųjį vokiečių "kaizerį" – dabartinį Miuncheno "Bayern" valdybos pirmininką Franzą Beckenbauerį.

Tikslas: M.Platini pabrėžė, kad vienas UEFA tikslų – iš stadionų išgyvendinti rasizmą.

"Reuters" nuotr.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų