Pereiti į pagrindinį turinį

LKF vadovo kalboje – rasizmo apraiškos

2008-10-25 09:00
LKF vadovo kalboje – rasizmo apraiškos
LKF vadovo kalboje – rasizmo apraiškos / Vladas Garastas

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas interviu dienraščiui kelis sykius pakartojo, kad Kauno "Žalgiris" neugdo žaidėjų, nors viešai nuolat džiaugiasi Lietuvos jaunimo rinktinių pergalėmis.

Susidaro įspūdis, kad Vladas Garastas neigia pats save, nes į visų amžiaus grupių rinktines daugiausia žaidėjų delegavo Arvydo Sabonio krepšinio mokykla. O artimiausios nacionalinės komandos pamainos – U-20 rinktinės – pagrindą sudarė būtent "Žalgirio" dubleriai.

V.Garastas prieštaringas kalbas pradėjo antradienį Lietuvos televizijos laidoje "Versijos". Tuomet LKF vadovas išreiškė nuomonę, kad pinigus klubams reikia skirstyti pagal tai, kiek žaidėjų jie deleguoja į nacionalinę komandą.

LKF prezidentas iškart suskaičiavo, kad Pekino olimpinėje rinktinėje buvo 7 Vilniaus "Lietuvos ryto" ir 2 Kauno "Žalgirio" žaidėjai, nors oficialus komandos sąrašas rodo, kad santykis buvo 3 ir 1.

Interviu dienraščiui V.Garastas atskleidė savo skaičiavimo metodus. Pasirodo, kad metus viename klube praleidęs žaidėjas yra laikomas jo auklėtiniu.

Todėl išeina, kad Kauno krepšinio mokykloje visą krepšinio abėcėlę išėjęs ir NCAA ketverius metus žaidęs Šarūnas Jasikevičius Lietuvos rinktinės marškinėlius apsivilko tik dėl vieno sezono "Lietuvos ryte". Marijoną Petravičių atrado ir subrandino taip pat ne treneris Steponas Kairys ir kiti jo treneriai Pietų Karolinos, Veisenfelso "Mitteldeutcher", Ostendės "Telindus", "Ventspils" komandose, o tik pastarieji dveji metai Vilniuje.

"Yra kalbų, kad toks skirstymas blogas, nes mokama neaišku už ką. Yra pareiškusiųjų nuomonę, kad reikia remti klubą pagal tai, kiek jis duoda žaidėjų Lietuvos rinktinei. Nustatome žaidėjo kainą – 200–300 tūkst. litų ir taip skaičiuojame", – savo projektą laidoje "Versijos" pasiūlė V.Garastas.

Dienraščio paprašytas paaiškinti šio projekto detales, V.Garastas karščiavosi, pyko, neigė prieš tai pasakytus žodžius ir svaidėsi rasistiniais pareiškimais.

– Pone Garastai, kaip suskaičiavote, kad "Lietuvos rytui" šiemet Lietuvos rinktinėje atstovavo 7 žaidėjai, o "Žalgiriui" – 2?

– Labai paprastai. Tie žaidėjai yra perėję per tuos klubus, juose žaidę. "Žalgiryje" buvo du – Jonas Mačiulis ir Darjušas Lavrinovičius, o "Lietuvos ryte" – Javtokas, Šiškauskas, Jasaitis, Lukauskis, Petravičius, Jasikevičius, ir kas septintas, reikia pagalvoti (Rimantas Kaukėnas – red. past.).

– Tačiau Jasikevičius užaugo Kaune.

– Jis niekur neužaugo, "Žalgiris" jo neėmė. "Žalgirio" jis paprašė sumokėti 150 tūkst., bet "Žalgiris" pasakė, kad mums nereikia tokio žaidėjo, jis niekam tikęs. Ir jis tada nuvažiavo į "Lietuvos rytą", ir žaidė dvejus metus.

– Vienus.

– Dvejus metus... Gerai, kad ir vienus, užtenka ir vienų metų. Bet tai nesvarbu, jis buvo toje komandoje. "Žalgiryje" būtų nors pusę savaitės, būtų taip pat. Sakykite, ką per penkerius metus "Žalgiris" paruošė į Lietuvos rinktinę? Aš esu "Žalgirio" patriotas, bet atsakau už Lietuvos rinktinę ir man reikia, kad tie klubai ruoštų žaidėjus.

– Jūs teigiate, kad per vieną ar du sezonus viename klube žaidėjas yra parengiamas rinktinei? O kur tie vaikų treneriai, kurie su krepšininku dirba nuo mažų dienų? Ar tai nėra įžeidimas jiems?

– Nėra jokio įžeidimo. Jūs neteisingai kalbat. Mes kalbam apie tai, kur paskutiniais metais Lietuvoje žaidė žaidėjai. Galime sakyti, kad Jasikevičius pažaidė Liublianoje, Barselonoje, bet kalbame apie tai, kad klubai priėmė tuos žaidėjus ir jie žaidė.

– Taip išeina, kad Jasikevičius per vienus metus viename klube tapo rinktinės žaidėju?

– Mes duodam pinigus vienam klubui ir kitam klubui, ir jie turi ruošti žaidėjus. Jus pats puikiai suprantate, kad "Žalgiryje" niekas jaunų žaidėjų nerengia. Paėmė pernai penkis užsieniečius, užmokėjo pinigus, o dabar nė vieno nėra.

– Pernai penkis užsieniečius turėjo ir "Lietuvos rytas".

– Mes nekalbam apie tai, kiek turėjo užsieniečių. Kalbam apie tai, kiek žaidėjų lietuvių paruošė.

– Tačiau Lietuvos televizijos laidoje džiaugėtės jaunimo rinktinių pergalėmis. O tose komandose daugumą sudaro "Žalgirio" išugdyti žaidėjai.

– "Žalgiris" turėtų susirūpinti. (Donatas) Motiejūnas turėtų žaisti "Žalgiryje", Juozas Ramanauskas turėtų žaisti. Dabar tas negras, kuris žaidžia "Žalgiryje". Aš jį išvaryčiau iš karto. (Žygimantas) Janavičius už jį yra geresnis du kartus, sutinkat su manimi ar ne? Jūs nepradėkite ginčytis, nieko nesuprasdamas apie krepšinį. Ką jūs man aiškinat? Aš pats ten dirbau dešimt metų ir žinau, ką reikia daryti. O jūs neturite ką veikti ir išvedinėjat kažką savo redakcijoj.

– Suprantu tai, kad krepšininkas per vieną sezoną neišugdomas. Tam reikia ne vienų metų sunkaus darbo. O jūs tvirtinate priešingai.

– Tie žaidėjai perėjo per klubo virtuvę.

– Bet ar subrendo?

– Žaidėjas brandinamas 10–12 metų, su juo dirba 5–6 treneriai, bet niekas tų pirmų trenerių neprisimena. Aš pats dirbau su vaikais 20 metų ir jūs manęs čia nemokykit. Padirbsit truputį ir žinosite kainą.

– Tai gal vertėtų pagalvoti apie tuos vaikų trenerius ir įvertinti jų pastangas, o ne sakyti, kad klubas per metus ar dvejus išugdė žaidėją Lietuvos rinktinei?

– Per tą klubą perėjo tie žaidėjai, tie septyni žmonės ten žaidė. O kas "Žalgiryje" žaidė iš Lietuvos rinktinės? Pasakykite man.

– Mačiulis, Jankūnas, Štombergas, Žukauskai, Šalenga, Slanina. Galiu vardyti ilgai.

– Nekalbėkite nesąmonių. Mes kalbam apie šių metų olimpinę rinktinę.

– O kokia bus kitų metų? Gal bus penki "Žalgirio" žaidėjai? O jaunimo rinktinės, kurios yra artimiausias rinktinės rezervas? Ten taip pat daugiausia A.Sabonio krepšinio mokyklos ir "Žalgirio" išugdyti žaidėjai.

– Kitais metais ir žiūrėsim. O dabar kalbam apie šiuos metus. Iš 12 rinktinės narių 7 perėjo per "Lietuvos rytą", 2 – per "Žalgirį". Kitais metais gal bus kitaip. Aišku tau? Ką dar nori žinoti?

– Noriu žinoti vieną dalyką – ar jūs manote, kad "Žalgiris" neugdo žaidėjų?

– Neugdo, kas ten ką ugdo, juodašikniai žaidžia. Kur Kalnietis, kur  Andriuškevičius? Pasėdi ant suolo, ir nėra. Ką, jūs nesuprantat, kas vyksta? Viskas sukurta aplink tuos užsieniečius. Pernai buvo penki užsieniečiai, kur jie yra? Kiekvienais metais keičia žaidėjus. Jei neturi branduolio iš 5–6 žaidėjų, nieko nebus. Nepripirksit kiekvienais metais žaidėjų. Atvažiuokit čia ir pakalbėsim. Kalbat kažkokias nesąmones. Dėl to "Žalgiris" ir prieina prie bankroto, kad jį supa tokie žmonės kaip jūs. Jei jums taip viskas blogai atrodo, paremkite kokiu milijonu iš savo algos "Žalgirį". Atverkite akis ir pažiūrėkite, kas čia dedasi toj padangėj.

– "Žalgirio" klubo veikloje nedalyvauju. Prezidente, galbūt tada galite pasiūlyti, kaip komandai išlaikyti jaunus žaidėjus, kai jiems užsienio komandos siūlo milijonines algas?

– Niekas nesiūlo, kas jiems siūlo? Nefantazuokite. Nėra tokių žaidėjų Europoje, kuriems siūlytų milijoną.

– Jonui Mačiuliui užsienio komandos pateikė sutartis po 700–800 tūkst. eurų už sezoną.

– Neklausykite, ką ten vienas kažkoks vadybininkas sako.

– Ta informacija ne iš vadybininko.

– Aš nežinau, ką jūs norit sužinoti?

– Noriu sužinoti vieną dalyką. Ar, jūsų nuomone, "Žalgiris" neugdo žaidėjų?

– Tada pasiūlykite kitą sistemą. Neturit ką veikti, sėdit ir sukat galvą. Pateikit kitą vertinimą, išspausdinkit spaudoj, pagalvokit, kaip "Žalgirį" gelbėti iš krizės, o ne filosofuokit. Visi tik kalba, diskutuoja, bet nieko nepasiūlo. Aš pasiūliau idėją, kitas pasiūlys, trečias, ir galvosime. Taip reikia dirbti, o ne užsiiminėti "pliatkais" ir kabinėtis prie žmonių. Linkiu sėkmės jums truputį praskaidrinti protą.

"Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" ("Statybos") žaidėjai Lietuvos rinktinėje

Europos čempionatai

1995 m. "Žalgiris" (9 žaidėjai): V.Chomičius, S.Štombergas, A.Visockas, D.Lukminas, G.Krapikas, R.Kurtinaitis, G.Einikis, G.Markevičius, A.Sabonis.

"Lietuvos rytas" (2): Š.Marčiulionis ir A.Karnišovas (buvo žaidę tuometinėje Vilniaus "Statyboje").

1997 m. "Žalgiris" (7): D.Lukminas, A.Jurkūnas, K.Šeštokas, S.Štombergas, D.Adomaitis, D.Maskoliūnas, G.Einikis).

"Lietuvos rytas" (2): A.Karnišovas ir D.Adomaitis buvo atstovavę "Statybai".

1999 m. "Žalgiris" (9): M.Žukauskas, T.Masiulis, S.Štombergas, K.Marčiulionis, E.Žukauskas, D.Adomaitis, A.Sabonis, D.Maskoliūnas, G.Einikis.

"Lietuvos rytas" (3): Š.Jasikevičius, A.Karnišovas ir D.Adomaitis.

2001 m. "Žalgiris" (7): M.Žukauskas, M.Timinskas, S.Štombergas, E.Žukauskas, D.Slanina, G.Einikis, A.Jurkūnas.

"Lietuvos rytas" (3): Š.Jasikevičius, R.Šiškauskas, R.Javtokas.

2003 m. "Žalgiris" (6): G.Gustas, M.Žukauskas, S.Štombergas, D.Slanina, E.Žukauskas, D.Šalenga.

"Lietuvos rytas" (3): Š.Jasikevičius, A.Macijauskas, R.Šiškauskas.

2005 m. "Žalgiris" (7): V.Ginevičius, M.Žukauskas, D.Lavrinovičius, G.Gustas, S.Serapinas, D.Šilinskis, P.Jankūnas.

"Lietuvos rytas" (4): M.Lukauskis, R.Šiškauskas, S.Jasaitis, R.Javtokas.

2005 m. "Žalgiris" (4): G.Gustas, J.Mačiulis, D.Lavrinovičius, P.Jankūnas.

"Lietuvos rytas" (5): R.Kaukėnas, R.Šiškauskas, S.Jasaitis, Š.Jasikevičius, R.Javtokas.

Pasaulio čempionatai

1998 m. "Žalgiris" (8): D.Adomaitis, G.Einikis, D.Lukminas, T.Masiulis, D.Maskoliūnas, S.Štombergas, E.Žukauskas, M.Žukauskas.

"Lietuvos rytas" (2): A.Karnišovas ir A.Pazdrazdis (yra žaidę "Statyboje").

2006 m. "Žalgiris" (5): M.Žukauskas, D.Lavrinovičius, G.Gustas, M.Kalnietis, P.Jankūnas.

"Lietuvos rytas" (4): R.Javtokas, T.Delininkaitis, A.Macijauskas, S.Jasaitis.
Olimpinės žaidynės

1992 m. "Žalgiris" (10): S.Jovaiša, A.Sabonis, V.Chomičius, R.Kurtinaitis, G.Einikis, G.Krapikas, A.Visockas, D.Lukminas, R.Brazdauskis, D.Dimavičius.

"Lietuvos rytas" (4): A.Karnišovas, Š.Marčiulionis, A.Pazdrazdis, R.Brazdauskis (buvo žaidę Vilniaus "Statyboje").

1996 m. "Žalgiris" (4): R.Kurtinaitis, A.Sabonis, G.Einikis, D.Lukminas.

"Lietuvos rytas" (2): Š.Marčiulionis ir A.Karnišovas (buvo žaidę "Statyboje).

2000 m. "Žalgiris" (7): K.Marčiulionis, S.Štombergas, D.Adomaitis, E.Žukauskas, T.Masiulis, D.Maskoliūnas, G.Einikis.

"Lietuvos rytas" (4): Š.Jasikevičius, R.Šiškauskas, A.Giedraitis, D.Adomaitis.

2004 m. "Žalgiris" (5): V.Ginevičius, E.Žukauskas, M.Žukauskas, D.Slanina, S.Štombergas.

"Lietuvos rytas" (4): Š.Jasikevičius, A.Macijauskas, R.Šiškauskas, R.Javtokas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų