Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas čempionų varžovas – sunkmetis

2009-05-20 09:00
Nerimas: V.Novickis (antrasis iš kairės) nuogąstauja, kad per sunkmetį nepavyks išlaikyti komandoje geriausių žaidėjų.
Nerimas: V.Novickis (antrasis iš kairės) nuogąstauja, kad per sunkmetį nepavyks išlaikyti komandoje geriausių žaidėjų. / Tomo Raginos nuotr.

Triumfas ir nežinia dėl ateities – taip sezoną baigia 17-ąjį kartą Lietuvos vyrų rankinio čempionu tapęs Kauno "Granitas-Karys".

"Mūsų perspektyva? Didelis klausimas", – interviu dienraščiui sakė granitiečių vyriausiasis treneris Valdemaras Novickis.

Seulo olimpiados čempionas po paskutinių šalies vyrų rankinio lygos finalo serijos, kurioje 3:0 įveikė kitą Kauno ekipą "Lūšį-Sanistal", pripažino, kad pirmą kartą atsidūrė padėtyje, kai negali pasakyti, kas laukia jo vadovaujamos komandos.

– Treneri, kada buvo sunkiau laimėti nacionalinį čempionatą: šį sezoną ar, tarkime, prieš dešimt metų? – pasiteiravome V.Novickio.

– Kasmet vis sunkiau. Tik užėmęs pirmąją vietą gali drąsiai tvirtinti, kad esi stipriausias. Keičiasi žaidėjų kartos, požiūris į profesionalumą. Dabartiniai jaunuoliai, nors ir mėgstantys patinginiauti, vis dėlto yra imlūs, ambicingi. Su jais susikalbėti paprasčiau, kai suvokia, kad be juodo darbo nebus aukštų rezultatų. Šiemet gerai pasirengėme lemiamoms kovoms. Tai liudija ir galutinis rezultatas. Manau, kad mūsų sėkmę lėmė ir taktika, ir ilgesnis žaidėjų suoliukas.

– Kuo išsiskiria dabartinė granitiečių karta?

– Nenorėčiau žarstyti vien komplimentus. Jie mėgsta atakuoti, jų stichija – puolimas. Mes, treneriai, reikalaujame tokį pat dėmesį skirti gynybai. Būtent gynyba yra sėkmės pamatas, bet jis klojamas sūriu prakaitu, o jaunimas ieško lengvesnių išeičių. Štai pasistengėme ir per svarbiausią čempionato etapą – ketvirtfinalį, pusfinalį bei finalą – varžovai mums įmetė vidutiniškai beveik trimis įvarčiais mažiau nei per reguliarųjį sezoną, o mūsų sąskaitoje – septynios pergalės iš eilės ir čempionų taurė. Komanda subrendo, būtų gaila, jei vaikinai išvažiuotų ieškoti laimės į užsienio klubus.

– Ar tai – neišvengiama?

– Didelė tikimybė, kad išvažiuos. Ir dėl šalį apėmusio sunkmečio, ir konkrečiai dėl neaiškios Lietuvos rankinio ateities.

– Ką turite galvoje?

– Šiuo metu negaliu pasakyti, kas laukia mūsų komandos, kokia ji bus rudenį. "Granitas-Karys" atstovauja ir Kaunui, ir Lietuvos kariuomenės sporto klubui. Visais frontais rėžiami biudžetai, nėra tvirtų garantijų iš rėmėjų. Be to, kažkas sumanė reformą: esą prie sporto mokyklos negali veikti profesionali meistrų ekipa. Absurdas! Tokiu atveju į ką lygiuotis vaikui, ko jam siekti? Liūdni popieriai.

– Ar "Granitas-Karys" dalyvaus Europos čempionų lygos turnyre?

– Svarstome, kaip pasielgti. Tikriausiai nedalyvausime. Anksčiau, sumokėję 800 eurų starto mokestį, galėjome pradėti atrankos etapą. Neseniai gavome Europos rankinio federacijos pranešimą, kad keičiasi šių varžybų formatas, o startuoti turnyre bus galima tik iškart sumokėjus 25 tūkst. eurų. Pridėkime išlaidas kelionėms bei varžovams priimti ir gausime sumą, šiais laikais prabangią ne vien Lietuvos rankinio klubams. Į ką kreiptis, kad mumis patikėtų ir suprastų, jog tokie pinigai – ne fantazijos vaisius?

– Nejaugi jūsų titulai, nuopelnai šalies sportui, patyrusio specialisto autoritetas – jau nepakankami argumentai valdžios, rėmėjų kabinetuose?

– Man paprasčiausiai apmaudu, kad turiu įrodinėti paprastus dalykus.


Lietuvos vyrų rankinio lygos (LVRL) valdybos pirmininkas, Lietuvos rankinio federacijos (LRF) vykdomojo komiteto narys Edis Urbanavičius:

"Čempionatą baigėme be didesnių nesklandumų. Tikimės, kad lyga išvengs ir skolų šleifo. Pabaigtuvių akordui pritrūko tik televizijos transliacijų, kurių taupumo sumetimais buvome laikinai atsisakę, bet jų atnaujinti didžiajam bei mažajam finalams nepavyko, tačiau ne vien dėl ribotų mūsų biudžeto galimybių.

Ateitis kelia nerimą visiems klubams. Vieniems rūpesčių – daugiau, kitiems – mažiau, tačiau bendra padėtis – sudėtinga. Jau patyrėme, kad vis sunkiau rasti rėmėjų, mažėja ir savivaldybių parama, todėl kai kurioms komandoms gali tekti spręsti: padėti tašką ar eiti toliau. Neabejojame, kad problemos per vasarą gali paaštrėti.

Birželį surengsime visuotinį susirinkimą ir tarsimės, ieškosime išeičių. Be to, baigiasi lygos valdybos kadencija, rinksime naujus žmones, viliamės, kad jie pasiūlys optimistinį veiklos planą."


Galutinė LVRL rikiuotė

1. Kauno "Granitas-Karys"

2. Kauno "Lūšis-Sanistal"

3. "HC Vilnius"

4. Šiaulių "Universitetas"

5. Vilniaus "VPU Šviesa-Savanoris"

6. Klaipėdos "Žemaitijos dragūnas"

7. Varėnos "Ūla"

8. Panevėžio "Grifas-KKSC"

9. Alytaus "Almeida-Marisa"


Rezultatyviausieji žaidėjai

Žaidėjas Klubas Įvarčiai

1. Nedas Jarašūnas "Universitetas" 235

2. Gintautas Adamkevičius "Almeida-Mar." 219

3. Evaldas Veida "HC Vilnius" 191

4. Vaidas Drevinskas "Lūšis-Sanistal" 175

5. Marius Panavas "HC Vilnius" 174

6. Žilvinas Griežė "Ūla" 166

7. Žygimantas Grigėnas "Ūla" 162

8. Vaidas Trainavičius "VPU Šviesa-Sav." 159

9. Audrius Diržinauskis "VPU Šviesa-Sav." 145

10. Aidenas Malašinskas "Granitas-Karys" 143

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų